"Ύβρις: Γιατί οι οικονομολόγοι απέτυχαν να προβλέψουν την κρίση και πώς θα αποτρέψουν την επόμενη;"


Η οικονομία και οι διεθνείς σχέσεις βρίσκονται και φέτος στο επίκεντρο των εκδηλώσεων που παρουσιάζονται, για μια ακόμη χρονιά, στο πλαίσιο του Megaron Plus, σε συνεργασία με το London School of Economics and Political Science (LSE), τον Ελληνικό Σύλλογο Αποφοίτων του LSE και το LSE Observatory. Έτσι, την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου

στις 7 το βράδυ ο Λόρδος Μεγκνάντ Ντεσάι, ομότιμος καθηγητής Οικονομικών στο διάσημο βρετανικό πανεπιστήμιο, θα πραγματοποιήσει στο Μέγαρο τη διάλεξη με θέμα «Ύβρις: Γιατί οι οικονομολόγοι απέτυχαν να προβλέψουν την κρίση και πώς θα αποτρέψουν την επόμενη;», με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του Ύβρις, το οποίο πραγματεύεται την οικονομική κρίση του 2008.
Συντονίζει ο Σπύρος Οικονομίδης, διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου. Σχολιάζει η Ελένη Λουρή-Δενδρινού, καθηγήτρια Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Η ομιλία του Λόρδου Ντεσάι θα γίνει στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση. Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας (έναρξη διανομής: 5.30 μ.μ.).

«Ύβρις: Γιατί οι οικονομολόγοι απέτυχαν να προβλέψουν την κρίση και πώς θα αποτρέψουν την επόμενη;»
Στην ομιλία του, ο ινδικής καταγωγής οικονομολόγος θα εστιάσει το ενδιαφέρον του στην καταστροφική έλλειψη διορατικότητας των οικονομολόγων, οι οποίοι, τυφλωμένοι από την αλαζονεία («ύβρις»), δεν κατάφεραν να προβλέψουν την κρίση πριν από το 2007-2008. Θα εξηγήσει επίσης τι πρέπει να γίνει ώστε να αποτραπεί η επόμενη κρίση και γιατί επιβάλλεται στους σημερινούς οικονομολόγους να συμμετάσχουν με περισσότερο ενεργό τρόπο στη διαμόρφωση της ιστορίας της οικονομικής σκέψης.

Λόρδος Μεγκνάντ Ντεσάι
Είναι ομότιμος καθηγητής Οικονομικών στο LSE, στο οποίο διδάσκει από το 1965. Το 1992 ίδρυσε το Κέντρο για τη Μελέτη της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης (Centre for the Study of Global Governance). Από τον Ιούλιο του 2016 είναι μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για τις Οικονομικές Υποθέσεις της ΕΕ στη Βουλή των Λόρδων (House of Lords). Σπούδασε Οικονομικά (BA και MA) στο Πανεπιστήμιο της Βομβάης. Εκπόνησε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Το 2008, τιμήθηκε με το βραβείο Padma Bhushan, το τρίτο σπουδαιότερο βραβείο της Δημοκρατίας της Ινδίας που απονέμεται σε διακεκριμένους πολίτες της. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων.

Σπύρος Οικονομίδης
Είναι διευθυντής του Eλληνικού Παρατηρητηρίου (Hellenic Observatory) και αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο LSE. Η διδακτορική του διατριβή με θέμα τις διεθνείς επιπτώσεις του ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου έχει τιμηθεί με το βραβείο Robert Mackenzie. To συγγραφικό έργο του επικεντρώνεται σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας που αφορούν τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ. Το βιογραφικό του περιλαμβάνει συνεργασίες με το Κέντρο Σπουδών Άμυνας του King’s College και το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών. Έχει επίσης διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου και του Ζάγκρεμπ καθώς και στο Κέντρο ΕΕ της Σιγκαπούρης. Είναι καθηγητής στο LSE από το 1991.

Ελένη Λουρή-Δενδρινού
Είναι καθηγήτρια Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και επιστημονική συνεργάτις στο Ελληνικό Παρατηρητήριο του LSE. Έχει διατελέσει επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Κέντρου Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τραπέζης της Ελλάδος. Είναι συγγραφέας πολλών αναγνωρισμένων επιστημονικών έργων.

info
Ομιλητής
Λόρδος Meghnad Desai, ομότιμος καθηγητής Οικονομικών στο LSE και μέλος της Eξεταστικής Eπιτροπής της Βουλής των Κοινοτήτων

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016, 19:00
Είσοδος ελεύθερη
Στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση

Συντονίζει:
Ο Σπύρος Οικονομίδης, διευθυντής του Hellenic Observatory και αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Πολιτικής, LSE
Σχολιάζει:
Η Ελένη Λουρή-Δενδρινού, καθηγήτρια Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Μegaron Plus και το London School of Economics and Political Science σε συνεργασία με τον Ελληνικό Σύλλογο Αποφοίτων του London School of Economics and Political Science και το LSE Hellenic Observatory.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω Διαδικτύου και θα είναι ανοικτή σε όλους.
Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr).

Για περισσότερες πληροφορίες
210 72.82.333
www.megaron.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα