Ένας θαλάσσιος σκουπιδοσυλλέκτης ρομπότ για την Κύπρο μας

Μικροί ρομποτιστές και ρομποτίστριες με το ρομποτικό έργο τους «Θαλάσσιος Σκουπιδοσυλλέκτης» κατάφεραν να κερδίσουν τις καρδιές των κριτών και του κοινού του Παγκύπριου Διαγωνισμού Ρομποτικής ROBOTEX 2023 εξασφαλίζοντας την πρόκρισή τους στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό «Robotex International. Πρόκειται για τους μαθητές/μαθήτριες του Δημόσιου Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου Αρχαγγέλου Ευαγγελίνα Αναστασίου, Αριάνα Σεργίδου, Γερασιμίνα Μαρία Αναστασίου και Ιωσήφ Γεωργίου.

Η ομάδα Robominds προπονείται αφιλοκερδώς από την εκπαιδευτικό Ευσταθία Δαρείου και τον μηχανολόγο μηχανικό Γρηγόρη Χατζηλάρκου,

ενώ βοηθοί στο έργο τους είναι η κ. Στάλω Μιχαήλ και η κ. Χριστιάνα Βασιλείου. Ολόκληρη η ομάδα εργάστηκε εντατικά και αφιλοκερδώς σε μη εργάσιμο χρόνο, αφιερώνοντας πολλά Σαββατοκύριακα και αργίες για να φέρει εις πέρας το έργο της και να συμπεριλάβει στην εκπαιδευτική δράση και τα τέσσερα (4) παιδιά.

Η Ευσταθία Δαρείου ασχολείται συστηματικά με την ανάπτυξη έργων STEAME για την προώθηση της αειφορίας σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο, ενώ ο Γρηγόρης Χατζηλάρκου έχει εντρυφήσει στην εκπαιδευτική ρομποτική με πολλές διακρίσεις σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο. Η Στάλω Μιχαήλ είναι δασκάλα στο Δημοτικό Σχολείο Αρχαγγέλου με ειδίκευση στον Σχεδιασμό και Τεχνολογία, και η Χριστιάνα Βασιλείου είναι ειδική παιδαγωγός σε θέματα συμπερίληψης παιδιών στο κοινωνικό πλαίσιο του σχολείου στη βάση των ιδιαίτερων, ατομικών τους αναγκών.

Ο θαλάσσιος σκουπιδοσυλλέκτης ήταν το μαθησιακό αποτέλεσμα του STEAME Project «Καταπολεμώντας τη Θαλάσσια Ρύπανση από Πλαστικό» με το οποίο ασχολήθηκε η ομάδα εκπαιδευτικής ρομποτικής Robominds. To STEAME Project αποσκοπεί στην άμβλυνση του παγκόσμιου προβλήματος της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικό και τις συνέπειές του στην βιοποικιλότητα και τον άνθρωπο, υποστηρίζοντας παράλληλα τους Στόχους της Αειφόρου Ανάπτυξης 14-Ζωή στο Νερό, 15-Ζωή στη Στεριά, 3-Καλή Υγεία και Ευημερία. Για την αντιμετώπιση του ζητήματος της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικό, οι μαθητές/μαθήτριες διερεύνησαν τις επιπτώσεις από τη θαλάσσια ρύπανση σε κοινωνικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό επίπεδο. Αναζήτησαν εναλλακτικές λύσεις στο πρόβλημα και επέλεξαν ως βέλτιστη εναλλακτική λύση τον θαλάσσιο σκουπιδοσυλλέκτη.

Ο θαλάσσιος σκουπιδοσυλλέκτης είναι ένα ρομπότ, το οποίο συλλέγει το πλαστικό που επιπλέει στις θάλασσες και τους ωκεανούς μέσω μιας αλυσίδας μεταφοράς, με απώτερο σκοπό, την διαχείριση των πλαστικών αποβλήτων. Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν ως δομικά υλικά τουβλάκια lego, ενώ αξιοποιήθηκε τεχνολογικός εξοπλισμός, όπως αισθητήρες κίνησης, μοτέρ, τροχαλίες, φορητοί υπολογιστές, ταμπλέτες και εφαρμόστηκαν βασικές αρχές προγραμματισμού για να επιτευχθεί η επιθυμητή κίνηση του θαλάσσιου σκουπιδοσυλλέκτη για τη συλλογή πλαστικών αποβλήτων.

Ευχή της ομάδας είναι ο θαλάσσιος σκουπιδοσυλλέκτης να γίνει πραγματικότητα και να εφαρμοστεί η καινοτόμα ιδέα της ομάδας στον κυπριακό χώρο, ώστε να παρέχουμε προστασία στη θαλάσσια βιοποικιλότητα, να απολαμβάνουμε παραλίες και θάλασσες απαλλαγμένες από πλαστικό και να προάγουμε την καλή μας υγεία και ευημερία μετατρέποντας την Κύπρο μας σε ένα σπουδαίο τόπο για να την προσπερνάει κανείς. 

Η ομάδα Robominds στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στη γενναιόδωρη υποστήριξη τοπικών χορηγών, όπως το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, η Apella Games, η Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής, ο Ιερός Ναός Αποστόλου Μάρκου Αρχαγγέλου και Panayiotides Promotional Ideas, προκειμένου να εξασφαλιστεί η συμμετοχή όλων των μελών της ομάδας στον παγκόσμιο διαγωνισμό και να μην αποκλειστεί κανένα παιδί εξαιτίας οικονομικών δυσκολιών.

Το όφελος από τη συμμετοχή της ομάδας Robominds στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό αφορά τόσο τα ίδια τα παιδιά που θα συμμετέχουν στον διαγωνισμό, όσο και τη σχολική κοινότητα που ανήκουν, καθώς και τη χώρα μας αλλά και τη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όσον αφορά τα ίδια τα παιδιά, η προετοιμασία και η συμμετοχή σε ένα τέτοιο διαγωνισμό ενισχύει: (α) την ικανότητα τους να λύνουν προβλήματα με καινοτόμο τρόπο, μέσω του σχεδιασμού και του προγραμματισμού ενός ρομπότ, (β) τη δεξιότητά τους να παρουσιάζουν με ευχέρεια την εργασία τους σε άγνωστο σε αυτούς κοινό, (γ) την ικανότητά τους να συνεργάζονται και να επικοινωνούν με άλλα άτομα, (δ) το ενδιαφέρον τους να ασχοληθούν στο μέλλον με επαγγέλματα STEM (science, technology, engineering, mathematics) που αποτελεί προτεραιότητα για τον ευρωπαϊκό χώρο, (ε) τις ψηφιακές και τεχνολογικές τους ικανότητες, (στ) την εξοικείωσή τους με νέες τεχνολογίες που θα γνωρίσουν στα εκπαιδευτικά εργαστήρια που θα παρακολουθήσουν κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου διαγωνισμού.

Παράλληλα, η ομάδα Robominds έχει ήδη παρουσιάσει στη σχολική  κοινότητα και θα συνεχίζει να προβάλλει στην εκπαιδευτική κοινότητα της Κύπρου το πρότζεκτ «Θαλάσσιος Σκουπιδοσυλλέκτης» αλλά και τις εμπειρίες που θα αποκομίσει από τον Παγκόσμιο Διαγωνισμό στην Εσθονία.

Η συμμετοχή των παιδιών στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό ROBOTEX, παρέχει την ευκαιρία σε όλους τους εκπαιδευόμενους/εκπαιδευόμενες και στους εκπαιδευτικούς να γνωρίσουν ένα διεθνή διαγωνισμό ρομποτικής, να εξοικειωθούν με τη χρήση νέων εκπαιδευτικών τεχνολογιών και να αποκομίσουν όλα τα οφέλη από τη συμμετοχή τους σε εκπαιδευτικές, καινοτόμες δράσεις.

Ευχόμαστε καλή επιτυχία στην κυπριακή αποστολή και ειδικότερα σε όλες τις ομάδες που θα εκπροσωπήσουν την Κύπρο μας στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Robotex International 2023.

Keywords
Τυχαία Θέματα