Δεν ήταν δίκαιες οι εκλογές στην Τουρκία, δηλώνουν Γερμανοί πολιτικοί

O επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, Μίκαελ Ροτ (Σοσιαλδημοκράτης), χαρακτήρισε απογοητευτικό το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία.

«Είναι καταρχάς ένα πολύ απογοητευτικό αποτέλεσμα για όλους όσοι θέλουν μια δημοκρατική Τουρκία που θα σέβεται το Κράτος Δικαίου», δήλωσε ο Ροτ, μεταδίδει τ​​​​​​ο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA).

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Πρόεδρος Ερντογάν θα συνεχίσει την προεκλογική εκστρατεία με όλες του τις δυνάμεις μέχρι τον επαναληπτικό γύρο. «Θα συνεχίσει την προσπάθεια δυσφήμισης

του υποψηφίου της αντιπολίτευσης και αποδυνάμωσης της αξιοπιστίας του».

Ο Ροτ δήλωσε ότι οι εκλογές δεν ήταν δίκαιες. «Η Τουρκία βρίσκεται στο δρόμο προς ένα αυταρχικό σύστημα εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια. Οι εκλογές μπορεί να ήταν ελεύθερες, αλλά δεν ήταν δίκαιες». Όλοι οι σημαντικοί κρατικοί θεσμοί, αλλά και τα ΜΜΕ, ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από τον Ερντογάν και το καθεστώς του, πρόσθεσε.

Εάν ο Ερντογάν κατορθώσει να υπερασπιστεί το αξίωμά του, αυτό θα περιπλέξει τις γερμανο-τουρκικές σχέσεις. Ο Ροτ δηλώνει ότι ανησυχεί και για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. «Τώρα χρειαζόμαστε κάποιον να στρέψει το βλέμμα του πίσω στην Ευρώπη και τις αξίες μας, και σίγουρα δεν αυτός δεν θα είναι ο Ερντογάν», σημείωσε.

Και ο πολιτικός των Πρασίνων Τζεμ Εζντεμίρ υποστήριξε ότι οι συνθήκες των εκλογών δεν ήταν δίκαιες.

Εμφανίστηκε απογοητευμένος από τα προσωρινά εκλογικά αποτελέσματα. Ακόμα κι αν ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Kεμάλ Κιλιντσάρογλου κερδίσει το δεύτερο γύρο, «θα βρει μια χώρα βαθιά διχασμένη», δήλωσε ο Εζντεμίρ. Παράλληλα, θεωρεί ότι ρυθμιστής της κατάστασης θα είναι ο εθνικιστής υποψήφιος Σινάν Ογάν, ο οποίος βγήκε τρίτος κατά την εκλογική διαδικασία.

Ο Εζντεμίρ δεν έχει πληροφορίες για αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος. Ωστόσο, τόνισε ότι προεκλογικά η αντιπολίτευση δεν είχε να αντιμετωπίσει δίκαιες συνθήκες: «Δικαιοσύνη σημαίνει και πρόσβαση στα ΜΜΕ. Αυτό δεν υπήρχε σε καμία περίπτωση». Επιπλέον, μερικοί από τους πολιτικούς και τους δημοσιογράφους της αντιπολίτευσης βρίσκονται στη φυλακή ή την εξορία. «Αλλά το ίδιο το εκλογικό αποτέλεσμα αντανακλά την ατμόσφαιρα. Ως προς αυτό δεν θα πρέπει να υπάρχουν ψευδαισθήσεις».

Σύμφωνα με τον Εζντεμίρ, το γεγονός ότι πολλοί Τούρκοι στη Γερμανία κατά τα φαινόμενα ψήφισαν τον Ερντογάν οφείλεται και σε αποτυχίες της πολιτικής ένταξής τους στη γερμανική κοινωνία. «Αν είχε υπάρξει εγκαίρως ενδιαφέρον για συμπερίληψη των ανθρώπων αυτών, αυτό ασφαλώς θα βοηθούσε», δήλωσε ο Εζντεμίρ, οι γονείς του οποίου ήρθαν στη Γερμανία από την Τουρκία τη δεκαετία του 1960.

Η Συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρικάρντα Λανγκ ζήτησε να δοθεί κατά τις επαναληπτικές εκλογές υποστήριξη υπέρ του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Kιλιντσάρογλου. Πιστεύει ότι «είναι σωστό» οι Πράσινοι να παίρνουν θέση σε τέτοιες καταστάσεις και να λένε απολύτως ξεκάθαρα ότι «στεκόμαστε στο πλευρό της Δημοκρατίας», δήλωσε η Λανγκ.

Οι Πράσινοι –σημειώνει η ιστοσελίδα του τηλεοπτικού σταθμού ZDF- είχαν εκφραστεί ξεκάθαρα υπέρ της εκλογής του υποψηφίου της αντιπολίτευσης. Ήταν κατά κύριο λόγο ένα σαφές μήνυμα προς τους Τούρκους της Γερμανίας που είχαν δικαίωμα ψήφου, είπε η Λανγκ.

Από την άλλη πλευρά, πιστεύει ότι η εκλογή του Kιλιτσντάρογλου θα είναι μια ευκαιρία για εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ.

Η Λανγκ ελπίζει ότι πιθανή νίκη του Kεμάλ Kιλιτσντάρογλου θα βελτιώσει την κατάσταση για την αντιπολίτευση, τους δημοσιογράφους, το κίνημα LGBTQI και τις γυναίκες. Η ίδια θα ήταν «πολύ χαρούμενη», αν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι «ζήσουν λίγο καλύτερα στο μέλλον».

Διαβάστε ακόμη: Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία - Δείτε τα ποσοστά

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα