Ένα «ίσως» και ένα «δεν νομίζω»

Είδε Γκουτέρες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με φόντο τις συνομιλίες και το θέμα των αγνοουμένων
Υπάρχει κοινή εκτίμηση σύντομα να ξεκινήσει ο διάλογος αλλά, εκκρεμούντος του δημοψηφίσματος στην Τουρκία, δεν είναι η ώρα για λήψη των απαραίτητων αποφάσεων

Τα είπαν πάνω από μισή ώρα και, με την ίδια ματιά, κωδικοποίησαν τις εξελίξεις στις συνομιλίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο ΓΓ του ΟΗΕ. Οι δύο άντρες,

σύμφωνα με τα όσα ανέφερε μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Νίκος Αναστασιάδης, δεν μπήκαν ποτέ στην επίρριψη ευθυνών, αλλά στην ουσία σημαντικών θεμάτων που εκκρεμούν και για τα οποία θα πρέπει να εξευρεθεί λύση, δηλαδή να απαντηθούν ερωτήματα ή αξιώσεις που τίθενται προκειμένου να υπάρξει ελπίδα για επίλυση του Κυπριακού.

Η Λευκωσία εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός πως είναι κοινή εκτίμηση ότι υπάρχει το ενδεχόμενο σύντομα να ξεκινήσει ο διάλογος, αλλά εξίσου κοινή είναι και η εκτίμηση πως, εκκρεμούντος του δημοψηφίσματος στην Τουρκία, ενδεχομένως να μην είναι η ώρα για λήψη των απαραιτήτων αποφάσεων από εκείνους απ' τους οποίους εξαρτάται η πρόοδος σε σημαντικά θέματα.

Από την πλευρά τους, τα Ηνωμένα Έθνη εξέφρασαν για ακόμη μια φορά την ετοιμότητα και τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν να στηρίζουν τις συνομιλίες. Ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του ΓΓ του ΟΗΕ Φερχάν Χακ σημείωσε τις σοβαρές προσπάθειες που καταβάλλονται για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στο κοντινό μέλλον.

«Ο κ. Γκουτέρες εξέφρασε, επίσης, την ευχή όπως οι συνομιλίες επαναρχίσουν το συντομότερο δυνατό. Εξέφρασε, ακόμη, την πεποίθηση πως, με την επανέναρξη των συνομιλιών, οι δύο πλευρές θα επισπεύσουν τις εργασίες τους, αξιοποιώντας την πρόοδο που πέτυχαν κατά τους τελευταίους 22 μήνες, έτσι ώστε η διαδικασία να προχωρήσει με αποφασιστικό τρόπο προς την ολοκλήρωση μιας συνολικής λύσης».

Ο κυπριακός Ελληνισμός θα αποφασίσει
Στο ζήτημα των τεσσάρων ελευθεριών για τους Τούρκους υπηκόους, ο Πρόεδρος είπε πως «ήταν σαφής η θέση, ότι θα πρέπει να εξευρεθεί τρόπος ώστε να διασφαλίζονται και οι ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων αλλά και των Ευρωπαίων».

Ερωτηθείς αν έχει διαπιστώσει διαφορετική προσέγγιση μεταξύ του ΓΓ του ΟΗΕ και του κ. Έιντε, ο Πρόεδρος ανέφερε «δεν νομίζω να υπάρχει διαφορετική προσέγγιση, εξάλλου, θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι: δεν είναι θέμα ούτε του όποιου διαμεσολαβητή ούτε ακόμη και της ΕΕ.

Εάν υπάρχει κίνδυνος για τον Ελληνισμό της Κύπρου από την εφαρμογή μιας αξίωσης που μπορεί να αλλοιώσει τη δημογραφική σύνθεση του πληθυσμού ή να θέσει σε κίνδυνο τον Ελληνισμό, τότε δεν θα υπαγορεύσει κανένας τρίτος είτε την αποδοχή είτε τον συμβιβασμό. Συνεπώς, δεν είναι ανάγκη να ρωτούμε τι λένε οι τρίτοι. Στο τέλος είναι ο κυπριακός Ελληνισμός που θα αποφασίσει μέσα από δημοψήφισμα».

Ο κ. Αναστασιάδης απέφυγε να τοποθετηθεί αν, μετά τα όσα συνέβησαν από τους Τούρκους και από τον κ. Ακιντζί, συνεχίζει να τους έχει εμπιστοσύνη. Είπε απλώς ότι «έχω εμπιστοσύνη στις θέσεις που μεταφέρω και οι οποίες δεν είναι άλλες από τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Αγνοούμενοι και ενεργειακά θέματα
Πέραν των θεμάτων του διακοινοτικού διαλόγου ή των θεμάτων που εκκρεμούν, οι κύριοι Αναστασιάδης και Γκουτέρες συζήτησαν και το ζήτημα των αγνοουμένων, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επαναλαμβάνει την έκκληση στα Ηνωμένα Έθνη να επισπεύσουν την απελευθέρωση των όποιων στοιχείων υπάρχουν για το θέμα των αγνοουμένων. «Τον Μάιο θα επισκεφθεί τα Γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη η Επιτροπή Αγνοουμένων, προκειμένου να επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος σε αυτόν τον τομέα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε αργά χθες το βράδυ ώρα Κύπρου με στελέχη της ExxonMobil. Στη συνάντηση συζητήθηκαν κάποιες λεπτομέρειες για τις 5 Απριλίου, ημέρα κατά την οποία θα υπογραφούν τα συμβόλαια με τα οποία θα αδειοδοτηθεί για έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής
Στο οίκημα της Αρχιεπισκοπής στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής για την παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό και τις προσπάθειες που καταβάλλουν, τόσο ο ίδιος όσο και η ελληνοκυπριακή πλευρά, για να επαναρχίσει ο διάλογος για το Κυπριακό.

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής εξέφρασε την ευχή οι προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη να ευοδωθούν, εκφράζοντας παράλληλα την πλήρη στήριξη και εμπιστοσύνη του προς το έργο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ανέφερε, ακόμη, ότι κατά την επικείμενη συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, με την ευκαιρία της 25ης Μαρτίου, θα συζητήσει μαζί του και το Κυπριακό.

Στήριξη από ΔΗΣΥ
Με ανακοίνωσή της αργά χθες, η Πινδάρου υποστήριξε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να προωθήσει την υπόθεση της Κύπρου και τον τερματισμό της κατοχής».

Σχολιάζοντας τη συνάντηση Αναστασιάδη - Γκουτέρες ο ΔΗΣΥ τη χαρακτήρισε μεγάλης σημασίας, αναφέροντας ότι «όλα θα κριθούν στο τραπέζι των συνομιλιών». Προτεραιότητα για τον ΔΗΣΥ «παραμένουν οι συνομιλίες επίλυσης του Κυπριακού και τίποτα άλλο»

Keywords
Τυχαία Θέματα