Τρομοκρατικό κτύπημα στο Λονδίνο

Τουλάχιστον τέσσερεις νεκροί και είκοσι τραυματίες ο τραγικός απολογισμός
Ο δράστης της επίθεσης αρχικά έπεσε με το όχημά του σε ανυποψίαστους πολίτες και αστυνομικούς στη Γέφυρα του Westminster και, εν συνεχεία, επιτέθηκε σε αστυνομικό έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο

Τον πανικό και τον τρόμο έζησε χθες η Μεγάλη Βρετανία, έναν χρόνο ακριβώς μετά τις αιματηρές επιθέσεις στο Βέλγιο (βλ. σελίδα 18). Ένας άνδρας, ο Αμπού Ιζαντίν, Βρετανός πολίτης τζαμαϊκανής καταγωγής που ασπάστηκε το Ισλάμ και είχε δηλώσει πως

θέλει να πεθάνει ως βομβιστής αυτοκτονίας (σύμφωνα με τη «La Stampa»), εξαπέλυσε διπλή επίθεση στο Λονδίνο.

Αρχικά, ο δράστης με το αυτοκίνητό του, το οποίο φαίνεται πως ακολούθησε ζιγκ-ζαγκ πορεία, έπεσε πάνω σε περαστικούς και αστυνομικούς στη Γέφυρα του Westminster, ενώ στη συνέχεια βγήκε από το αυτοκίνητο και έτρεξε έξω από το κοινοβούλιο, όπου επιτέθηκε με μαχαίρι κατά φρουρού του κοινοβουλίου. Αυτόπτες μάρτυρες σημειώνουν ότι ακούστηκαν τρεις πυροβολισμοί -πιθανότατα από άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας- κι ο δράστης εξουδετερώθηκε μερικά λεπτά μετά την επίθεσή του στον φρουρό.

Η τελευταία ενημέρωση
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον αρχηγό της βρετανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας Μαρκ Ρόουλι, τέσσερεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 20 τραυματίστηκαν στην επίθεση έξω από το κτήριο του βρετανικού κοινοβουλίου. Όπως τόνισε, ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκεται και ο δράστης της επίθεσης, με τις Αρχές να εκτιμούν ότι είναι και ο μοναδικός.

«Θα αναπτυχθούν και έχουν ήδη αναπτυχθεί ένοπλοι αστυνομικοί σε όλο το εύρος της πρωτεύουσας. Αν χρειαστεί, θα επιστρατευτεί και ο στρατός. Πιθανόν όλοι οι νεκροί να έχασαν τη ζωή τους στη γέφυρα. Όπως γνωρίζετε, δηλώσαμε ότι αυτό είναι τρομοκρατικό χτύπημα και υπάρχει εξελισσόμενη έρευνα μεγάλης κλίμακας. Η επίθεση εξαπολύθηκε όταν ένα αυτοκίνητο οδηγήθηκε στη γέφυρα του Westminster, χτυπώντας και τραυματίζοντας πεζούς πολίτες, αλλά και τρεις αστυνομικούς που επέστρεφαν από μια τελετή απονομής βραβείων.

Το αυτοκίνητο συγκρούστηκε κοντά στο κοινοβούλιο και τουλάχιστον ένας άνδρας, οπλισμένος με ένα μαχαίρι, συνέχισε την επίθεση και προσπάθησε να εισέλθει στο κτήριο της βουλής», πρόσθεσε, σημειώνοντας εκ νέου ότι οι επιχειρήσεις της αστυνομίας συνεχίζουν να βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ίσως να συνδέεται με την τζιχαντιστική προπαγάνδα
Λίγο αργότερα, έγινε γνωστό πως οι διωκτικές Αρχές εξετάζουν την πιθανότητα η τρομοκρατική επίθεση που διαπράχθηκε κοντά στο βρετανικό κοινοβούλιο να ήταν εμπνευσμένη από την προπαγάνδα του Ισλαμικού Κράτους. Πάντως, ένεκα της επίθεσης, οι δρόμοι γύρω από το βρετανικό κοινοβούλιο, αλλά και πολλοί άλλοι δρόμοι και σημεία όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός πλήθους, όπως το μετρό, γέμισαν με πάνοπλους αστυνομικούς, ενώ ελικόπτερα κτένιζαν τον εναέριο χώρο της Βρετανίας.

Με αφορμή το διπλό, θλιβερό περιστατικό, η Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι, που φυγαδεύτηκε από το Κοινοβούλιο, προήδρευσε ψες συνεδρίασης της επιτροπής διαχείρισης κρίσεων. Όπως είχε ανακοινώσει η Ντάουνινγκ Στριτ, η συνεδρίαση της COBR έγινε στο γραφείο της Μέι.

Οι μαρτυρίες
Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως σοκάρουν οι μαρτυρίες των πολιτών που βρίσκονταν στην περιοχή γύρω από το βρετανικό κοινοβούλιο την ώρα της τρομοκρατικής επίθεσης, οι οποίοι, μιλώντας σε ΜΜΕ, περιέγραψαν πώς το όχημα παρέσυρε τους πεζούς στη γέφυρα του Westminster.

«Μόλις το φανάρι έγινε πορτοκαλί, το αυτοκίνητο ανέβασε αμέσως ταχύτητα, σχεδόν 50 χιλιόμετρα την ώρα, από εδώ μέχρι το φανάρι. Δεν μπορείς να οδηγείς εδώ με 50 χιλιόμετρα την ώρα. Μετά πήγε κατευθείαν στο κιόσκι και εκεί υπήρχε κόσμος στην πρώτη γέφυρα. Απ’ όσο είδα, με τα μάτια μου, υπήρχαν έξι ή επτά άτομα πεσμένα στο έδαφος. Περπατούσαν φυσιολογικά πάνω στο πεζοδρόμιο και τους χτύπησε. Κανένας δεν κατάλαβε τι συνέβη. Έκανε ζιγκ-ζαγκ και όλα έγιναν γρήγορα, σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα. Ακριβώς όπως καθόμαστε εδώ τώρα. Και έπεσε επάνω τους. Δεν ξέρω τι έγινε, αν κόσμος έπεσε στο ποτάμι. Δεν ξέρω», δήλωσε ταραγμένος ο Ισμαήλ Χασάν.

«Ήμασταν πάνω στη γέφυρα. Ακούσαμε πυροβολισμούς. Ή τουλάχιστον έτσι νομίζαμε. Γύρισα και είδα το αυτοκίνητο να πέφτει πάνω σε μια γυναίκα. Νομίζω ότι ήταν γυναίκα, δεν είμαι 100% σίγουρη. Ήταν κάτω από τη ρόδα, άκουσα φωνές και, μετά, ακούσαμε πάλι πυροβολισμούς. Και όπως κοιτάξαμε στη γέφυρα, γιατί σερνόμασταν πάνω στη γέφυρα, υπήρχαν πτώματα. Τουλάχιστον 10 - 12 πτώματα σε διάφορα σημεία πάνω στη γέφυρα», πρόσθεσε μια ηλικιωμένη γυναίκα.

«Αρχίσαμε να τρέχουμε και δεν ήξερα τι συνέβαινε, γι’ αυτό προχώρησα πιο κάτω. Και είδα ένα αυτοκίνητο να έχει πέσει πάνω στον τοίχο και τον κόσμο να τρέχει πέρα - δώθε. Μόλις μερικά δευτερόλεπτα μετά, η αστυνομία μάς έλεγε να απομακρυνθούμε», περιέγραψε ο Ταουχίντ Τανίμ.

Τα πρώτα λόγια της Πρωθυπουργού
Πριν από τη συνεδρίαση, το γραφείο της Πρωθυπουργού εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται: «Οι σκέψεις της Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης βρίσκονται στους ανθρώπους που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν σε αυτό το φρικιαστικό συμβάν, καθώς και στις οικογένειές τους. Η Πρωθυπουργός συνεχίζει να ενημερώνεται και σύντομα θα προεδρεύσει της COBR», προστίθεται.

Από την πλευρά της, η Άμπερ Ραντ, η Υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, ανέφερε σε μια σύντομη δήλωσή της, που μαγνητοσκοπήθηκε και μεταδόθηκε από βρετανικά τηλεοπτικά δίκτυα, ότι «η κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ασφάλεια των πολιτών» της χώρας. «Ο βρετανικός λαός θα επιδείξει ενότητα και θα συνεργαστεί για να ηττηθούν αυτοί που θέλουν να πλήξουν τις κοινές αξίες μας: τις αξίες της δημοκρατίας, της ανοχής και του κράτους του δικαίου», κατέληξε.

Στους τραυματίες και τρεις Γάλλοι μαθητές
Σημειώνεται πως ανάμεσα στους τραυματίες περιλαμβάνονται και τρεις μαθητές του Λυκείου του Αγίου Ιωσήφ του Κονκαρνό (Βρετάνη, δυτική Γαλλία) που έκαναν σχολική εκδρομή στη Βρετανία, ανέφερε το Κε ντ' Ορσέ (ΥΠΕΞ) σε ανακοίνωσή του. Πάντως, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε «την αλληλεγγύη του» και την «υποστήριξή του στον βρετανικό λαό» μετά την επίθεση.

«Εκφράζουμε, εξ ονόματος της Γαλλίας, όλη μας την αλληλεγγύη και όλη μας την υποστήριξη στον βρετανικό λαό και στην Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, η οποία βρισκόταν στη Βουλή των Κοινοτήτων όταν διαπράχθηκε» η επίθεση, ανέφερε ο Ολάντ. «Η τρομοκρατία μάς αφορά όλους», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας πως η χώρα του γνωρίζει από πρώτο χέρι τι βιώνουν οι Βρετανοί, τονίζοντας παράλληλα πως «πρέπει να οργανωθούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο» για να αντιμετωπιστεί η απειλή της τρομοκρατίας.

Μηνύματα από Γερμανία
Την ίδια ώρα, η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε την υποστήριξή της στους «φίλους Βρετανούς και σε όλους τους κατοίκους του Λονδίνου» μετά την επίθεση στη βρετανική πρωτεύουσα. «Παρότι τα κίνητρα πίσω από την επίθεση δεν είναι ακόμη σαφή, επαναβεβαιώνω ότι η Γερμανία και οι πολίτες της στέκονται σθεναρά και αποφασιστικά στο πλευρό των Βρετανών στον αγώνα εναντίον κάθε μορφής της τρομοκρατίας», σημείωσε η Μέρκελ σε μια ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες της.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι γερμανικές Αρχές βρίσκονται σε επαγρύπνηση λόγω της τζιχαντιστικής απειλής στη Γερμανία, ειδικά μετά την επίθεση με ένα φορτηγό σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου τον Δεκέμβριο, όταν έχασαν τη ζωή τους 12 άνθρωποι. «Αυτές τις δύσκολες ώρες, εμείς οι Γερμανοί αισθανόμαστε ότι συνδεόμαστε βαθιά με τον βρετανικό λαό», δήλωσε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Ο Τραμπ τηλεφώνησε στη Μέι
Στο μεταξύ, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συνομίλησε τηλεφωνικά με τη Μέι. «Ο Πρόεδρος (Τραμπ) μίλησε με την Πρωθυπουργό (της Βρετανίας Τερέζα) Μέι», δήλωσε ο Σον Σπάισερ, εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας. «Καταδικάζουμε την επίθεση στο Westminster -την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρεί τρομοκρατική ενέργεια- και χαιρετίζουμε την ταχεία αντίδραση της βρετανικής αστυνομίας», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας το Λονδίνο ότι η Ουάσιγκτον τού προσφέρει την πλήρη υποστήριξή του.

Επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον καταδίκασε την επίθεση και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τα θύματα και τις οικογένειές τους. «Καταδικάζουμε αυτές τις φρικιαστικές πράξεις βίας και, είτε διαπράχθηκαν από πρόσωπα με ψυχολογικά προβλήματα είτε από τρομοκράτες, αυτό δεν έχει καμιά διαφορά για τα θύματα», ανέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε ανακοίνωσή του.

Συμπαράσταση από Κύπρο και Ελλάδα
ΜΗΝΥΜΑΤΑ συμπαράστασης στη Βρετανία έστειλαν, εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Αλέξης Τσίπρας, ενώ ανακοινώσεις εξέδωσαν και τα Υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών. Το ΥΠΕΞ της Κύπρου, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι, «κατόπιν διερεύνησης του σοβαρού περιστατικού (περιοχή Westminster) μέσω της Ύπατης Αρμοστείας Λονδίνου και των βρετανικών Αρχών, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής Κύπριοι πολίτες ανάμεσα στα θύματα και τραυματίες ή που να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ως αποτέλεσμα της τρομοκρατικής επίθεσης.

Οι βρετανικές Αρχές λαμβάνουν έκτακτα μέτρα ασφάλειας σε όλη την περιοχή και προτρέπονται οι πολίτες όπως αποφεύγουν να προσεγγίζουν την περιοχή πλησίον του βρετανικού κοινοβουλίου, καθώς και τις περιοχές Whitehall, Victoria street μέχρι Broadway, Victoria Embankment μέχρι Embankment tube, Lambeth bridge και Westminster bridge. Παρακαλούνται οι Κύπριοι πολίτες που ευρίσκονται στη Μεγάλη Βρετανία, ιδιαίτερα στο Λονδίνο, ή προγραμματίζουν να ταξιδέψουν εκεί το επόμενο χρονικό διάστημα, όπως ακολουθούν προσεκτικά τις οδηγίες των βρετανικών Αρχών και παρακολουθούν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Η Ύπατη Αρμοστεία στο Λονδίνο είναι διαθέσιμη για τους Κύπριους πολίτες και για περισσότερες πληροφορίες οι άμεσα ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στα πιο κάτω τηλέφωνα για σκοπούς προξενικής αρωγής, κυρίως στην περίπτωση που δεν έχουν εντοπίσει ή επικοινωνήσει με εκεί οικείους τους», καταλήγει το ΥΠΕΞ.
Πηγές: ΑΠΕ, euronews, in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα