Εν αναμονή των αξιολογήσεων από τους οίκους η Κυβέρνηση

Ώθηση από τους οίκους αξιολόγησης εκτιμούν οικονομικοί κύκλοι ότι αναμένει η κυβέρνηση, προτού οριστικοποιήσει το ύψος και τη διάρκεια του ομολόγου που θα συνοδεύουν τη δεύτερη έξοδο της Κύπρου στις διεθνείς αγορές το τρέχον έτος.

Η πρόσφατη θετική αξιολόγηση από τον Standard &Poor's τρέφει την αισιοδοξία ενόψει των αξιολογήσεων από τους άλλους δύο οίκους, αν και ουδείς δεν μπορεί να προκαταλάβει το αποτέλεσμά.

Ο οίκος Fitch θα δημοσιοποιήσει

την αξιολόγησή του στις 23 Οκτωβρίου και ο οίκος Moody’s στις 13 Νοεμβρίου. Μεγάλο στοίχημα αποτελεί το συμμάζεμα του δημοσίου χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.

Οι στόχοι όπως έχουν τεθεί στο βασικό σενάριο της έκθεσης δημοσιονομικών κινδύνων δεικνύουν ότι:

Το ύψος του δημοσίου χρέους αποκτά φθίνουσα πορεία φτάνοντας σταδιακά σε βιώσιμα επίπεδα.Εκτιμάται ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων, το 2017 θα σπάσει το ψυχολογικό φράγμα του 100% και θα υποχωρήσει στο 97,2%.Από το 2017 και έπειτα, σε βάθος τριετίας, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 81,4%.

Από τις αναλύσεις ευαισθησίας του δημοσίου χρέους, διαφαίνεται ότι μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά, ιδιαίτερα σε περίπτωση που υπάρξει αστοχία προβλέψεων και καταγραφεί μικρότερος ρυθμός ανάπτυξης από τον προβλεπόμενο.

Ενδεικτικά, μόνο στην άσκηση ευαισθησίας που φέρει το ρυθμό ανάπτυξης μειωμένο κατά μισή μονάδα ετησίως, το δημόσιο χρέος διατηρείται σταθερά σε μη βιώσιμα επίπεδα μέχρι και το 2020.

Παρά ταύτα οι συντηρητικές μακροοικονομικές προβλέψεις, στις οποίες βασίζεται ο προϋπολογισμός, αποτελούν, σύμφωνα με την έκθεση, το πρώτο ανάχωμα ελαχιστοποίησης των κινδύνων προτού ενεργοποιηθούν σειρά μέτρων.

ΥΠΟΙΚ: Βιώσιμο το χρέος μας

Μιλώντας στις Τομές στα Γεγονότα, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι το χρέος της Κύπρου σήμερα είναι βιώσιμο. Όπως εξήγησε δεν θα πρέπει να συγκρίνεται μόνο με το ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η διάρκεια του αλλά και το κόστος του. Στόχος είπε είναι η μείωση του δημόσιου χρέους ώστε να μπορούν να αποδεσμευτούν περισσότερα κονδύλια και πόροι για ανάπτυξη.

Τα δεδομένα σε ότι αφορά την επιστροφή της Κύπρου στις αγορές, δεν είναι καθόλου άσχημα, υπογράμμισε, λέγοντας ότι η εμπιστοσύνη έχει ανακτηθεί, την ώρα που πραγματοποιείται κύκλος ενημέρωσης με διεθνείς επενδυτές. Διευκρίνισε επίσης ότι επιστροφή στις αγορές θα γίνει με σκοπό την εξόφληση του υφιστάμενου δανεισμού, ο οποίος σήμερα κοστίζει περισσότερο. Χρονικά, δεν απέκλεισε αυτό να γίνει πριν το τέλος του χρόνου, ωστόσο είπε ότι αναλόγως των εξελίξεων θα παρθούν αποφάσεις.

Σε άλλη ερώτηση για τα οικονομικά της λύσης του κυπριακού, τόνισε ότι η Κύπρος θα παραμείνει κράτος-μέλος της ΕΕ και μέλος της Ευρωζώνης, και άρα θα έχει τις ίδιες υποχρεώσεις και θα πρέπει να τηρεί τους ίδιους κανόνες. Αυτό είπε θα πρέπει να ληφθεί υπόψη.

Keywords
Τυχαία Θέματα