Πνέουν τα μένεα στα κατεχόμενα για το νερό από Τουρκία

Όχι “έργο του αιώνα” αλλά το “λάθος του αιώνα”. Έτσι χαρακτηρίζει σε σημερινή γραπτή του δήλωση ο γενικός γραμματέας της “ένωσης” Τ/κ βιολόγων, Χασάν Σαρπτέν το έργο μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Σαρπτέν νιώθει δικαιωμένος όσον αφορά τις επιφυλάξεις και την κριτική που είχαν διατυπώσει για το συγκεκριμένο έργο λέγοντας πως τις αρνητικές συνέπειες μπορεί πλέον να τις δει ολόκληρη η κοινωνία. Το υδατικό πρόβλημα δεν μπορεί

να λυθεί με την μεταφορά νερού αλλά με μια ορθολογική υδατική πολιτική. Αντί αυτού, είπε, εδώ και χρόνια δεν βγήκε ούτε μια νομοθεσία που να αφορά το νερό, σπαταλούν και ρυπαίνουν τις δικές τους υδάτινες πηγές και ακόμη και αυτό το νερό που θα έρθει από την Τουρκία δεν μπορεί να αποτελέσει λύση στο πρόβλημά τους.

Το υδατικό πρόβλημα μπορεί να λυθεί με ορθολογική χρήση των υφιστάμενων πόρων, επαναλαμβάνοντας τη θέση των Τ/κ βιολόγων ότι το έργο θα είναι μια περιβαλλοντική καταστροφή για τον τόπο, το νερό θα πωλείται σαν είναι ένα εμπορικό προϊόν και θα έχει βαρύ τίμημα ενώ θα μεγαλώσει η εξάρτηση (από την Τουρκία) και θα μειωθεί περισσότερο ο λόγος του “λαού”.

Ταυτόχρονα, καβγάς έχει ξεσπάσει μεταξύ του προέδρου του κόμματος Εθνικής Ενότητας και του “δημάρχου” Λευκωσίας για την διαχείριση του έργου, ζήτημα που ακόμα εκκρεμεί και προκαλεί τριγμούς στην “κυβερνητική” συνεργασία. Σε προεκλογική του ομιλία ενόψει του εκλογικού συνεδρίου του ΚΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, ο Χουσείν Οζγκιουργκιούν αναφέρθηκε επικριτικά στο ότι την διαχείριση του νερού θέλουν να την αναλάβουν οι “δήμοι” λέγοντας ότι οι “δήμοι” είναι “πατισμένοι”. Εσείς πατίσατε τους “δήμους” ήταν η άμεση απάντηση του Μεχμέτ Χαρμαντζί που με μήνυμά του μέσω του facebook υπέδειξε στον κ. Οζγκιουργκιούν ότι είναι λόγω των επιλογών και πολιτικών του δικού του κόμματος που οι “δήμοι” βρίσκονται σε αυτή την οικονομική κατάσταση. “Είναι ντροπή. Ας μην μιλά ο άνθρωπος, ας σιωπάει”.

Ο πρόεδρος του ΚΕΕ είπε επίσης ότι συζήτησε το θέμα με τον πρόεδρο του ΡΤΚ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και έχουν καταλήξει στο ότι μπορεί για το ζήτημα αυτό να διαλυθεί η συνεργασία. Εάν η “κυβέρνηση” πέσει, θα πέσει και η διαχείριση από τους “δήμους” αφού αυτοί είναι μέσα στα χρέη, ανέφερε υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ένα έργο που κόστισε 1,2 δις δολάρια το οποίο η Τουρκία έχει κάνει δώρο στους Τ/κ και είναι κάτι που θα μπορούσαν να κατασκευάσουν μόνο μεγάλες χώρες. “Αυτό το έργο και εάν οι Τ/κ και οι Ε/κ ενοποιούνταν ούτε σε 50 χρόνια θα μπορούσαν να το κάνουν. Η μητέρα πατρίδα μας Τουρκία το πέτυχε αυτό για εμάς. Αυτό το μεγάλο έργο μας το έκανε δώρο”.

Το νερό που έτρεχε πριν 40 χρόνια από τα βουνά σήμερα δεν τρέχει και μετά από 40 χρόνια δεν θα υπάρχει νερό, συμπλήρωσε προσθέτοντας ότι όταν έρθει η ώρα και οι Ε/κ θα χρησιμοποιήσουν το νερό που θα έρθει από την Τουρκία. “Αυτό θα το δούμε όλοι. Και πριν είχαν πει ότι δεν θα χρησιμοποιούσαν το ηλεκτρικό μας. Τους πουλήσαμε νερό και πήραμε τα λεφτά τους. Ανάβω κερί αλλά το ρεύμα των Τούρκων δεν το χρησιμοποιώ είχε περί ο Αρχιεπίσκοπος τους, αλλά το χρησιμοποίησε. Ο ίδιος σήμερα λέει `πίνω δηλητήριο αλλά το νερό των Τούρκων δεν το πίνω`. Ο Αρχιεπίσκοπος αύριο θα χρησιμοποιήσει και το νερό”.

Στο μεταξύ ο “πρόεδρος” του “συνδέσμου” νέων επιχειρηματιών, Τζεϊχούν Τουναλί με γραπτή του δήλωση ανέφερε ότι η “κυβέρνηση” πρέπει να καταλήξει σε μια “υγιή απόφαση” για την διαχείριση του νερού. Δεν είναι οι “δήμοι”, η διαχείριση πρέπει να γίνει από κάποιους με βάση ολοκληρωμένα και αναγκαία κριτήρια.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα