Εμβόλια: Τι ακριβώς σημαίνει η άρση της πατέντας

Διαστάσεις λαμβάνει σιγά σιγά η συζήτηση γύρω απ’ την άρση της πατέντας των εμβολίων. Σημαντικό βήμα έκαναν οι ΗΠΑ και η κυβέρνηση Μπάιντεν ο οποίος τάχθηκε υπέρ της άρσης της πατέντας των εμβολίων.

Ο πρόεδρος της Pfizer πάντως, τάχθηκε ενάντια στην πρόταση. Το θέμα ωστόσο συζητείται και σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης.

Διαβάστε επίσης: Κατά της άρσης της πατέντας για τα εμβόλια τάσσεται ο πρόεδρος της Pfizer

Στην Πρώτη Εκπομπή στο Ράδιο Πρώτο μίλησε

ο δρ.Νικόλας Διέτης, Επίκουρος Καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ο δρ.Διέτης εξήγησε τι σημαίνει η άρση της πατέντας των εμβολίων ενώ παράλληλα «φώτισε» και τις άγνωστες για το κοινό, πτυχές της διαδικασίας για την παραγωγή ενός εμβολίου.

Εισαγωγικά ο δρ.Διέτης είπε ότι μέσω της πατέντας, του διπλώματος ευρεσιτεχνίας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου προστατεύει για κάποια χρόνια κάποιον που έχει ξοδέψει τόσα χρήματα για ένα εμβόλιο ή για ένα φάρμακο. «Τον προστατεύει για να βγάζει μόνο αυτός το φάρμακο. Ουσιαστικά η πατέντα έχει ημερομηνία λήξης. Προστατεύει αυτόν που έχει βγάλει το φάρμακο για να βγάλει το κέρδος που χρειάζεται», εξήγησε.

Στη συνέχεια είπε ότι η όλη «ιδέα» της άρσης μπορεί να γίνει με δυο τρόπους:

- Αδειοδότηση. Αυτό προσπαθεί να εφαρμόσει η ΕΕ. Λέει δεν θα πειράξω πατέντα αλλά θα δώσω άδεια σε άλλες συγκεκριμένες εταιρείες που έχουν τη δυνατότητα να βγάλουν κι αυτοί το εμβόλιο σε συνεργασία με την κύρια εταιρεία.

- Να ανοίξει πατέντα για ένα χρονικό διάστημα. Οποιοσδήποτε έχει δυνατότητα και τεχνολογία να παράγει το εμβόλιο να παράξει εμβόλιο όχι με το ίδιο όνομα.

Το πρόβλημα όπως ανέφερε ο δρ.Διέτης, είναι ότι το θέμα της πατέντας δεν θα δημιουργήσει αυτό που τίθεται ως σκοπός, η αύξηση δηλαδή της παραγωγής εμβολίων. «Αυτό λένε οι εταιρείες», λέει ο δρ.Διέτης τονίζοντας ότι οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι δεν θα υπάρξει αύξηση αφού δεν υπάρχει θέμα ικανότητας που φρενάρει μαζική παραγωγή αλλά το θέμα που τίθεται είναι η έλλειψη πρώτων υλών (εργοστάσια, εξειδικευμένο προσωπικό) και η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού.

Διαβάστε επίσης: Υπέρ της άρσης των πατεντών για τα εμβόλια τάσσεται ο Μπάιντεν

Το αντεπιχείρημα είναι ότι υπάρχουν εταιρείες που έχουν τεχνογνωσία και άρα δεν θα χρειαστεί οι εταιρείες να παρέχουν τεχνογνωσία.

Οι εταιρείες λένε ότι και να ανοίξει η πατέντα, δεν μπορούν να τις υποχρεώσουν να εκπαιδεύσουν άλλες εταιρείες. Υπάρχει μέση λύση που προτείνει η ΕΕ να συνεργαστούν οι εταιρείες, κατέληξε ο δρ.Διέτης.

Στο βίντεο πιο κάτω ολόκληρη η παρέμβαση του δρ.Διέτη στο 54.33.

Keywords
Τυχαία Θέματα