Εμμένει στις θέσεις του ο Ακιντζί και παραμένει η εμπλοκή

Η «μικρή εμπλοκή» στην διαδικασία συνομολόγησης των όρων αναφοράς φέρεται να παραμένει, με αποτέλεσμα η ειδική σύμβουλος του Γ.Γ του ΟΗΕ, Τζειν Χολ Λουτ, να παρατείνει εκ νέου την παραμονή της στο νησί.

Πρόδρομος Προδρόμου εκ μέρους της Ε/κ πλευράς και Μπαρίς Μπουρτζιού εκ μέρους της Τ/κ άφησαν να νοηθεί ότι μια νέα, η έκτη κατά σειρά συνάντηση με την Τζέιν Χολ Λούτ, είναι κάτι περισσότερο από πιθανή.

Η αρχική αισιοδοξία για κατάληξη σε όρους αναφοράς όπως

αυτή είχε εκφρασθεί από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Πρόδρομο Προδρόμου, την Δευτέρα (2/9) μετατράπηκε σε διπλωματικό θρίλερ.

Κυβερνητικές πηγές, σημειώνουν ότι ο Μουσταφά Ακιντζί, εμμένει στη θέση να παρεισφρήσουν εντός του κειμένου ζητήματα τα οποία η δική μας πλευρά απορρίπτει.

Όπως μεταδώσαμε και χθες (4/9) οι προτάσεις αυτές αφορούν την αποτελεσματική συμμετοχή των Τ/κ καθώς επίσης και ότι η προσπάθεια θα είναι κλειστού τέλους με ανοιχτά όλα τα σενάρια για την επόμενη ημέρα σε περίπτωση ναυαγίου. Τα σχετικά «προσκόμματα» Ακιντζί φέρεται να έχουν την σφραγίδα της Άγκυρας.

Η ειδική σύμβουλος του Γ.Γ του ΟΗΕ συναντήθηκε το πρωί της Πέμπτης (5/9) πρώτα με τον Μουσταφά Ακιντζί και στη συνέχεια με τον Νίκο Αναστασιάδη. Σειρά συναντήσεων που πρώτη φορά επιλέγηκε κατά την παρουσία της στο νησί. Σε δηλώσεις από τα κατεχόμενα του εκπροσώπου του Μουσταφά Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζιού, σημείωσε ότι δεν αποκλείεται την Παρασκευή, να υπάρξει άλλη μια συνάντηση, ενώ το Σάββατο όπως είπε ο Τ/κ ηγέτης, θα ενημερώσει την λεγόμενη «κυβέρνηση» για τις εξελίξεις.

«Προβοκατόρικο το δημοσίευμα της Κιπρίς»

Αίσθηση προκάλεσε εξάλλου την Πέμπτη (5/9) δημοσίευμα της Τ/κ εφημερίδας Κιπρίς Ποστασί με τίτλο: «Η Λουτ δεν μπόρεσε να βρει χθες τον Αναστασιάδη». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κ. Λουτ είδε χθες (4/9) το απόγευμα τον ε/κ διαπραγματευτή Ανδρεα Μαυρογιάννη και επικαλούμενη πηγές των ΗΕ, η Κίπρις Ποστασί γράφει ότι ο κ. Μαυρογιάννης παρουσίασε μια πολύ διαφορετική και ριζοσπαστική άποψη από το προσχέδιο για τους όρους αναφοράς που είχε μέχρι τότε καταγραφεί. Αναφέρεται δε ότι αυτή η άποψη προκάλεσε έκπληξη στα ΗΕ. Κυβερνητική πηγή, χαρακτήρισε ως «προβοκατόρικο» το δημοσίευμα, ωστόσο όταν ο κ. Προδρόμου κλήθηκε να τοποθετηθεί δημόσια δήλωσε: «Δεν υπάρχει λόγος να σχολιάσουμε δημοσιεύματα. Η προσπάθεια είναι σε εξέλιξη και θα πρέπει να περιμένουμε».

Keywords
Τυχαία Θέματα