Κινητοποίηση φοιτητών στο κτήριο διοίκησης του ΑΠΘ

Παράσταση διαμαρτυρίας στο κτήριο Διοίκησης του ΑΠΘ πραγματοποίησαν σήμερα φοιτητές.

Όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση, "συζήτησαν με αντιπρυτάνεις στο κτίριο διοίκησης του Πανεπιστημίου για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα Τμήματα & τις Εστίες του ΑΠΘ καθώς και για το ζήτημα της κατάργησης του Ασύλου".

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν:

"Οι φοιτητικοί σύλλογοι Βιολογικού, Μαθηματικού, Φυσικού, Πολιτικού,

ΜΜΕ, Ψυχολογικού, Ηλεκτρολόγων – Μηχανολόγων, Κτηνιατρικής του ΑΠΘ καθώς και ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν μαζική κινητοποίηση & συζήτηση με αντιπρυτάνεις νωρίτερα σήμερα (5/9) στο κτίριο διοίκησης του Πανεπιστημίου για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα Τμήματα & τις Εστίες του ΑΠΘ καθώς και για το ζήτημα της κατάργησης του Ασύλου.

Οι εκλεγμένοι στα ΔΣ των Φοιτητικών Συλλόγων ανέδειξαν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας τον ίδιο δρόμο με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει την πολιτική της υποχρηματοδότησης των Πανεπιστημίων, του τσακίσματος των φοιτητικής μέριμνας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη στιγμή που η νέα υπουργός Παιδείας εξαγγέλλει ότι «οι αλλαγές στην Παιδεία δεν απαιτούν χρήματα αλλά είναι ζήτημα αλλαγής νοοτροπίας» (!) η νέα ακαδημαϊκή χρονιά βρίσκει το ΑΠΘ με μείωση καθηγητών που αγγίζει το 60% και συνολική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης να φτάνει το 76% (από 47 εκατομμύρια ετησίως σε μόλις 11). Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι ορατά, τα αντιμετωπίζουμε καθημερινά στα τμήματα μας, στις Εστίες.
Πιο συγκεκριμένα, το «σύγχρονο, εξωστρεφές και ανταγωνιστικό» πανεπιστήμιο της ΝΔ είναι το πανεπιστήμιο που:

• Στο Πολυτεχνείο, καταργεί και μετατρέπει σε «προαιρετικά» βασικά εργαστηριακά μαθήματα για το επιστημονικά αντικείμενα λόγω έλλειψης καθηγητών ενώ μονιμοποιεί τις ελλείψεις σε βασικό υλικοτεχνικό εξοπλισμό αναγκάζοντας τους φοιτητές να βάζουν και πάλι το χέρι στη τσέπη για αναλώσιμα!
• Στη ΣΘΕ, λειτουργούν τμήματα με εκατοντάδες εισακτέους και ενεργούς φοιτητές όπως το Μαθηματικό που έχουν μόλις 16 μόνιμους καθηγητές. Σε Φυσικό & Χημικό, επιτρέπει την είσοδο σε εργαστήρια με απαρχαιωμένο εξοπλισμό (παλμογράφοι που χρησιμοποιούνται εδώ και 40 χρόνια, χαλασμένοι απαγωγοί) χωρίς μέριμνα για μέτρα υγιεινής & ασφάλειας, βάζοντας σε κίνδυνο την ακεραιότητα των φοιτητών.
• Στη Φιλοσοφική, καθηγητές διδάσκουν ενώ έχουν συνταξιοδοτηθεί εδώ και χρόνια και οι φοιτητές των ξενόγλωσσων τμημάτων πληρώνουν για όλα τα συγγράμματα και τα corpus που χρειάζονται!
• Στις σχολές των Επιστημών Υγείας, φοιτητές αναγκάζονται να κάνουν μάθημα σε λυόμενα ενώ ανύπαρκτη είναι και η μέριμνα για μετακίνηση σε σχολές που βρίσκονται εκτός Πανεπιστημιούπολης.
• Στη ΝΟΠΕ, η μέριμνα από πλευράς ιδρύματος για την πρακτική άσκηση των φοιτητών είναι μηδενική αφού αυτή δεν αποτελεί ευθύνη του πανεπιστημίου αλλά ατομική ευθύνη του φοιτητή.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στη Στέγαση.

Οι εστιακοί φοιτητές βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης, ετοιμόρροπα κτίρια με σοβάδες που πέφτουν και μούχλα με καμία ουσιαστική ανακαίνιση χώρων να έχει γίνει τα τελευταία χρόνια. Οι βασικές ελλείψεις στην συντήρηση των κτιρίων οδηγούν κατά διαστήματα σε κτίρια που δεν έχουν θέρμανση, ζεστό νερό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ΑΠΘ μόνο το 2% των φοιτητών στεγάζεται στις φοιτητικές εστίες, με 2 στους 3 φοιτητές κάθε χρόνο να μένουν εκτός! Όλα αυτά τη στιγμή που περιουσία του ΑΠΘ που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη Στέγαση των φοιτητών αξιοποιείται για μπίζνες, με πρόσφατο παράδειγμα το Μανδαλίδειο Μέγαρο που θα αξιοποιηθεί για την ανέγερση πολυτελέστατου ξενοδοχείου.
Από πλευράς των τριών Αντιπρυτάνεων δεν προέκυψε καμία ουσιαστική δέσμευση. Μάλιστα, τα αιτήματα των φοιτητικών συλλόγων τους φάνηκαν «υπερβολικά», λέγοντας πως οι ίδιοι στοχεύουν στην επίλυση «άμεσων προβλημάτων». Για το πολύ άμεσο και υπαρκτό πρόβλημα των εστιακών φοιτητών από την άλλη προσπάθησαν να μας πείσουν ότι η παροχή δωματίων ανεξαρτήτως της ποιότητας τους είναι μία «τεράστια παροχή της πολιτείας στους φοιτητές».

Ακολούθησαν μαζικές εξορμήσεις των εκλεγμένων στα αμφιθέατρα με σκοπό να ενημερωθούν οι φοιτητές των τμημάτων για την κινητοποίηση και το αγωνιστικό ραντεβού των Συλλόγων ανανεώθηκε για το συλλαλητήριο της ΔΕΘ το Σάββατο 7/9".

Keywords
Τυχαία Θέματα