Επιστροφή στα Erdoganomics - Στόχοι Τουρκίας για 2020

Ανάμεσα σε χάρτες, γεωτρήσεις, απειλές και γεωπολιτικά παιχνίδια, ο Τούρκος πρόεδρος δεν ξεχνά και τα Erdoganomics. Η δεινή κατάσταση της οικονομίας, του άλλοτε ισχυρότερου χαρτιού του, είναι άλλωστε αυτό που τον «καίει» και που σε μεγάλο βαθμό οδηγεί και τις κινήσεις του στο πεδίο της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής. 

 

Έχοντας ασκήσει ήδη ισχυρότατες πιέσεις στην ανεξάρτητη, στα χαρτιά, κεντρική τράπεζα, ο Ταγίπ Ερντογάν τώρα προαναγγέλει νέα

μείωση επιτοκίων και άλλα μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης. Στόχος είναι ρυθμοί ανάπτυξης της τάξης του 5% το 2020, όταν η παγκόσμια οικονομία συνολικά υπολογίζεται ότι θα έχει κατεβάσει κι άλλο ταχύτητα.

«Στοχεύουμε οπωσδήποτε σε ρυθμούς ανάπτυξης 5% για το 2020 και θα αφοσιωθούμε στο στόχο αυτό» τόνισε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη το βράδυ της Τετάρτης. Η δήλωση έρχεται στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ότι το τουρκικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε 1,5% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Η συρρίκνωση ήταν μεν μικρότερη των προβλέψεων των αναλυτών, που την ήθελαν στο 2%, αλλά και πάλι καθιστά εξαιρετικά δύσκολο εάν όχι ανεδαφικό τον επίσημο στόχο στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της τουρκικής κυβέρνησης για ρυθμούς ανάπτυξης 2,3% φέτος. Να σημειωθεί δε ότι αυτός είναι ο αναθεωρημένος στόχος, αφού ο αρχικός έκανε λόγο για ρυθμούς 5,5% τόσο το 2019 όσο και το 2020

 

Ο Ερντογάν είναι βέβαιος πως η κεντρική τράπεζα που τον περασμένο Ιούλιο μείωσε το βασικό επιτόκιο κατά 425 μονάδες βάσης, στο 19,75%, θα του κάνει το χατίρι. «Έχω αλλεργία στα υψηλά επιτόκια» επανέλαβε και συνέχισε να αναπτύσσει την δική του οικονομική λογική (κόντρα σε ό,τι υποστηρίζουν οι οικονομόλογοι), σύμφωνα με την οποία «με την πτώση των επιτοκίων έχουμε και πτώση του πληθωρισμού». 

 

Τόνισε δε πως «τώρα που τα επιτόκια θα υποχωρήσουν ακόμη περισσότερο, τα πράγματα θα είναι ακόμη καλύτερα». Όπως είπε «πιστεύω ότι η διοίκηση της κεντρικής τράπεζας έχει δείξει πως έχει κατανοήσει το ζήτημα». 

 

Άρθρο Nαυτεμπορικής με πληροφορίες από Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα