Εμίρης Κατάρ για Μουντιάλ: Ευπρόσδεκτοι αρκεί να δείξουν σεβασμό

Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό εβδομαδιαίο περιοδικό Le Point ο Εμίρης του Κατάρ, Σεΐχης Ταμίμ Μπιν Χάμαντ Αλ-Θάνι, αναφέρθηκε στην διοργάνωση του παγκόσμιου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου που θα πραγματοποιηθεί στη χώρα του τον Νοέμβριο.  Αναφέρθηκε επίσης στη στάση που τηρεί το Κατάρ ως προς το Παλαιστινιακό και το Ισραήλ, πώς κρίνει τις «Συμφωνίες του Αβραάμ» και πώς απαντά στις κατηγορίες των διεθνών οργανώσεων περί παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις αρχές της χώρας του.

Πρόκειται για την πρώτη συνέντευξη που παραχωρεί ο Καταρινός μονάρχης σε ευρωπαϊκό

μέσο από τότε που ανέλαβε την εξουσία, τον Ιούνιο του 2013. Είχε παραχωρήσει συνέντευξη στα αμερικανικά δίκτυα CNN και CBS το 2014 και το 2017 αντίστοιχα, ενώ κατά το παρελθόν είχε επιτρέψει στην εφημερίδα New York Times να δημοσιευθούν αποσπάσματα δηλώσεών του.

Ο Μπιν Χάμαντ τόνισε ότι η διοργάνωση του φετινού Mundial είναι η πρώτη μεγάλη διοργάνωση του είδους της που αναλαμβάνει αραβική χώρα και ενδιαφέρεται ο ίδιος προσωπικά να έρθουν να την παρακολουθήσουν δεκάδες χιλιάδες φίλαθλοι από όλο τον κόσμο.

«Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι στο Κατάρ, οποιεσδήποτε κι αν είναι οι πολιτισμικές τους καταβολές», είπε, προσθέτοντας ότι «θέλει οι επισκέπτες να αντιληφθούν τις πολιτισμικές διαφορές που υπάρχουν ανά τον κόσμο». Ερωτηθείς εάν το Κατάρ θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στον μεγάλο αριθμό των επισκεπτών που αναμένεται να έρθουν, απάντησε ότι «έχει επιστρατευθεί κάθε μέσο για να πραγματοποιηθεί το πρωτάθλημα με επιτυχία», τονίζοντας ότι «κάθε χώρα θα πρέπει να αποκτήσει την ευκαιρία να διοργανώνει μεγάλα διεθνή γεγονότα».

Το Le Point έθιξε το ζήτημα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκ μέρους των αρχών του Κατάρ, με αφορμή εκθέσεις μη κυβερνητικών οργανώσεων, και κυρίως της Διεθνούς Αμνηστίας, που κατήγγειλε τις δυσμενείς συνθήκες που αντιμετώπισαν αλλοδαποί εργαζόμενοι προκειμένου να ανοικοδομηθούν οι υποδομές φιλοξενίας της επικείμενης διοργάνωσης.

Ο Εμίρης αντέκρουσε τις κατηγορίες αναφέροντας ότι τα αληθινά αριθμητικά στοιχεία είναι πολύ μικρότερα από αυτά που επικαλούνται οι διεθνείς ΜΚΟ, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν πολλοί που ενοχλήθηκαν από το γεγονός ότι μια μουσουλμανική χώρα έχει αναλάβει μία τέτοια διοργάνωση». Ωστόσο το Le Point επισημαίνει ότι ο Καταρινός μονάρχης αναφέρθηκε στους εργαζομένους που απασχολήθηκαν για την ανοικοδόμηση του κεντρικού ποδοσφαιρικού σταδίου και όχι για όσους εργάστηκαν σε παρεπόμενα έργα υποδομών.    

Ο Εμίρης του Κατάρ ερωτήθηκε για τις θέσεις της χώρας του για ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος. Σχετικά με την αραβοϊσραηλινή διένεξη, ο Μπιν Χάμαντ είπε ότι «πρόκειται για ένα ζήτημα εξαιρετικά σημαντικό. Μέχρι να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα, η περιοχή δεν θα γνωρίσει ειρήνη».

Στην ερώτηση πώς κρίνει τις ‘Συμφωνίες του Αβραάμ’ (σ.σ. τις πρόσφατες διμερείς συμφωνίες εξομάλυνσης των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ με τα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν και το Μαρόκο) απάντησε: «Κάθε χώρα έχει δικαίωμα να συνάπτει διπλωματικές σχέσεις με οποιαδήποτε άλλη χώρα επιθυμεί. Τι σημαίνει όμως ο όρος ‘εξομάλυνση’ με το Ισραήλ; Υπάρχει κάνει το ‘ομαλό’ που συμβαίνει στο Ισραήλ σήμερα; Όχι βέβαια».

Υπάρχουν, είπε, «αραβικά εδάφη που βρίσκονται υπό κατοχή. Υπάρχουν πρόσφυγες που δεν τους επιτρέπεται να επιστρέψουν στα σπίτια τους εδώ και 70 χρόνια. Υπάρχουν Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί που ζουν εγκλωβισμένοι στη Γάζα».

«Όταν υπεγράφησαν οι Συμφωνίες του Όσλο το 1993 πράγματι είχαμε πιστέψει ότι η ειρήνη έρχεται. Και το Κατάρ είχε αναπτύξει επίσημες σχέσεις με το Ισραήλ. Τότε το Ισραήλ είχε ανοίξει στην Ντόχα Γραφείο Συμφερόντων που ασχολείτο κυρίως με την ανάπτυξη των διμερών εμπορικών σχέσεων. Και από τότε, ο ένας πόλεμος φέρνει τον άλλον στη Γάζα», δήλωσε.

Ο ίδιος κατέληξε ότι «πρέπει να επιλυθεί ειρηνικά το παλαιστινιακό πρόβλημα. Πρέπει να δώσουμε στους Παλαιστινίους ελπίδα. Πρέπει να τους επιστραφούν τα εδάφη τους. Το Κατάρ συνομιλεί με τους Ισραηλινούς, προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στον κόσμο που ζει στη Γάζα και στην Δυτική Όχθη. Εγώ πιστεύω στη λύση των δύο κρατών. Οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί πρέπει να ζήσουν ειρηνικά, οι μεν δίπλα στους δε. Δυστυχώς, είμαστε ακόμα πολύ μακριά από κάτι τέτοιο».

Keywords
Τυχαία Θέματα