Ελληνική και τουρκική ελίτ θεωρούν αναγκαία τη λύση Κυπριακό

Το 95,9% της τουρκικής ελίτ πιστεύει ότι για να διορθωθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις πρέπει να επιλυθεί το Κυπριακό και η ελληνική ελίτ πιστεύει το ίδιο, σε ποσοστό 92,4%, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστημίου Kadir Has Δημήτρη Τριανταφύλλου.

Στα ερωτήματα της έρευνας των ελίτ, κλήθηκαν να απαντήσουν επιχειρηματίες, εκπρόσωποι Τύπου, διπλωμάτες, στρατιωτικοί, γραφειοκράτες και ακαδημαϊκοί.

Από τουρκικής πλευρές, το 95,9% πιστεύει ότι για να διορθωθούν οι σχέσεις Ελλάδας

Τουρκίας πρέπει να επιλυθεί το Κυπριακό και η ελληνική πλευρά πιστεύει το ίδιο, σε ποσοστό 92,4%. Το 52,3% της τουρκικής ελίτ πιστεύει ότι η Τουρκία παίζει σημαντικό ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού.

Το 89% της τουρκικής ελίτ στηρίζει την προσέγγιση με την Ελλάδα, ενώ μόνο το 63,5% της ελληνικής ελίτ στηρίζει την προσέγγιση με την Τουρκία. Η εμπιστοσύνη της τουρκικής ελίτ προς τους Έλληνες είναι 28% και των Ελλήνων προς τους Τούρκους 11,4% Το 41,9% των Τούρκων και το 47% των Ελλήνων αξιολογούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ως “ούτε κακές, ούτε καλές”.

Η τουρκική ελίτ σε ποσοστό 53,5% και η ελληνική σε ποσοστό 47% αξιολογούν ότι είναι χαμηλές οι πιθανότητες τα επόμενα πέντε χρόνια να υπάρξει κρίση μεταξύ των δύο χωρών. Η πλειοψηφία των Τούρκων εκτιμά πως εάν προκύψει κρίση μεταξύ των δύο χωρών, θα είναι λόγω του Αιγαίου.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα