Ελληνική αποστολή στον Άγιο Μάμα-Αυτοψία και συνδρομή για αναστήλωση

Τις προσπάθειες επιδιόρθωσης του Ιερού Ναού Αγίου Μάμα στην κοινότητα Αγίου Μάμα της επαρχίας Λεμεσού ενισχύει αντιπροσωπεία του αδελφοποιημένου χωριού Αγίου Μάμα Μηλοποτάμου Κρήτης, καθώς και αντιπροσωπεία από την Κοινότητα Τρούλλων.

Ο ιερός ναός Αγίου Μάμα υπέστη εκτεταμένες ζημιές από πυρκαγιά που ξέσπασε στις 9 Ιουλίου και ενώ αρχικά είχε κατασβεστεί αναζωπυρώθηκε αργότερα καταστρέφοντας το πέπλο του ναού, το εσωτερικό του και μεγάλο αριθμό εικόνων.

Διαβάστε εδώ σχετικά: Κάηκε η εκκλησία Αγ.Μάμα-Φωνές για ολιγωρία

Πυροσβεστικής (ΒΙΝΤΕΟ)

Σύμφωνα με τον ιερέα του ναού η ζημιά αγγίζει το μισό εκατομμύριο ευρώ. Το πρωί της 15ης Ιουλίου αντιπροσωπεία της κοινότητας Αγίου Μάμα του Δήμου Μηλοποτάμου Κρήτης επισκέφθηκε τον Άγιο Μάμα Λεμεσού και συνομίλησαν με τον ιερέα και κατοίκους της κοινότητας.Και οι δυο αντιπροσωπείες παρέδωσαν συμβολικές εισφορές για οικονομική ενίσχυση της προσπάθειας αναστήλωσης.

«Στο άκουσμα αυτής της θλιβερής είδησης θεωρήσαμε ότι έχουμε χρέος να βρεθούμε δίπλα στους αδελφούς μας Αγιομαμίτες της Κύπρου και να τους συμπαρασταθούμε υλικά και ηθικά. Άλλωστε οι άρρηκτοι δεσμοί και ισχυροί δεσμοί με τον κυπριακό ελληνισμό στηρίζονται στην αλληλοβοήθεια , την αλληλοϋποστήριξη και την αλληλεγγύη», δήλωσε ο Μιχάλης Σαρρής, Πολιτισμολόγος και Αντιδήμαρχος Μυλοποτάμου - Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο Άγιος Μάμας».

Ο εφημέριος του Αγίου Μάμα Κρήτης, Ρουσσάκης Νικόλαος είπε ότι ο ίδιος ήταν από τους πρωτεργάτες της αδελφοποίησης πριν 26 χρόνια.
«Έχω λειτουργήσει πολλές φορές εδώ στον Άγιο Μάμα. Είναι μέσα στη ψυχή μου όλο το χωριό και με όλους γνωστούς είμαι. Το γεγονός μας λύπησε τόσο πολύ, την Παρασκευή που λάβαμε το μήνυμα ότι κάηκε ο ναός. Να δώσουμε το μήνυμα στα αδέλφια μας τους Αγιομαμίτες, ότι θα είμαστε δίπλα τους, δεν θα τους εγκαταλείψουμε μέχρι να αποπερατωθεί ο ναός».

Τις προσπάθειες αναστήλωσης του ιστορικού ναού του Αγίου Μάμα, στηρίζει και η αδελφοποιημένη κοινότητα των Τρούλων, ενώ τις ζημιές επιθεώρησε και η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους.

«Εκ μέρους της κοινότητας των Τρούλλων, μεταφέρω εδώ σήμερα στην κοινότητα του Αγίου Μάμαντος, την αδελφοποιημένη κοινότητα με τη δική μας κοινότητα, τη συμπαράσταση και τη βοήθεια εκ μέρους της κοινότητας όλης», δήλωσε ο Σπύρος Πάμπουλος κοινοτάρχης Τρούλλων.

«Έχουμε συγκλονιστεί και πάλι από την καταστροφή της πρόσφατης πυρκαγιάς. Η σημερινή μέρα οριοθετεί και την έναρξη των προσπαθειών μας για την αποκατάσταση, όσο το δυνατόν, των ζημιών που έχει υποστεί η ιστορική εκκλησιά μας. Ταυτόχρονα εκφράσουμε στα αδέλφια μας από τον Άγιο Μάμαντα Μυλοποτάμου Κρήτης, που βρέθηκαν κοντά μας για να στηρίξουν την προσπάθεια και τους αδελφούς μας από τους Τρούλλους, που βρίσκονται κοντά μας και αυτοί ως αδελφό χωριό με το χωριό μας», είπε η Ελένη Θεοχάρους.

Να σημειωθεί ότι ο Παπά Νικολής από την Κρήτη επιτελεί σημαντικό έργο στην κοινότητα του αφού συνέβαλε στην ανέγερση 8 εκκλησιών στην ευρύτερη περιοχή. Ο ίδιος θεωρεί  ιδιαίτερα σημαντικό έργο, την εκκλησία του Αγίου Μάμα, και τη χαρακτηρίζει συλλογικό δημιούργημα των κατοίκων του χωριού. Αδελφοποίησε τέσσερα χωριά που έχουν προστάτη τους τον Άγιο Μάμα: Τον Άγιο Μάμα Χαλκιδικής (1.250 κάτοικοι), τον Άγιο Μάμα Ρεθύμνου, (220 κάτοικοι), τους Τρούλλους Κύπρου (1.000 κάτοικοι) και τον Άγιο Μάμα Λεμεσού (250 κάτοικοι).

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ελληνική, Άγιο Μάμα#45Αυτοψία,elliniki, agio mama#45aftopsia