Μαρτυρίες:«Ένας μήνας κόλασης - Οι σειρήνες μου παγώνουν το αίμα» (ΒΙΝΤΕΟ)

Για τη μαύρη επέτειο του πραξικοπήματος αναφέρθηκαν οι αγωνιστές Πολύδωρος Πολυδώρου και Σταύρος Δάμαλος του 361 Τάγματος Πεζικού στην πρωινή εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Πρωτοσέλιδο».

«Το πουκάμισο το θαλασσί.. και ο Αλέξανδρος εισήλθε εις το νοσοκομείο»

Μαύρες μνήμες έρχονται στις μνήμες όλων όσων έζησαν τα γεγονότα του προδοτικού πραξικοπήματος και ειδικά των αγωνιστών που βασανίστηκαν και αιχμαλωτίστηκαν. 

Ο κύριος Πολυδώρου αρχικά ανέφερε «ότι τα δείνα της Κύπρου

και του κόσμου ξεκινούν από εκείνη την ημέρα». Τόνισε ότι η συγκεκριμένη ημέρα τον βρήκε στο χωριό του με άδεια επειδή θεωρείτο επικίνδυνος. Πρόσθεσε ότι στις 18 Ιουλίου έφτασε στο τάγμα του.

Με την σειρά του ο κύριος Δάμαλος τόνισε ότι κι αυτός ήταν με άδεια. Πρόσθεσε ότι στις 15 Ιουλίου τον βρήκε το πραξικόπημα στον Στρόβολο μαζί με τον πατέρα του. Τόνισε ότι στις 17 καλέστηκε να επιστρέψει στον στρατό. Τόνισε ότι την ίδια μέρα στο Τσέρι σκοτώθηκε ο γαμπρός του Κώστας Μισιαούλης.

Στη συνέχεια ο κύριος Πολυδώρου αναφέρθηκε στις μάχες που έγιναν στο φυλάκιο 4 στο Δίκωμο και την ασταμάτητη ρίψη πυροβολισμών κατά των Τούρκων αλεξιπτωτιστών, τονίζοντας ότι έριξε 37 κουτιά σφαίρες.

Ο κύριος Δάμαλος είπε ότι λίγους μήνες πριν το πραξικόπημα και την εισβολή τους άλλαξαν τα πολυβόλα χωρίς να έχουν εκπαιδευτούν στα καινούρια.

Επεσήμανε ότι τα πολυβόλα πάθαιναν συνεχώς εμπλοκή, ενώ πρόσθεσε ότι στην δεύτερη εισβολή οι σφαίρες ήταν λανθασμένα τοποθετημένες στις ταινίες.

«Κάθε φορά που ακούω τις σειρήνες μου παγώνει το αίμα. Να μην ξανά έρθουν τέτοιες μέρες για τα παιδία μας, χάθηκε άδικά κόσμος».

Ο κύριος Πολύδωρος αναφέρθηκε στις απώλειες του 361 Τάγματος Πεζικού λόγω της εγκατάλειψης που δέχθηκε, ενώ ο κύριος Δάμαλος πρόσθεσε ότι κόσμος σακατεύτηκε, ενώ πολλοί απόκτησαν ψυχολογικά προβλήματα από την αιχμαλωσία. 

Οι δύο αγωνιστές μίλησαν και για τον ξυλοδαρμό που υπέστησαν κατά την αιχμαλωσία τους από τους Τούρκους.

Ο κύριος Δάμαλος ανέφερε ότι συνελήφθη στις 21 Αυγούστου και τους μετέφεραν με λεωφορείο στην Κερύνεια προσθέτοντας ότι για έξι ώρες τους κτυπούσαν ανελέητα.

Από την πλευρά του ο κύριος Πολυδώρου ανέφερε ότι στα Άδανα είχαν μια στάση 10 ημερών. Τόνισε ότι όταν έφτασαν έτυχαν υποδοχής με ξυλοδαρμό με ξύλα και σίδερα από πλήθος Τούρκων. Πρόσθεσε ότι στην συνέχεια μεταφέρθηκε στα Τίαμα.

«Εκεί μέσα ήταν το Αλκατραζ. Απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης και μας ξυλοκοπούσαν 3-4 φορές την ημέρα. Ήταν ένας μήνας κόλασης», συμπλήρωσε.

Τέλος οι δύο αγωνιστές σχολίασαν ότι το «ευχαριστώ» της Πολιτείας ήταν τα επτά ευρώ σύνταξη.

Διαβάστε ακόμη: 

Που ήταν ο Μακάριος στο πραξικόπημα; - Μαρτυρίες από τον Φάκελο της Κύπρου

Η στάση του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στο πραξικόπημα του 1974

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μαρτυρίες Ένας, #45, ΒΙΝΤΕΟ,martyries enas, #45, vinteo