Τέσσερα χρόνια από το πραξικόπημα κατά Ερντογάν - Οι λόγοι αποτυχίας

Τέσσερα χρόνια πέρασαν από το βράδυ εκείνο της 15ης Ιουλίου του 2016 όταν επιχειρήθηκε ένα αποτυχημένο πραξικόπημα κατά της Κυβέρνησης Ερντογάν στην Τουρκία για το οποίο κατηγορείται η οργάνωση FETO Γκιουλέν. Από τα δραματικά γεγονότα εκείνο το συγκλονιστικό βράδυ έχασαν την ζωή τους 241 άτομα.

Για τους λόγους αποτυχίας του πραξικοπήματος έχουν γραφτεί κατά καιρούς πολλά.  Αρκετοί αναλυτές συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι μερικές από τις βασικές αιτίες, ήταν α) η μη στήριξη από τους αρχηγούς των επιτελείων Αεροπορίας, ναυτικού β) η άμεση κινητοποίηση και αντίδραση των μυστικών Υπηρεσιών της

ΜΙΤ που μπλόκαραν την κλιμάκωση των ενεργειών των αντιπάλων του Ερντογάν γ) η αποτυχία των πραξικοπηματιών  να θέσουν τον πλήρη έλεγχό τους τα ΜΜΕ δ) η έλλειψη ευρείας λαϊκής υποστήριξης του κινήματος ανατροπής από τον τουρκικό λαό ε) ακόμη παραμένει αδιευκρίνιστο κατά πόσο οι ξένες υπηρεσίες και μεγάλες δυνάμεις, ειδικά οι ΗΠΑ, στήριζαν πλήρως την ανατροπή του Τούρκου Προέδρου. Ειδικά η Ρωσία φαίνεται αντιθέτως να έπαιξε σημαντικό ρόλο στην διάσωση του ίδιου του Ερντογάν εκείνο το βράδυ.

Με αφορμή το αποτυχημένο πραξικόπημα ο Ερντογάν προχώρησε σε εκκαθάριση όσων θεωρούσε αντιπάλους μέσα στο στράτευμα, το δικαστικό σύστημα την παιδεία και την δημόσια υπηρεσία.

Σε αριθμούς «αποκεφαλίστηκαν»: 150 από τους 326  Στρατηγούς και Επικεφαλής Σωμάτων Στρατού, 20 077 στελέχη των ενόπλων δυνάμεων,  4 145 δικαστές  και εισαγγελείς, 33  χιλιάδες αστυνομικοί, 130 χιλιάδες  δημόσιοι υπάλληλοι και 5 705 ακαδημαϊκοί.

A coup attempt on July 15, 2016, was used by the Turkish government as a pretext to purge its perceived opponents. July 15, 2016, was in fact a huge blow to human rights in Turkey. #StandUp4HumanRights pic.twitter.com/aHTm7HiPuk

— SCF (@StockholmCF) July 15, 2020

Έκτοτε πολλές είναι οι καταγγελίες από το εσωτερικό της Τουρκίας και οι διεθνείς αντιδράσεις  που κάνουν λόγο για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο όνομα της εθνικής ασφάλειας.

Μετά το 2016 ο Τούρκος Πρόεδρος έχει καταστεί παντοδύναμος θεμσμικά στο εσωτερικό της χώρας και προχώρησε στην αναδίπλωση της εξωτερικής του πολιτικής εφαρμόζοντας το νέο-οθωμανικό του όραμα σε Μέση Ανατολή, Βαλκάνια. Ανατολική Μεσόγειο και Βόρεια Αφρική.

Ο τουρκικός Τύπος  έχει σήμερα κατακλύσει το διαδίκτυο με κυβερνητική προπαγάνδα στην αγγλική γλώσσα για τα γεγονότα εκείνης της νύχτας του πραξικοπήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τέσσερα, Ερντογάν #45,tessera, erntogan #45