Ελλάδα: Πραγματοποιήθηκε η πρώτη μετεγκατάσταση προσφύγων

Στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε το πρωί η πρώτη επίσημη μετεγκατάσταση προσφύγων στην Ευρώπη.

Από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας αναχώρησαν τριάντα πρόσφυγες, με προορισμό το Λουξεμβούργο.

Πρόκειται για έξι οικογένειες, με μικρά παιδιά, μεταξύ αυτών και παιδιά με ειδικές ικανότητες, από τις οποίες οι τέσσερις οικογένειες είναι από τη Συρία και οι δύο από το Ιράκ.

Οι πρόσφυγες έφθασαν πρόσφατα στη Λέσβο, καταγράφηκαν

και ταυτοποιήθηκαν από τη Frontex και την Ελληνική Αστυνομία και στη συνέχεια υπέβαλαν αιτήματα ασύλου στην Υπηρεσία Ασύλου, τα οποία εγκρίθηκαν.

Στην τελετή για την πρώτη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα παρέστησαν ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου και προεδρεύων αυτό το εξάμηνο τη ΕΕ, Ζαν Άσελμπορν και ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ελλάδας, Γιάννης Μουζάλας.

Μιλώντας στην τελετή για την πρώτη μετεγκατάσταση ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε συγκινημένος, που δόθηκε η ευκαιρία σ’ αυτούς τους 30 πρόσφυγες να κάνουν τ’ όνειρό τους πραγματικότητα και χαρακτήρισε το ταξίδι τους «ταξίδι στην ελπίδα για μια καλύτερη ζωή», τη οποία ευχήθηκε να βρουν.

Τι είναι, όμως, διερωτήθηκε 30 πρόσφυγες μπροστά στις χιλιάδες που καθημερινά διακινδυνεύουν τη ζωή τους; Είναι μία σταγόνα στον ωκεανό. Επιδιώκουμε, τόνισε, η σταγόνα να γίνει ρυάκι και το ρυάκι «ποτάμι ανθρωπιάς» για να σταματήσει επιτέλους η καθημερινή ανθρωποθυσία στη θάλασσα του Αιγαίου.

Η Ελλάδα δεν είναι η πόρτα εισόδου στο διάδρομο των προσφυγικών ροών, δήλωσε ο κ. Τσίπρας. Είναι μέρος του διαδρόμου. Η πόρτα εισόδου, τόνισε, είναι η Τουρκία και σ’ αυτή πρέπει να στρέψει η Ευρώπη την προσοχή της για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ανθρωπιστικού αυτού προβλήματος, που συγκλονίζει την ΕΕ.

Στις 9.30 ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Μάρτιν Σουλτς , τον Ζαν Άσελμπορν και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Θ’ ακολουθήσει διμερής συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Σουλτς.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ελλάδα ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, θα επισκεφθεί αύριο τη Λέσβο.

"Το χαμόγελο των παιδιών σήμερα, είναι αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει". @EP_President #refugeecrisis pic.twitter.com/GpXPK2GIQq

— Ευρωκοινοβούλιο (@EP_Hellas) Νοέμβριος 4, 2015
Keywords
Τυχαία Θέματα