ΕΛΑΜ ενάντια στις εκποιήσεις

Στις 31 Αυγούστου λήγει η αναστολή της διαδικασίας εκποιήσεων λόγω της έξαρσης του Covid-19. Ήταν μία απόφαση η οποία κινείτο προς την ορθή κατεύθυνση, αφού σε μία περίοδο όπου όλες σχεδόν οι επιχειρήσεις είχαν αναστείλει τις εργασίες του δεν ήταν δυνατόν συμπολίτες μας να βρεθούν στους δρόμους λόγω της αυθαιρεσίας των τραπεζών και των νομοθετικών όπλων που τους παρείχε η συνεργασία ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ

Βεβαίως, το πρόβλημα των εκποιήσεων δεν είναι σημερινό

αλλά χρονολογείται κυρίως από το 2018 και την ψήφιση των σχετικών νομοσχεδίων από την πλειοψηφία της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Το ΕΛΑΜ, σε αυτό το ευαίσθητο για το Λαό μας ζήτημα κινήθηκε δυναμικά σε δύο άξονες χρησιμοποιώντας στο έπακρο το μέτρο των δυνατοτήτων του, με μοναδικό γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον των συμπολιτών μας. Από την πρώτη στιγμή ταχθήκαμε ενάντια στις εκποιήσεις πρώτων κατοικιών γιατί γνωρίζαμε πως θα δημιουργήσει αλυσιδωτές συνέπειες στον κοινωνικό ιστό της Κύπρου. Χιλιάδες συμπατριώτες μας προσφυγοποιούνται για δεύτερη φορά, ενώ η Κύπρος της «ανάπτυξης» και της «ευημερίας» γεμίζει με στρατιές ανέργων και αστέγων.

Από την μια λοιπόν το Κίνημά μας, χρησιμοποιώντας τον θεσμικό του ρόλο, στάθηκε σταθερό στην θέση του καταψηφίζοντας όλα τα νομοσχέδια και τις προτάσεις νόμου που στόχευαν στην εξυπηρέτηση των Τραπεζών και την θυματοποίηση των πολιτών και κατέθεσε ολοκληρωμένο πλάνο για την διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.

Από την άλλη, με την ενεργή μας παρουσία σε χώρους όπου οι «προβληματικές» νομοθεσίες εφαρμόζονταν απόδειξη της έμπρακτης διαφωνίας μας. Πιο συγκεκριμένα, το ΕΛΑΜ στάθηκε δυναμικά στο πλευρό εκατοντάδων συμπολιτών μας και απέτρεψε εκποιήσεις, όπου αυτό χρειάστηκε. Για αυτόν ακριβώς το λόγο οι Τράπεζες ενεργοποίησαν εντός του 2020 το ηλεκτρονικό σύστημα εκποιήσεων.

Η έξαρση του Covid-19 προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στους δανειολήπτες. Για αυτόν ακριβώς το λόγο είχε αποφασιστεί τότε και η αναστολή των διαδικασιών εκποιήσεων. Τέσσερις μήνες αργότερα, όμως, η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί. Αντιθέτως, οι συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία μας γίνονται καθημερινά ολοένα και πιο ορατές και ως εκ τούτου χιλιάδες πολίτες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της απώλειας της περιουσίας τους λόγω της αλλαγής της εισοδηματικής τους κατάστασης μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο, και αφού θεωρούμε πως η κυπριακή οικονομία αντιμετωπίζει τεράστιους κινδύνους τους επόμενους μήνες, το ΕΛΑΜ έχει καταθέσει πρόταση νόμου στην Βουλή των Αντιπροσώπων για επέκταση της αναστολής διαδικασιών εκποιήσεων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Μέσα σε αυτήν την ρευστή κατάσταση στην οποία ζούμε, οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να ανασάνουν και να τους δοθεί η ευκαιρία από την επίσημη Πολιτεία να βρουν τα πόδια τους και όχι να τους οδηγήσει στην καταστροφή.

Μέχρι σήμερα, το τραπεζικό σύστημα απέδειξε ότι είναι αμείλικτο και απάνθρωπο. Μέχρι σήμερα, διαφάνηκε ξεκάθαρα πως η τελευταία τους έγνοια είναι η επιβίωση των πολιτών. Αυτό είναι που οφείλουμε εμείς μέσω του θεσμικού μας ρόλου να προστατεύσουμε και να διασφαλίσουμε!

Για να ξεκαθαρίσουμε όμως κάτι: Πάγια θέση του ΕΛΑΜ είναι η πλήρης αναστολή των εκποιήσεων για περιπτώσεις πρώτης κατοικίας.

Η πρόταση, όμως, την οποία καταθέσαμε στην Βουλή των Αντιπροσώπων θεωρούμε πως θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα στο μεγάλο δρόμο που καλούμαστε όλοι οι πολίτες να διανύσουμε για να εξέλθουμε από αυτή την σημαντική κρίση που πλήττει την Κύπρο μας και ολόκληρο τον πλανήτη. Ο περαιτέρω στραγγαλισμός των δανειοληπτών σε αυτή την κρίσιμη περίοδο μόνο αρνητικές συνέπειες θα έχει για το σύνολο της κυπριακής οικονομίας. 

Πρόεδρος ΕΛΑΜ, Βουλευτής Λευκωσίας

Keywords
Τυχαία Θέματα