Τατάρ: Δεν επιστρέφει το Βαρώσι - Τουρκική λίμνη η Ανατολική Μεσόγειος

Η Kıbrıs (25.08.20), σύμφωνα με τη μετάφραση του Γραφείου Τύπου &Πληροφοριών, γράφει ότι ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» του αποσχιστικού καθεστώτος, πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) και υποψήφιος για τις επικείμενες παράνομες «προεδρικές εκλογές», Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι από άποψη ασφάλειας και στρατηγικής δεν τίθεται θέμα επιστροφής της περίκλειστης πόλης του κατεχόμενου Βαρωσιού.

Μιλώντας χθες στο CNN-Türk, ο Τατάρ υποστήριξε ότι δεν απέμεινε πλέον ελπίδα για λύση

μετά από 46 χρόνια και δεν μπορεί να κρατείται κλειστό το Βαρώσι, που λεγόταν ότι αποτελούσε μέρος της ομοσπονδιακής λύσης. Είπε ότι βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη το άνοιγμα της περιοχής με επιστροφή της σε μεγάλο βαθμό στους «παλιούς της ιδιοκτήτες» κατά τρόπο που «θα λαμβάνονται υπόψη και οι περιουσίες των βακουφίων».

Σημειώνοντας ότι προσπαθούν να προχωρήσουν σταδιακά την διαδικασία, ο Τατάρ ισχυρίστηκε:

«Δεν είναι μακριά πλέον το άνοιγμα του Βαρωσιού. Δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει μία κατάσταση στην οποία θα έχουν αντίρρηση τα Ηνωμένα Έθνη. Διότι θα υπάρξει επιστροφή στους παλιούς του ιδιοκτήτες. Αυτό λαμβάνει έγκριση και στην νότια Κύπρο. Ο ελληνοκυπριακός Τύπος γράφει ότι οι παλιοί ιδιοκτήτες θα έρθουν και θα διεκδικήσουν τις περιουσίες του παρά την πίεση της διοίκησης και της εκκλησίας. Αυτή η ανησυχία είναι δική μας επιτυχία. Κάναμε αυτό το βήμα διαβουλευόμενοι με την Τουρκία. Η βουλή και η κυβέρνησή μας θα εγκρίνουν αυτό το άνοιγμα. Η κοινή γνώμη είναι έτοιμη. Υπάρχουν περίπου 300 αιτήσεις. Αν επιστραφούν τουλάχιστον οι 200, ανέφεραν ότι θα έρθουν. Θα είναι με το καλό».

Υποστηρίζοντας ότι έγινε δεχτή με χαρά στα κατεχόμενα η εξαγγελία του Προέδρου Έρντογαν για ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Μαύρη Θάλασσα, ο Τατάρ εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι πόροι που θα εξορυχτούν θα προσθέσουν οικονομική και διπλωματική ισχύ στην Τουρκία.

«Αυτή η επιτυχία θα αντικατοπτριστεί και στην Ανατολική Μεσόγειο. Προσθέτουν σημαντική δύναμη στην περιοχή τόσο στην Τουρκία όσο και στην ΤΔΒΚ οι εργασίες που γίνονται στη βάση του διεθνούς δικαίου», ισχυρίστηκε και πρόσθεσε:

«Ενώ η επιτυχία της Τουρκίας χαροποιεί τον βορρά, στον νότο εμφανίστηκε λύπη. Ο ελληνοκυπριακός Τύπος διερωτάται κατά πόσον η Τουρκία θα επιτύχει. Ζηλεύουν και προσπαθούν να απαξιώσουν αυτή την επιτυχία. Κενού περιεχομένου προσπάθειες. Τα βήματα της Τουρκία διαμορφώνουν εκ νέου την περιοχή. Άλλαξαν τα όσα είχαν αποστηθιστεί, οι εργασίες της Τουρκίας απέκτησαν πιο πολύ σημασία στην περιοχή. Με την δική μας στήριξη θα βρεθούν πόροι και σε παρόμοια πηγάδια στην Ανατολική Μεσόγειο […] Το σημαντικό είναι να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας εδώ. Θέλουμε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας. Δυστυχώς το δίκαιο παίρνει θέση δίπλα στον ισχυρό κάποτε. Όμως η ισχύς της Τουρκίας στην περιοχή είναι εκεί. Είναι η μεγαλύτερη δικαιούχος χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο, η χώρα με την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο. Και αυτή είναι η Δημοκρατία της Τουρκίας. Και στην Κύπρο η ακτογραμμή της ΤΔΒΚ, που κατέχει και την Καρπασία, είναι μεγαλύτερη από την νότια Κύπρο. Προστατεύουμε τα δικαιώματά μας με την ισχύ μας. Με την συμφωνία με την Λιβύη άλλαξαν υπέρ της τουρκικής πλευράς οι ισορροπίες. Ο χάρτης έγινε άνω κάτω. Εμφανίστηκε ένας νέος περιφερειακός χάρτης. Η Ανατολική Μεσόγειος έγινε τουρκική λίμνη».

Αναφερόμενος στην εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Τατάρ είπε ότι πρέπει να προσεχθεί το γεγονός ότι πήρε θέση στο θέμα η ΕΕ, η οποία, όπως ισχυρίστηκε, δεν τήρησε τις υποσχέσεις που έδωσε στους Τουρκοκύπριους.  

Προτάσεις Τούρκου πρώην πρέσβη για την περίκλειστη Αμμόχωστο

Η Diyalog (25.08.20) φιλοξενεί άρθρο του Τούρκου πρώην πρέσβη Νταριάλ Μπατίμπαϊ σε σχέση με το θέμα της περίκλειστης πόλης της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Κάτω από τον τίτλο «Το θέμα του Βαρωσιού και οι προτάσεις μας», ο Μπατίμπαϊ υπενθυμίζει την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που χαρακτηρίζει απαράδεχτο το άνοιγμα οποιουδήποτε μέρους της περίκλειστης πόλης σε οποιονδήποτε άλλον εκτός από τους νόμιμους κατοίκους της και απευθύνει έκκληση για παράδοση της περιοχής υπό την διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών.

Αναφέρει ότι το δεύτερο βασικό διεθνές έγγραφο για την περίκλειστη Αμμόχωστο είναι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  (ΕΔΑΔ) στην υπόθεση Δημόπουλος (5 Μαρτίου 2010) που χαρακτηρίζει αποτελεσματικό εσωτερικό ένδικο μέσο της Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών της «ΤΔΒΚ». Σημειώνει, ωστόσο, ότι από την ημέρα της λειτουργίας της τον Μάρτιο του 2006, η εν λόγω επιτροπή δεν εξέτασε καμία υπόθεση που αφορά την περίκλειστη Αμμόχωστο, λόγω της απόφασης του λεγόμενου «επαρχιακού δικαστηρίου» της κατεχόμενης Αμμοχώστου, σύμφωνα με την οποία η περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου είναι περιουσία του τουρκοκυπριακού ΕΒΚΑΦ. Ο πρέσβης σημειώνει ότι η απόφαση αυτή είναι αντίθετη με την ομόφωνη απόφαση που έλαβε την ίδια χρονιά (2005) το ΕΔΑΔ (με την θετική ψήφο του Τούρκου Δικαστή Ριζά Τουρκμέν μάλιστα) στην υπόθεση Ξενίδη-Αρέστη.

Υποστηρίζοντας ότι αυτή η αντιφατική κατάσταση ξεπεράστηκε με την απόφαση που έλαβε τον Οκτώβριο του 2019 το λεγόμενο ανώτατο δικαστήριο στα κατεχόμενα που απεφάνθη ότι «όταν η Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών λαμβάνει αποφάσεις για το Βαρώσι, λαμβάνει ως βάση τα αρχεία του κτηματολογίου του 1974 και δεν έχει αρμοδιότητα να αμφισβητήσει το κατά πόσον έγινε οποιαδήποτε ατασθαλία προηγουμένως».  

Σημειώνοντας ότι με την τελευταία απόφαση άνοιξε ο δρόμος για εξέταση και ολοκλήρωση των αιτήσεων για τις περιουσίες στην περίκλειστη Αμμόχωστο, ο Μπατίμπαϊ, εκφράζει τις εξής απόψεις για την στάση που πρέπει να ακολουθήσει το καθεστώς στην περίκλειστη πόλη:

1. Να ανακοινωθεί η επιστροφή των περιουσιών με απόφαση της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών σε όσους υποβάλουν αίτηση και όχι το άνοιγμα του Βαρωσιού και να παρουσιαστεί ως τέτοια η απόφαση του καθεστώτος. Αρμόδια για το θέμα να είναι η Επιτροπή η οποία αποτελεί αποτελεσματικό ένδικο μέσο για το ΕΔΑΔ.

2. Η διαδικασία που θα γίνει να διασφαλίσει ότι θα αποκατασταθούν σε ατομικό επίπεδο οι αδικίες κατά των ανθρώπων που εγκατέλειψαν περιουσίες στο Βαρώσι. «Λόγω της στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς που απέρριψε τις προτάσεις ενδιάμεσης λύσης/μίνι πακέτα τα τελευταία 46 χρόνια και πρόσφατα την γενική λύση το 2017, η εν λόγω αποκατάσταση της αδικίας είναι εφικτή μόνο κάτω από τουρκοκυπριακή διοίκηση. Η ελληνοκυπριακή αδιαλλαξία δεν μπορεί να εμποδίσει την Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών να εκτελέσει το καθήκον της», ισχυρίζεται ο Μπατίμπαϊ.

3. Επισημαίνοντας ότι στις διακηρύξεις του καθεστώτος τονίζεται ότι παράλληλα με την επιστροφή των περιουσιών στους προ του 1974 νόμιμους ιδιοκτήτες τους, θα προστατευθούν και τα δικαιώματα του ΕΒΚΑΦ, ο Μπατίμπαϊ αναφέρει ότι από αυτά τα λεγόμενα γίνεται αντιληπτό ότι η θέση του καθεστώτος είναι ότι δεν ήταν νόμιμες οι διαδικασίες παραχώρησης των περιουσιών του ΕΒΚΑΦ στην περιοχή κατά την διάρκεια της Βρετανικής Διοίκησης και επομένως η γη στο κλειστό Βαρώσι ανήκει στο ΕΒΚΑΦ και τα κτίρια στους ανθρώπους που εγκατέλειψαν την περιοχή το 1974. «Αν και είναι συζητήσιμη η νομιμότητα των διαδικασιών μεταβίβασης/πώλησης/ανταλλαγής που έγιναν στην περιοχή κατά την περίοδο της Βρετανικής Διοίκησης, υπό το φως της τελευταία απόφασης του ΕΔΑΔ και του ανωτάτου δικαστηρίου της ΤΔΒΚ, αυτή η άποψη δεν ισχύει», αναφέρει ο πρέσβης προσθέτοντας ότι η προσέγγιση που θα καταστήσει ενοικιαστές πάνω σε περιουσία του ΕΒΚΑΦ τους Ελληνοκύπριους που εγκατέλειψαν τις περιουσίες τους το 1974, θα θεωρηθεί διεθνώς ως παραβίαση του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίκλειστη Αμμόχωστο.

4. Τότε ο «έξυπνος δρόμος», υποστηρίζει, είναι η επιστροφή των περιουσιών στο κλειστό Βαρώσι μόνο σε όσους υποβάλουν αίτηση στην Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών και έτσι «να εφαρμοστεί το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση και να τονιστεί ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση εμπόδιζε επί 46 χρόνια την μεταβίβαση της περιοχής στην διοίκηση του ΟΗΕ», ισχυρίζεται προσθέτοντας ότι πρέπει να προβάλουν το επιχείρημα πως δεν είναι λογικό να εφαρμόζεται για το Βαρώσι διαφορετική πρακτική από τις άλλες κατεχόμενες περιοχές, όπου αποκαθίστανται τα ατομικά δικαιώματα χωρίς να αναμένεται η λύση του Κυπριακού. «Έτσι μπορεί να αποδυναμωθούν οι αντιδράσεις της ελληνοκυπριακής διοίκησης τόσο στα Ηνωμένα Έθνη όσο και στην ΕΕ, να καταδειχθεί ότι θα κοστίζει και στην ελληνοκυπριακή πλευρά ο χρόνος που περνά χωρίς λύση και θα μπορέσει να συμβάλει στην οικονομία της ΤΔΒΚ το κλειστό Βαρώσι μετά την επιστροφή και την διόρθωση, λειτουργία και πώληση των περιουσιών», καταλήγει ο Μπατιμπαϊ.

Keywords
Τυχαία Θέματα