Ελ. Υπηρεσία: Τα σημαντικότερα ευρήματα για το Υπουργείο Γεωργίας

Στη δημοσιότητα έδωσε η Ελεγκτική Υπηρεσία την ετήσια έκθεσή της για το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Τα σημαντικότερα ευρήματα που προέκυψαν αναφέρονται επιγραμματικά πιο κάτω:

•Μεταφορά πιστώσεων ύψους €4,4 εκ. από τον Προϋπολογισμό της Διοίκησης του Υπουργείου ΓΑΑΠ για το 2016, στο 2017, μέσω λογαριασμού καταθέσεων, συναλλαγή η οποία αντίκειτο στην τότε ισχύουσα νομοθεσία και πληρωμή αντίστοιχου ποσού κατά το 2017 στον Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών για την καταβολή αποζημιώσεων, η οποία δεν ήταν σύννομη, αφού, κατά τη χρονική στιγμή που διενεργήθηκαν οι πληρωμές, δεν υπήρχαν οι απαιτούμενες πιστώσεις στον Προϋπολογισμό του 2017, ούτε και είχε δοθεί  από τη Βουλή  των Αντιπροσώπων σχετική έγκριση για το είδος της δαπάνης αυτής.

•Αδυναμία επιβεβαίωσης της ορθότητας και νομιμότητας πληρωμών ύψους €9.290.209 που διενήργησε το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, ως κυβερνητική συνεισφορά προς τα Συμβούλια Αποχετεύσεων, καθότι στο Τμήμα δεν τηρούνταν επαρκή στοιχεία που να τεκμηριώνουν την εκτελεσθείσα εργασία. Σε πολλές από τις περιπτώσεις αυτές δεν είχε οριστικοποιηθεί ο καθορισμός της κυβερνητικής συνεισφοράς, με αποτέλεσμα να προκύπτουν σημαντικές αβεβαιότητες, σε σχέση με τα ποσά που καταβλήθηκαν στα Συμβούλια Αποχετεύσεων.

•Διαφωνία μεταξύ του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων και Αναδόχων Μονάδων Αφαλάτωσης Νερού, ως προς τους υπολογισμούς των τιμολογήσεων, η οποία οφείλεται κυρίως στη διαφορετική ερμηνεία όρων των συμβάσεων από τα δύο συμβαλλόμενα μέρη. Οι διαφορές των δύο μερών παραμένουν σε εκκρεμότητα και αναμένεται να επιλυθούν μέσω διαιτησίας.

•Ποσό ύψους €18,7 εκ., το οποίο πιστώθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών σε λογαριασμούς καταθέσεων του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, με ημερομηνία αξίας την 31.12.2017, ως χορηγία προς τα Κοινοτικά Συμβούλια για εξόφληση των οφειλών τους προς το ΤΑΥ, δεν λογίστηκε στα κατάλληλα άρθρα εσόδων κατά το 2017, αλλά παρέμεινε στους λογαριασμούς καταθέσεων στις 31.12.2017. Το πιο πάνω είχε ως αποτέλεσμα τα έσοδα του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων και κατ’ επέκταση τα έσοδα στις οικονομικές καταστάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για το έτος 2017, να παρουσιάζονται εσφαλμένα μειωμένα κατά €18,7 εκ.

•Μη διενέργεια συμφιλιώσεων όλων των εισπράξεων που παρουσιάζονται στο Σύστημα Τιμολόγησης Νερού του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, με το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διοικητικής και Οικονομικής Πληροφόρησης του Γενικού Λογιστηρίου, με κίνδυνο τη μη διασφάλιση της πληρότητας και ορθότητας των εισπράξεων αυτών, οι οποίες, όπως παρουσιάζονται στις οικονομικές καταστάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, ξεπερνούν τα €70 εκ.

•Γεώτρηση που ανορύχθηκε από το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης παρέμενε ανενεργή για περίοδο επτά ετών, γεγονός που προκαλεί ερωτηματικά ως προς την πραγματική ανάγκη ανόρυξής της.

•Στα λογιστήρια της Διοίκησης του Υπουργείου ΓΑΑΠ και του Τμήματος Μετεωρολογίας δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για τεκμηρίωση της ορθότητας συγκεκριμένων εισπράξεων.

•Αδυναμία στο σύστημα εσωτερικού ελέγχου στο Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών, σχετικά με τα ερευνητικά προγράμματα που συντονίζει, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος απώλειας εσόδων ύψους €45.602.

•Στο Τμήμα Περιβάλλοντος, ουσιώδεις όροι σύμβασης τροποποιήθηκαν κατά την εκτέλεσή της, όπως πληρωμή προκαταβολής χωρίς την παραλαβή εγγύησης προκαταβολής και πληρωμή έναντι της 1ης  προκαταρκτικής ενδιάμεσης έκθεσης, χωρίς αυτό να προβλέπεται, καθώς και λήξη της εγγύησης πιστής εκτέλεσης πριν την οριστική παραλαβή.

•Αδυναμίες στη διαδικασία διεκπεραίωσης πληρωμών.

•Αδυναμίες και ελλείψεις στη διαδικασία καταγραφής στοιχείων πάγιου ενεργητικού και παραλαβής, καταχώρισης και έκδοσης αποθεμάτων.

Εν κατακλείδι, επισημάνθηκε ότι ο κατά περίπτωση ελέγχων λειτουργός, στη βάση των αρμοδιοτήτων και ευθυνών που του αποδίδονται δυνάμει του περί της Δημοσιονομικής Ευθύνης και του Δημοσιονομικού Πλαισίου Νόμου (Ν.20(Ι)/2014), οφείλει να προβαίνει στις απαραίτητες διευθετήσεις για εφαρμογή και λειτουργία συστήματος εσωτερικού ελέγχου για τις δραστηριότητες που είναι υπό την ευθύνη του, σύμφωνα με τις διατάξεις του περί της Λογιστικής και Δημοσιονομικής Διαχείρισης και Χρηματοοικονομικού Ελέγχου της Δημοκρατίας Νόμου (Ν.38(Ι)/2014).

Τα πορίσματα των ελέγχων, μαζί με τις εισηγήσεις μας, κοινοποιήθηκαν με επιστολές μας στη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου ΓΑΑΠ κα στους Διευθυντές των Τμημάτων του, ανάλογα με την περίπτωση, για σχόλια και απόψεις, καθώς και για τη λήψη των αναγκαίων διορθωτικών μέτρων.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την έκθεση. 

Keywords
Τυχαία Θέματα