Δεν πήγε μέχρι τέλους η Τουρκία σε εγγυήσεις και στρατεύματα

H Τουρκία φέρεται να δήλωνε ευελιξία στη διάρκεια του χθεσινού μαραθώνιου δείπνου υπό τον ΓΓ του ΟΗΕ στο πλαίσιο της Διάσκεψης στο Κραν Μοντάνα και έτοιμη να αποδεχθεί κατάργηση στου παρεμβατικού δικαιώματος, της συνθήκης εγγυήσεων και δραστική μείωση του στρατού, ωστόσο αυτό δεν δόθηκε ούτε γραπτώς, ούτε λεπτομερώς, παρά την προσπάθεια Γκουτέρες να διατυπώσει ο ίδιος γραπτώς την πρόταση που φέρεται να είχε κάνει στον ίδιο η τουρκική πλευρά για το θέμα της ασφάλειας και εγγυήσεων.

Σύμφωνα με ε/κ και ελληνικές πηγές,

στις επίμονες εκκλήσεις Αναστασιάδη – Κοτζιά να καταθέσει η τουρκική πλευρά γραπτώς την πρότασή της παρενέβη ο ΓΓ για να καταγράψει αυτός, όπως κατάλαβε, την τουρκική πρόταση, ωστόσο ο Τούρκος ΥΠΕΞ αρνήθηκε ότι είχε συναινέσει σε άμεση κατάργηση της συνθήκης εγγυήσεων, αξίωσε όπως αυτή παραμείνει, μαζί με τα παρεμβατικά δικαιώματα και τις μονάδες στρατού που προέβλεπε η προηγούμενη συνθήκη (950 Έλληνες, 650 Τούρκοι) για 15 χρόνια, με ρήτρα επαναξιολόγησης και όχι οριστικού τέλους. Ήταν ο ίδιος ο κ. Τσαβούσογλου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, που δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιστραφεί ολόκληρη η Μόρφου. Ζήτησε επίσης ικανοποίηση του αιτήματος για ίση μεταχείριση Ελλήνων και Τούρκων υπηκόων μετά τη λύση, σε αναλογία 1:1, και ο Τ/κ ηγέτης, είχε επαναθέσει το ζήτημα η συμφωνία για τη λύση να καταστεί πρωτογενές δίκαιο.

Σύμφωνα με ε/κ πηγές, στις διμερείς επαφές του χθες το πρωί ο κ. Γκουτέρες ζήτησε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να δηλώσει ποιες είναι οι δικές του «κόκκινες γραμμές», για να πάρει την απάντηση ότι αυτές περιλαμβάνονται στην πρόταση που είχε καταθέσει την προηγούμενη ημέρα. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετά το αδιέξοδο στο τέλος του δείπνου δήλωσε ότι η πρότασή του πλέον δεν ισχύει.

Ελληνικές πηγές ανέφεραν ότι για αρκετές ημέρες δεν γινόταν διαπραγμάτευση επί της ουσίας στο κεφάλαιο ασφάλειας και εγγυήσεων και ο Έλληνας ΥΠΕΞ προσπαθούσε με ερωτήματα που έθετε στην τουρκική πλευρά να προχωρήσει τη συζήτηση, είτε με συγκεκριμένες εισηγήσεις, όπως η δημιουργία επιτροπής στρατιωτικών για θέματα ασφάλειας.

Οι ίδιες πηγές, αλλά και οι ε/κ, συγκλίνουν ότι στο δείπνο τέθηκε θέμα να έρθουν οι Πρωθυπουργοί για την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου κεφαλαίου, εξ ού και το τηλεφώνημα του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα μετά τα μεσάνυχτα, ωστόσο τέθηκε το αίτημα της υποβολής γραπτώς της τουρκικής πρότασης που δεν υλοποιήθηκε.

Σύμφωνα με τις ελληνικές πηγές, ο Τούρκος ΥΠΕΞ στο δείπνο, ενώπιον του ΓΓ του ΟΗΕ, δεν επανέλαβε ότι πρόκειται για τελική Διάσκεψη για το Κυπριακό ενώ ο Έλληνας ΥΠΕΞ αρνήθηκε σθεναρά στην συνέχιση των παρεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας είτε σε ολόκληρο, είτε σε μέρος της Κύπρου, ζητώντας την πλήρη κατάργηση της συνθήκης εγγυήσεων. Ο Νίκος Κοτζιάς φέρεται να δήλωσε προς τον Εσπεν Μπαρθ Έιντς ότι το κεφάλαιο αυτό έπρεπε να είχε συζητηθεί νωρίτερα και όχι να αφεθεί τελευταίο.

Για την επόμενη ημέρα, ε/κ και ελληνική πλευρά, δηλώνουν ότι θα αξιολογήσουν το πως θα κινηθούν, θα διατηρήσουν την άψογη συνεργασία Λευκωσίας – Αθήνας και θα δουν τα επόμενα βήματα.

Και οι δύο πλευρές, σύμφωνα με αμφότερες τις πηγές, είναι ικανοποιημένες τόσο από τη στάση των Βρετανών στα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων, όσο και από τον χειρισμό και την όλη στάση του ΓΓ του ΟΗΕ.

Πηγή :ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα