Έκθεση Ευρωπαίου Επιτρόπου για Δικαιοσύνη – Αρνητικές πρωτιές για Κύπρο

Στη δημοσιότητα δόθηκε η Έκθεση του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τη Δικαιοσύνη. Η έκθεση παρέχει μια συγκριτική επισκόπηση της αποδοτικότητας, της ποιότητας και της ανεξαρτησίας των συστημάτων Δικαιοσύνης σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε σχετικό tweet αναφέρει ότι η Έκθεση εμπεριέχει «αρνητικές πρωτιές για την απονομή δικαιοσύνης στην Κύπρο». Παράλληλα εκφράζεται η ελπίδα όπως

ψηφιστούν εντός μηνός οι νομοθεσίες για τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης.

"Στοιχεία από την έκθεση του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τη Δικαιοσύνη. Αρνητικές πρωτιές για την απονομή δικαιοσύνης στην Κύπρο. Ευελπιστώ ότι εντός του μηνός θα ψηφιστούν οι νομοθεσίες για τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης".

Για πρώτη φορά φέτος, στην Έκθεση του Επιτρόπου αποτυπώνονται στοιχεία για την απονομή Δικαιοσύνης προς τα παιδιά. Στην Κύπρο όπως καταγράφει και το Υπουργείο Δικαιοσύνης η Δικαιοσύνη προς τα παιδιά είναι απούσα και είναι γι’ αυτό που είναι αναγκαία η η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου μέχρι τον Σεπτέμβριο, τονίζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης . Εάν αυτό δεν γίνει επισημαίνει το Υπουργείο, η Κύπρος θα υποστεί κυρώσεις από την Ε.Ε

Η Υπουργός Δικαιοσύνης σε γραπτή δήλωσή της, αναφέρει ότι τα στοιχεία για την Κύπρο καταδεικνύουν ότι επείγει να ολοκληρωθεί η ψήφιση των νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη.  Αποτελεί αδήριτη ανάγκη η ψήφισή τους το συντομότερο, ούτως ώστε να πάρει σάρκα και οστά η τόσο σημαντική για τον τόπο, μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη.

"Ευελπιστώ ότι εντός του μηνός, τα νομοσχέδια που με τόσο επίμονη προσπάθεια σχεδίασαν οι προκάτοχοι μου, θα ψηφιστούν από την ολομέλεια της Βουλής.

Επιπρόσθετα, μαζί με τους συνεργάτες μου, επεξεργαζόμαστε με γοργούς ρυθμούς δύο νέες πρωτοβουλίες  δράσεων που θα συμβάλουν στην καλύτερη απονομή της Δικαιοσύνης στην Κύπρο. Στόχος και των δύο δράσεων είναι η  αποσυμφόρηση των δικαστηρίων και η ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης", αναφέρει η κ.Γιολίτη. 

Η Υπουργός καταγράφει τις πρωτοβουλίες δράσεων που θα συμβάλουν στην καλύτερη απονομή Δικαιοσύνης

Η μία δράση αφορά στην δικαστική άδεια έφεσης από το Πρωτόδικο Δικαστήριο στο Εφετείο, η οποία θα παραχωρείται στη βάση κριτηρίων. Η συγκεκριμένη διαδικασία εφαρμόζεται ήδη επί αποφάσεων σε ενδιάμεσες αιτήσεις με πολύ θετικά αποτελέσματα.

Η δεύτερη δράση αφορά στη δημιουργία μιας νέας ειδικής δικαιοδοσίας εκδίκασης υποθέσεων μικρών διαφορών (small claims court).  Οι διαδικαστικοί κανονισμοί που θα ακολουθούνται θα είναι πιο απλοί και οι αποφάσεις θα λαμβάνονται ταχύτερα αξιοποιώντας την ηλεκτρονική δικαιοσύνη.

Οι πολίτες έχουν δικαίωμα καλύτερης, ποιοτικότερης και ταχύτερης απονομής της Δικαιοσύνης, καταλήγει η δήλωση. 

Σημειώνεται επίσης ότι όπως είχε εξαγγελθεί με τις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές της προέδρου της Επιτροπής κ. φον ντερ Λάιεν, η Επιτροπή εμβαθύνει την εκ μέρους της παρακολούθηση της κατάστασης όσον αφορά το κράτος δικαίου σε όλα τα κράτη μέλη, μέσω ενός νέου ευρωπαϊκού μηχανισμού για το κράτος δικαίου. Η έκδοση του 2020 του πίνακα αποτελεσμάτων στον τομέα της δικαιοσύνης θα τροφοδοτήσει με στοιχεία την πρώτη ετήσια έκθεση της Επιτροπής για το κράτος δικαίου, η οποία πρόκειται να δημοσιευθεί εντός του έτους.

Η κ. Βιέρα Γιούροβα, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδια για θέματα αξιών και διαφάνειας, δήλωσε: «Ο πίνακας αποτελεσμάτων της ΕΕ στον τομέα της δικαιοσύνης αποτελεί καθιερωμένο εργαλείο για την ανάλυση των τάσεων στα συστήματα δικαιοσύνης της Ένωσής μας. Θεωρώ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τα συστήματα δικαιοσύνης σε πολλά κράτη μέλη λειτουργούν καλύτερα και οι Ευρωπαίοι μπορούν να αναζητήσουν αποτελεσματικά δικαιοσύνη. Ωστόσο, με ανησυχεί το ότι, σε ορισμένες χώρες, υπάρχει πολύ χαμηλή εμπιστοσύνη στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, με το κοινό να θεωρεί ότι πολιτικές πιέσεις υπονομεύουν την εν λόγω ανεξαρτησία.»

Ο κ. Ντιντιέ Ρεντέρς, Επίτροπος αρμόδιος για θέματα δικαιοσύνης και καταναλωτών, δήλωσε: «Ο πίνακας αποτελεσμάτων στον τομέα της δικαιοσύνης παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για το κράτος δικαίου σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, τα δε αποτελέσματά του θα τροφοδοτήσουν φέτος με στοιχεία την πρώτη ετήσια έκθεση της Επιτροπής για το κράτος δικαίου. Από την έκδοση του 2020 διαπιστώνουμε ότι υπήρξαν βελτιώσεις όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των συστημάτων δικαιοσύνης στη μεγάλη πλειονότητα των κρατών μελών, γεγονός που αποτελεί καλή είδηση. Ωστόσο, διαπιστώνουμε επίσης ότι οι πολίτες δεν εμπιστεύονται πλήρως τα νομικά τους συστήματα, γεγονός που αποτελεί πρόβλημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί.»

Keywords
Τυχαία Θέματα