Εκθέσεις Γεν. Ελεγκτή: Έσοδα κι έξοδα κομμάτων στις Δημοτικές 2016

Έκθεση Ευρημάτων Ελέγχου αναφορικά με τη νομιμότητα της αναλυτικής κατάστασης εσόδων και δαπανών για την προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων για τις Δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 18 Δεκεμβρίου του 2016.

Η αναλυτική κατάσταση εσόδων και δαπανών των κομμάτων, για τις Δημοτικές Εκλογές του Δεκεμβρίου 2016, έχει ελεγχθεί από την Υπηρεσία μας σύμφωνα με τις πρόνοιες του άρθρου 6Α του περί Πολιτικών Κομμάτων Νόμου του 2012 (Ν.175(Ι)/2012),

όπως τροποποιήθηκε. Σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο, «Ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας, αφού ελέγξει τις υποβληθείσες δυνάμει του εδαφίου (2) αναλυτικές καταστάσεις εσόδων και δαπανών των πολιτικών κομμάτων που αφορούν την προεκλογική εκστρατεία τους, συντάσσει έκθεση αναφορικά με τα ευρήματα του ελέγχου που διενεργεί, ως προς τη νομιμότητα των εσόδων και δαπανών, την οποία αποστέλλει στον Έφορο και δημοσιεύει μαζί με τις πλήρεις αναλυτικές καταστάσεις εσόδων και δαπανών των πολιτικών κομμάτων για την προεκλογική εκστρατεία τους στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, καθώς και στην ιστοσελίδα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, εντός εννέα (9) μηνών από την ημερομηνία υποβολής των εν λόγω καταστάσεων για έλεγχο».

Η Ελεγκτική Υπηρεσία επιφυλάσσεται να επανέλθει με συμπληρωματική έκθεση ευρημάτων επί της πιο πάνω κατάστασης, εάν κριθεί σκόπιμο, όταν θα ελεγχθούν οι οικονομικές καταστάσεις του Κόμματος για το έτος που έληξε στις 31.12.2016.

Σκοπός του ελέγχου συμμόρφωσης, αποτελεί η εξέταση κατά πόσο τα έσοδα και οι δαπάνες που υπέβαλαν τα Πολιτικά Κόμματα αναφορικά με την προεκλογική τους εκστρατεία, για τις Δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 18 Δεκεμβρίου του 2016, διενεργήθηκαν μέσα στα πλαίσια της κείμενης νομοθεσίας.

Ο Γενικός Ελεγκτής διεξάγει τον εξωτερικό έλεγχο στη βάση διεθνών, αναγνωρισμένων προτύπων ελέγχου που ο ίδιος αποφασίζει.
Όπως ρητά αναφέρεται στις Ελεγκτικές Οδηγίες που έχουν εκδοθεί από τον Γενικό Ελεγκτή, οι έλεγχοι της Ελεγκτικής Υπηρεσίας διεξάγονται σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Ελέγχου (ISAs) που εκδίδονται από τη Διεθνή Ομοσπονδία Λογιστών (IFAC) και τα Διεθνή Πρότυπα Ελέγχου Ανώτατων Ελεγκτικών Ιδρυμάτων (ISSAIs) που εκδίδει ο Οργανισμός Ανώτατων Ελεγκτικών Ιδρυμάτων (INTOSAI), ο οποίος είναι ένας αυτόνομος, ανεξάρτητος, μη πολιτικοποιημένος Οργανισμός, με ειδικό συμβουλευτικό καθεστώς προς το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο (ECOSOC) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Τα ISSAIs διαχωρίζουν τους ελέγχους που διενεργούνται από τα Ανώτατα Ελεγκτικά Ιδρύματα σε τρεις κατηγορίες, τους οικονομικούς ελέγχους (“financial audit”), τους ελέγχους συμμόρφωσης (“compliance audit”) και τους διαχειριστικούς ελέγχους (“performance audit”). Για τους ελέγχους αυτούς υπάρχει αριθμός ελεγκτικών προτύπων που είναι κοινά, και αριθμός ελεγκτικών προτύπων που αφορούν ειδικά την κάθε κατηγορία ελέγχου.

Οι έλεγχοι συμμόρφωσης διέπονται από το Πρότυπο ISSAI 400, το οποίο ορίζει τους εν λόγω ελέγχους ως μια ανεξάρτητη εκτίμηση του κατά πόσο ένα δεδομένο θέμα είναι σύμφωνο με τις αρχές που έχουν οριστεί ως κριτήρια ελέγχου. Οι έλεγχοι συμμόρφωσης διενεργούνται αξιολογώντας κατά πόσο οι δραστηριότητες, οι χρηματοοικονομικές συναλλαγές και οι πληροφορίες συμμορφώνονται, από κάθε ουσιώδη άποψη, με τις αρχές και κανόνες που διέπουν την ελεγχόμενη οντότητα. Οι αρχές και κανόνες αυτοί μπορεί να αφορούν στη συμμόρφωση με διατάξεις της νομοθεσίας, κανονισμών ή συμφωνιών, ή με τις γενικές αρχές χρηστής χρηματοοικονομικής διαχείρισης. Επιπλέον, οι έλεγχοι συμμόρφωσης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση ότι πληρούνται οι αρχές της διαφάνειας, λογοδοσίας και καλής διακυβέρνησης.

Για τον εν λόγω έλεγχο συμμόρφωσης χρησιμοποιήθηκαν ως αρχές και κανόνες οι πρόνοιες του περί Πολιτικών Κομμάτων Νόμου, όπως τροποποιήθηκε.

Αναλυτικά οι εκθέσεις για τα κόμματα:

Τα έσοδα και οι δαπάνες του ΔΗΣΥ στις Δημοτικές Εκλογές 2016

Τα έσοδα και οι δαπάνες του ΑΚΕΛ στις Δημοτικές Εκλογές 2016

Τα έσοδα και οι δαπάνες του ΔΗΚΟ στις Δημοτικές Εκλογές 2016

Τα έσοδα και οι δαπάνες της ΕΔΕΚ στις Δημοτικές Εκλογές 2016

Τα έσοδα και οι δαπάνες της Συμμαχίας στις Δημοτικές Εκλογές 2016

Έσοδα και έξοδα Αλληλεγγύης στις Δημοτικές Εκλογές 2016

Έσοδα και Δαπάνες Κινήματος Οικολόγων στις Δημοτικές Εκλογές 2016

Τα έσοδα και οι δαπάνες του ΕΛΑΜ στις Δημοτικές Εκλογές 2016

Keywords
Τυχαία Θέματα