Έσοδα και Δαπάνες Κινήματος Οικολόγων στις Δημοτικές Εκλογές 2016

Έκθεση Ευρημάτων Ελέγχου αναφορικά με τη νομιμότητα της αναλυτικής κατάστασης εσόδων και δαπανών για την προεκλογική εκστρατεία του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών για τις Δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 18 Δεκεμβρίου του 2016.

Aναλυτικά η έκθεση για έσοδα / έξοδα του Κινήματος Οικολόγων για τις Δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 18 Δεκεμβρίου του 2016.

Έσοδα.

Στην αναλυτική κατάσταση εσόδων

και δαπανών, δεν δηλώθηκαν οποιαδήποτε έσοδα για τις Δημοτικές Εκλογές του 2016.

Δαπάνες.

Οι συνολικές δαπάνες για την προεκλογική εκστρατεία του Κινήματος, σύμφωνα με την αναλυτική κατάσταση εσόδων και δαπανών, όπως αυτή υποβλήθηκε στον Έφορο, ανέρχονται σε €14.197. Από τον έλεγχο των δαπανών, παρατηρήθηκαν τα ακόλουθα:
(α) Στις δαπάνες δεν περιλαμβάνονται, εκ παραδρομής, πληρωμές συνολικού ύψους €2.268 που αφορούν σε αντιμισθία και διαφημίσεις.
(β) Εκ παραδρομής, δεν περιλήφθηκε επίσης δαπάνη συνολικού ύψους €3.600 που αφορά σε παράβολα υποψηφίων που επιβαρύνθηκε το Κίνημα.
(γ) Περιλαμβάνονται δαπάνες ύψους €1.493 που διενεργήθηκαν για σκοπούς προώθησης συγκεκριμένης υποψηφιότητας.
Αναφορικά με τα (β) και (γ) πιο πάνω, σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 31 του περί Δήμων Νόμου του 1985 (111/1985) όπως έχει τροποποιηθεί καθώς και το άρθρο 31 του περί Κοινοτήτων Νόμου του 1999 (86(Ι)/1999) όπως έχει τροποποιηθεί, οι διατάξεις του περί Εκλογής Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων Νόμου (72 του 1979) όπως τροποποιήθηκε, θα εφαρμόζονται σε θέματα που δεν γίνεται ρητή πρόνοια στις εν λόγω νομοθεσίες.

Συνεπώς, το άρθρο 45(1) των περί Εκλογής Μελών της Βουλής Νόμων εφαρμόζεται επί των Δημοτικών και των Κοινοτικών Εκλογών και, ως εκ τούτου, σύμφωνα με τις γνωματεύσεις της Νομικής Υπηρεσίας ημερ. 11.12.2017 και 11.1.2018, οι οποίες έχουν κοινοποιηθεί στο Κίνημα, οι πληρωμές, προκαταβολές και καταθέσεις που σχετίζονται με δαπάνη η οποία γίνεται για τη διεξαγωγή εκλογών (και η οποία ευλόγως εξυπακούεται ότι αφορά την προβολή υποψηφίου), δεν επιτρέπεται να διενεργούνται παρά μόνο μέσω του εκλογικού αντιπροσώπου του υποψηφίου. Σημειώνεται ότι η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, στις πιο πάνω σχετικές γνωματεύσεις της, αναφέρει ότι «η διάταξη του άρθρου 45(1) του Νόμου 72 του 1979 αφορά και δεσμεύει τόσο πολιτικά κόμματα ως «πρόσωπα» όσο και φυσικά πρόσωπα που απασχολούνται σε αυτά».

Η αναλυτική κατάσταση εσόδων και δαπανών όπως υποβλήθηκε στην Υπηρεσία μας, περιλαμβάνει δαπάνες συνολικού ύψους €14.197. Λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις που αναφέρονται στις πιο πάνω παραγράφους, οι δαπάνες του Κινήματος για την προεκλογική του εκστρατεία αναπροσαρμόζονται σε €20.065.

Keywords
Τυχαία Θέματα