Εκρηκτική κατάσταση στην Ιερουσαλήμ - Συμπλοκές & τραυματίες (ΒΙΝΤΕΟ)

Mε αμείωτη ένταση συνεχίζουν να μαίνονται οι συγκρούσεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ στο Ισραήλ γύρω από το τέμενος Αλ Άκσα, με την αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας να έρχονται σε αντιπαράθεση με παλαιστινίους.

Τις προηγούμενες μέρες. πάνω από τριακόσιοι Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τις αστυνομικές αρχές στην Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με Αραβικά ΜΜΕ. Διαμαρτύρονται για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ που έκρινε υπέρ της έξωσης δεκάδων Παλαιστινίων από τα σπίτια τους στην συνοικία Σέιχ Τζάρα

προκειμένου να εγκατασταθούν έποικοι.

Για την έκρυθμη κατάσταση στη χώρα μίλησε το πρωί στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο  (10:05) ο ερευνητής του Ινστιτούτου Μπεν Γκουριόν στο Ισραήλ Δρ. Γαβιήλ Χαρίτος  

Σήμερα  είναι η Ημέρα της Ιερουσαλήμ που σηματοδοτεί, σύμφωνα με το εβραϊκό ημερολόγιο, την κατάκτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από το εβραϊκό κράτος.

Welcome to “Jerusalem Day” - an Israeli celebration, yes celebration of 54 years of ruling over another people, stealing homes, denying freedom and this. Sick. pic.twitter.com/8BGftaSMrT

Diana Buttu (@dianabuttu) May 10, 2021

Zωντανή εικόνα από Ιερουσαλήμ 

Η Ισραηλινή Αστυνομία εξέδωσε δήλωση σχετικά με τα γεγονότα, αναφέροντας ότι ο Αρχηγός της Αστυνομίας Κόμπι Σαμπτάι είχε φτάσει στη σκηνή και «διέταξε τις δυνάμεις ασφαλείας που ήταν τοποθετημένες στο χώρο να απωθήσουν τους ταραξίες, χρησιμοποιώντας μεθόδους διασποράς διαδήλωσης».

Ακολούθησε δήλωση που έλεγε ότι "οι αστυνομικές δυνάμεις και η συνοριακή αστυνομία εργάζονται επί του παρόντος για την εξάλειψη της βίας στο Όρος του Ναού, μαζί με την αυξημένη δραστηριότητα σε άλλες περιοχές της Παλιάς Πόλης"

«Επί του παρόντος πραγματοποιούνται προσευχές στην πλατεία του Δυτικού Τείχους και η αστυνομία δεν θα επιτρέψει στους εξτρεμιστές να βλάψουν την ασφάλεια και την ασφάλεια του κοινού", κατέληξε η δήλωση.

Μπροστά σ' αυτή την κλιμάκωση, έχει προγραμματισθεί για αργότερα σήμερα, έπειτα από αίτημα της Τυνησίας, συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα την κατάσταση στην Ιερουσαλήμ.

Νωρίς το πρωί, εκατοντάδες, ενδεχομένως και χιλιάδες Παλαιστίνιοι εκτόξευσαν αντικείμενα προς την κατεύθυνση των ισραηλινών δυνάμεων της τάξης που είχαν πάρει θέσεις στο εσωτερικό της πλατείας των Τζαμιών, τον τρίτο πιο ιερό χώρο του Ισλάμ που ονομάζεται από τους εβραίους Όρος του Ναού.

Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε επίσης δεκάδες τραυματίες να απομακρύνονται από την πλατεία μέσα σε ασθενοφόρα. «Υπάρχουν εκατοντάδες τραυματίες στις συγκρούσεις» στην πλατεία, περίπου πενήντα από τους οποίους χρειάσθηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομεία, ανακοίνωσε η Ερυθρά Ημισέληνος με σύντομο μήνυμά της προς τους δημοσιογράφους.

Το βράδυ της Παρασκευής περισσότερα από 200 άτομα, στη μεγάλη πλειονότητά τους Παλαιστίνιοι, τραυματίσθηκαν σε συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς και Παλαιστινίους στην πλατεία των Τζαμιών. Το Σάββατο και την Κυριακή, η ηρεμία επέστρεψε στην πλατεία, όμως οι συγκρούσεις συνεχίσθηκαν ανάμεσα σε Παλαιστινίους και ισραηλινούς αστυνομικούς σε άλλους τομείς της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν περισσότεροι από 100 Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο. Η ισραηλινή αστυνομία έκανε επίσης λόγο για τραυματίες στις τάξεις της.

Keywords
Τυχαία Θέματα