Εκπνέει σήμερα το τελεσίγραφο Βρυξελλών προς την Ιταλία

Εκπνέει σήμερα το τελεσίγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και του Eurogroup, στη Ρώμη, για κατάθεση του αναθεωρημένου προσχεδίου του προϋπολογισμού της για το 2019, καθότι το προηγούμενο προσχέδιο απορρίφθηκε, λόγω σημαντικών παρεκκλίσεων απο τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Η Ρώμη προβλέπει άνοδο κατά 0,8% του διαρθρωτικού ελλείμματος το 2019, ωστόσο οι κανόνες της ΕΕ ορίζουν ότι το έλλειμμα όφειλε να μειωθεί κατά 0,6%. Την ίδια στιγμή και το δημόσιο χρέος της χώρας, ανέρχεται στο 131% του ΑΕΠ,

υπερβαίνει κατά πολύ το όριο του 60% που προνοούν οι ευρωπαϊκοί κανόνες...

Η Κομισιόν, μάλιστα, προειδοποίησε τη Ρώμη ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα ενεργοποιήσει την διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, που μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμα και σε έντονη αντίδραση των αγορών.

Παρά ταύτα, η ιταλική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην κάνει βήμα πίσω, προτιμώντας να ρισκάρει την επιβολή οικονομικών κυρώσεων για να μην κάνει σημαντικές τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό.

Αυτό τουλάχιστον καταδεικνύουν οι δημόσιες τοποθετήσεις των ιταλών αξιωματούχων.

Μόλις χθες, ο Αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και ηγέτης της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, διαμήνυσε ότι θα βάλει πλάτες για να υπερασπιστεί τον προϋπολογισμό, όπως θα έκανε «σε αγώνα ράγκμπι».

Σύμφωνα με τον ιταλικό και το διεθνή Τύπο, ο Ιταλός Υπουργός Οικονομικών, Τζοβάνι Τρία επεξεργάζεται διάφορα σενάρια και δεν αποκλείεται - σύμφωνα με τις ίδιες πηγές - να επιχειρήσει να ικανοποιήσει τις Βρυξέλλες αλλά και τη Ρώμη, περιορίζοντας τις δημοσιονομικές δαπάνες του ιταλικού δημοσίου το 2019, χωρίς όμως να αλλάξει τον στόχο του ελλείμματος ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Αμφίβολο, ωστόσο, είναι το κατά πόσο αλλάγες σαν αυτές θα ικανοποιήσουν την Κομισιόν.

Σε κάθε περίπτωση, τα επόμενα βήματα της Ιταλίας θα καθορίσουν και την πορεία της Ευρωζώνης, καθώς οι μέχρι στιγμής κινήσεις της πλήττουν το ενιαίο νόμισμα και τη βαθύτερη ολοκλήρωση... η ιταλική οικονομία, ας μην ξεχνάμε, είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Αυτό που είναι δεδομένο είναι ότι και οι δύο πλευρές έχουν άσο στα μανίκια τους, από τη μια η Ιταλία γνωρίζει τη συστημικότητά της, από την άλλη η ΕΕ μπορεί να παγώσει κεφάλαια τα οποία προορίζονταν για τα ταμεία της Ιταλίας.

Αυτό, πάντως, που εκτιμούν οι αναλυτές, είναι πως τελικά θα τα βρουν κάπου στη μέση, δημιουργώντας όμως ένα προηγούμενο για άλλες χώρες με οικονομικά προβλήματα.

Αναμένουμε τις εξελίξεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα