Η διαφθορά σε επίκεντρο συνάντησης Χαραλαμπίδου-Severino ΟΑΣΕ

Ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της διαφθοράς είχαν σε συνάντηση τους αντιπροσωπεία της Κ.Σ ΟΑΣΕ, μέλος της οποίας είναι και η επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπειας στην ΚΟΑΣΕ, Βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου, με την Ειδική Αντιπρόσωπο του Προεδρεύοντος του ΟΑΣΕ Paola Severino.



Σε

ανακοίνωση αναφέρεται, ότι είναι προφανές ότι το ζήτημα της διαφθοράς απασχολεί έντονα, τα συμμετέχοντα Κράτη στον ΟΑΣΕ, τόσο σε διακρατικό όσο και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο ενώ στο συνέδριο που πραγματοποιείται στη Ρώμη με θέμα την εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης της διαφθοράς, η Βουλευτής με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ GeorgeTsereteli και τον Γενικό Γραμματέα, RobertoMontella, είχαν συνάντηση με την Ειδική Αντιπρόσωπο του Προεδρεύοντος του ΟΑΣΕ Paola Severino.

Η κ. Severino τόνισε ότι εκτός από την ύπαρξη ενός περιεκτικού νομοθετικού πλαισίου για την καταπολέμηση του φαινομένου της διαφθοράς, απαιτείται και βούληση εφαρμογής της από τα κράτη μέλη ενώ απαντώντας σε παρατήρηση της κ. Χαραλαμπίδου σε σχέση με ξέπλυμα χρήματος υπό μορφή κρυπτονομισμάτων τόνισε την αναγκαιότητα για στοχευμένες νομοθετικές ρυθμίσεις.

O κ. Tsereteli, αναφέρεται στην ανακοίνωση, επεσήμανε το σημαντικό ρόλο που μπορούν να επιτελέσουν τα Κοινοβούλια σε σχέση με την καταπολέμηση της διαφθοράς και τόνισε ότι η προσπάθεια πρέπει να είναι συνεχής και επίμονη και παράλληλα διαβεβαίωσε ως προς τη δέσμευση του ΟΑΣΕ και τις συνεχείς προσπάθειες που θα καταβάλλονται προκειμένου να καταπολεμηθεί η διαφθορά.

Η κ. Χαραλαμπίδου σε παρέμβαση της στη διάρκεια της συνάντησης υπογράμμισε ότι οι βουλευτές σε όλα τα κράτη μέλη του ΟΑΣΕ αλλά και ευρύτερα όταν δραστηριοποιούνται ενεργά και συστηματικά με θέματα καταπολέμησης διαφθοράς επιβάλλεται να τυγχάνουν ουσιαστικής προστασίας από τις Κυβερνήσεις τους.

«Η διαφθορά όπως και αν αυτή εκδηλώνεται και κυρίως σε περιπτώσεις όπου σχετίζεται άμεσα με το οργανωμένο έγκλημα θα πρέπει να εκλείψει» ανέφερε.

Στο περιθώριο του Συνεδρίου, η κ. Χαραλαμπίδου είχε συνάντηση με τον Εκτελεστικό Γραμματέα της GRECO , της επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης που ασχολείται με θέματα κρατικής διαφθοράς , Esposito Gianluca.

Keywords
Τυχαία Θέματα