Ισραηλινός Υπ. Ενέργειας: O αγωγός East Med θα βοηθήσει την Ε.Ε

O αγωγός East Med θα βοηθήσει την Ευρώπη να μειώσει την εξάρτησή της από το βρετανικά και ολλανδικό φυσικό αέριο. Μπορούμε να γίνουμε μια αξιόπιστη αντικατάσταση για τον Βόρειο Αγωγό , αλλά μόνο αν μπορέσουμε να οικοδομήσουμε εκείνο τον αγωγό.», δήλωσε ο Ισραηλινός Υπουργός Ενέργειας Γιουβάλ Στάινιτς σύμφωνα με τους Financial Times, τονίζοντας πως τo Ισραήλ και η Κύπρος – είναι δυο δημοκρατίες

δυτικού τύπου, μέλη του ΟΟΣΑ και ένας από τους δυο είναι και μέλος της ΕΕ. Η επιλογή του East Med δήλωσε ο Στάινιτς είναι πιο ρεαλιστική και μακροπρόθεσμα κατάλληλη για το Ισραήλ – αφού είναι λιγότερο πιθανό να κρατήσει τα Ισραήλ όμηρο της περιφερειακής πολιτικής

Επιπλέον το άρθρο των Financial Times αναφέρεται στην προσπάθεια του Ισραήλ για αναζήτηση Αράβων συμμάχων στην περιοχή προκειμένου να συνάψει ενεργειακές συμμαχίες. Ιδιαίτερα αναφέρεται στις σχέσεις που αναπτύσσονται με την Αίγυπτο και την Ιορδανία.

Για την Αίγυπτο συγκεκριμένα αναφέρεται στην συμφωνία της Delek για μεταφορά αερίου αξίας 15 δις δολαρίων από το οικόπεδο Λεβιάθαν και Ταμάρ.

«Η συμφωνία έχει γίνει το επίκεντρο των φιλόδοξων σχεδίων του Ισραήλ να μετατραπεί σε μείζονα μεσογειακή ενεργειακό παίκτη και έχει ενισχυθεί πιο πρόσφατα από τις συμφωνίες που ακολούθησαν.
Παράλληλα, κατασκευάζεται ένας ξεχωριστός αγωγός εξαγωγής προς την Ιορδανία, η οποία έχει συνάψει ειρηνευτική συμφωνία με την Ιερουσαλήμ από το 1994. Αυξάνει τις ελπίδες ότι η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η Ιορδανία θα γίνουν τελικά μέρος ενός ενιαίου δικτύου φυσικού αερίου», σημειώνεται.

Για τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, συνεχίζει το άρθρο, το φυσικό αέριο προσφέρει την ευκαιρία να προωθήσει τον στόχο της εξωτερικής πολιτικής να μετατρέψει τους πρώην αραβικούς εχθρούς σε οικονομικούς εταίρους, δημιουργώντας μακροπρόθεσμες σχέσεις μεταξύ υπουργών και στελεχών.

Keywords
Τυχαία Θέματα