Εκλογές Βρετανίας: Το διακύβευμα, οι δημοσκοπήσεις και οι αριθμοί κλειδιά

Η Βρετανία προσφεύγει στις κάλπες για τρίτη φορά μέσα σε πέντε χρόνια σε μια εκλογική αναμέτρηση που στόχο έχει να άρει το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η χώρα λόγω του Brexit. Οι εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου είναι ένα τεράστιο στοίχημα για τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και το Συντηρητικό Κόμμα. Αυτό γιατί η δύσκολη στην πρόβλεψη βρετανική εκλογική κάλπη μπορεί να μην δώσει στον Τζόνσον ή στους αντιπάλους του αυτή την πλειοψηφία που θα ελέγχει το Κοινοβούλιο. Μάλιστα πρόκειται για τις πρώτες εκλογές

που διεξάγονται Δεκέμβριο από το 1923, γεγονός που θα επηρεάσει την προσέλευση, κάνοντας το αποτέλεσμα ακόμα πιο απρόβλεπτο.  

Πιο κάτω διαβάστε τα δεδομένα των εκλογών του Δεκεμβρίου:

1.Ποιο είναι το στοίχημα;

Οι επόμενες γενικές εκλογές στη Βρετανία δεν ήταν προγραμματισμένες πριν το 2022, αλλά ο Τζόνσον έχει δώσει μάχη για πρόωρες εκλογές, ώστε να κερδίσει την πλειοψηφία του Κοινοβουλίου και να προχωρήσει με την έξοδο της χώρας από την ΕΕ. Εάν κερδίσει την πλειοψηφία, ο πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί η Βρετανία να βγει εκτός του μπλοκ μέχρι τις 31 Ιανουαρίου. Εάν όμως χάσει, το Brexit θα μπορούσε να ανασταλεί και να διεξαχθεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

2.Ποιοι είναι υποψήφιοι;

Οι ψηφοφόροι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας κυρίως τα δύο μεγάλα κόμματα- Τους Συντηρητικούς, γνωστοί ως Τόρις, και τους Εργατικούς. Το εκλογικό κάδρο συμπληρώνουν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες της Jo Swinson, οι οποίοι τάσσονται υπέρ της παραμονής της χώρας την ΕΕ, το Brexit Party του Νάιτζελ Φάρατζ και το Κόμμα των Πρασίνων. Επίσης, υπάρχουν τα μικρότερα κόμματα, όπως το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα, το Ουαλικό Plaid Cymru, καθώς και τα κόμματα της Βόρειας Ιρλανδίας (Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα, Εθνική Φρουρά, Ενωτικό Κόμμα του Όλστερ, Κόμμα Συμμαχίας της Βόρειας Ιρλανδίας, Σιν Φέιν και το Σοσιαλδημοκρατικό και Εργατικό Κόμμα).

3.Τι λένε οι δημοσκοπήσεις;

Στο όριο της αυτοδυναμίας κινείται ο Μπόρις Τζόνσον με βάση τις δύο νεότερες δημοσκοπήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, που φέρνουν τη διαφορά από τους Εργατικούς στο 6% και στο 7% αντίστοιχα, τις χαμηλότερες διάφορες που έχουν καταγράφει τις τελευταίες εβδομάδες.

Η δημοσκόπηση της ICM Research, συγκεκριμένα, δίνει 42% στην πρόθεση ψήφου στους Συντηρητικούς, ποσοστό αμετάβλητο σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα και 36% στους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν, ποσοστό αυξημένο κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

Η δημοσκόπηση της Savanta ComRes δίνει 43% στους Τόρις και επίσης 36% στους Εργατικούς.

Το ενδιαφέρον στρέφεται στην αποψινή ανά περιφέρεια ανάλυση δημοσκόπησης της YouGov με βάση το αναλυτικό μοντέλο MRP, η οποία θα δίνει εκτίμηση εδρών ανά κόμμα. Ήταν το μοναδικό μοντέλο ανάλυσης που είχε προβλέψει νωρίς την απώλεια αυτοδυναμίας από την Τερέζα Μέι στις εκλογές του 2017.

Η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων στις δύο νεότερες δημοσκοπήσεις αφήνει ανοιχτή την πιθανότητα ο Μπόρις Τζόνσον να μην εξασφαλίσει αυτοδυναμία στη νέα Βουλή των Κοινοτήτων.

4.Ποιο είναι το κύριο θέμα των εκλογών;

Αν  και το Brexit ήταν ο λόγος για την προκήρυξη των εκλογών και κυριάρχησε κατά την προεκλογική περίοδο, οι ψηφοφόροι εμφανίστηκαν διατεθειμένοι να συζητήσουν θέματα πιο κοντά στην καθημερινότητά τους. Το κρατικό Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι ένα μεγάλο ζήτημα συζήτησης, ενώ στην ατζέντα εντάχθηκαν η εκπαίδευση και το περιβάλλον. Η στέγαση, η φτώχεια και η φορολογία επίσης τέθηκαν στην προεκλογική εκστρατεία. Προοδευτικά το θέμα όμως που κυριάρχησε έγιναν οι προσωπικότητες και οι υποσχέσεις των ηγετών των δύο μεγάλων κομμάτων. Συγκεκριμένα, ο Κόρμπιν δεν κατάφερε να αποτινάξει τις κατηγορίες για τον αντισημιτισμό στο κόμμα του, ενώ ο Τζόνσον έχει χλευαστεί από τους ψηφοφόρους για το γεγονός ότι δεν μπορούν να τον εμπιστευτούν.

5. Πώς κερδίζονται οι εκλογές στη Βρετανία;

Για τις εκλογές υπάρχουν 650 έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων, η οποία είναι η Κάτω Βουλή.  Το βρετανικό εκλογικό σύστημα είναι ένα κλασσικό παράδειγμα σχετικής πλειοψηφικής εκλογής σε μονοεδρικές περιφέρειες. Εάν ένα κόμμα κερδίσει πλειοψηφία- περισσότερες από 326 έδρες- μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά, τόσο πιο εύκολο είναι να περάσει την κομματική ατζέντα από τη Βουλή. Ο Τζόνσον ελπίζει να κερδίσει πλειοψηφία, ώστε να περάσει τη συμφωνία για το Brexit, μαζί με τις άλλες προτεραιότητες που έθεσε προεκλογικά.

6.Τι θα συμβεί εάν κανένα κόμμα δεν κερδίσει πλειοψηφία;

Το βρετανικό πολιτικό σύστημα συνήθιζε να χαρίζει πλειοψηφίες είτε στους Συντηρητικούς είτε στους Εργατικούς, αλλά πλέον φαίνεται ότι είναι πιο δύσκολο λόγω της ανόδου μικρότερων κομμάτων, όπως τους Πράσινους ή το Brexit Party. Εάν κανένα κόμμα δεν κερδίσει πλειοψηφία, το αποτέλεσμα θα είναι ένα διαιρεμένο κοινοβούλιο. Εάν συμβεί αυτό, τότε τα κόμματα θα μπουν σε διαπραγματεύσεις για σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού ή για εξασφάλιση στήριξης υπό τη μορφή πιο «χαλαρών εταιρικών σχέσεων». Ως επικεφαλής της κυβέρνησης στην εξουσία πριν από τις εκλογές, ο Johnson θα πάρει πρώτο το χρίσμα για τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης μέσω ενός συνασπισμού. Μια άλλη πιθανότητα είναι το κόμμα με τις περισσότερες έδρες να προσπαθήσει να κυβερνήσει ως κυβέρνηση μειοψηφίας. Κάτι τέτοιο απαιτεί τη σύναψη συμφωνιών ad hoc με μικρότερα κόμματα και διακινδυνεύει επαναλαμβανόμενες ήττες και άλλες γενικές εκλογές.

7.Οι αριθμοί- κλειδιά

Ακολουθούν οι αριθμοί-κλειδιά που χαρακτηρίζουν την ψηφοφορία αυτή:

650

Ο αριθμός των εδρών της Βουλής των Κοινοτήτων. Στο νούμερο αυτό περιλαμβάνονται οι 533 εκλογικές περιφέρειες της Αγγλίας, οι 59 της Σκωτίας, οι 40 της Ουαλίας και οι 18 της Βόρειας Ιρλανδίας.

Οι κυβερνώντες Συντηρητικοί κατεβάζουν υποψηφίους σε 635 από αυτές, οι Εργατικοί σε 631 και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 611.

70

Ο αριθμός των εδρών που άλλαξαν χέρια στις τελευταίες εκλογές του Ιουνίου 2017, δηλαδή το 11%. Ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, σύμφωνα με την Electoral Reform Society που επιδιώκει την μεταρρύθμιση του πλειοψηφικού βρετανικού εκλογικού συστήματος.

3.321

Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων στις εκλογές αυτές, σύμφωνα με την Electoral Administrators Society. Μόνο το ένα τρίτο των υποψηφίων, δηλαδή 1.124, είναι γυναίκες, σύμφωνα με το BBC, ενώ 227 παρουσιάζονται ως ανεξάρτητοι, χωρίς καμία σύνδεση με τα πολιτικά κόμματα.

12

Ο μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων σε μία και μόνη περιφέρεια: την Αξμπριτζ και Σάουθ Ράισλιπ, όπου είναι υποψήφιος και ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Είναι η μόνη περιφέρει όπου κατεβαίνουν περισσότεροι από 10 υποψήφιοι. Οι 6 είναι ανεξάρτητοι. Ανάμεσά τους δύο σατιρικοί υποψήφιοι, ο Lord Buckethead (Λόρδος Κουβαδοκέφαλος), που εμφανίζεται συστηματικά από το 1987, και ο Count Binface (Κόμης Σκουπιδοτενεκές), ο αυτοανακηρυχθείς «διαγαλαξιακός πολεμιστής».

5.034

Η πλειοψηφία του Μπόρις Τζόνσον σε αριθμό ψήφων στην εκλογική του περιφέρεια, το μικρότερο σκορ για απερχόμενο πρωθυπουργό από το 1924. Σε περίπτωση ήττας, θα είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που θα χάσει σε βουλευτικές εκλογές.

Άνω των 40.000

Ο αριθμός των εκλογικών τμημάτων σε ολόκληρη την επικράτεια.

326

Ο «μαγικός αριθμός» για την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, αλλά στην θεωρία. Στην πράξη, ο αριθμός αυτός είναι λίγο μικρότερος: τουλάχιστον τέσσερις βουλευτές ορίζονται στον ρόλο του «speaker», του προέδρου και των αντιπροέδρων, και δεν λαμβάνουν ποτέ μέρος στις ψηφοφορίες. Παράλληλα, κανείς από τους βουλευτές του Sinn Fein της Βόρειας Ιρλανδίας δεν καταλαμβάνει την έδρα του, διότι δεν αναγνωρίζουν την εξουσία του βρετανικού κοινοβουλίου επί της Βόρειας Ιρλανδίας.

317

Ο αριθμός των εδρών που κέρδισαν οι Συντηρητικοί το 2017. Στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, οι Τόρις αναγκάσθηκαν να συμπήξουν συμμαχία με το μικρό βορειο-ιρλανδικό ενωτικό DUP και τους 10 βουλευτές του.

Ο ευρωφοβικός Νάιτζελ Φάρατζ αποφάσισε να μην κατεβάσει υποψήφιους του Κόμματος Brexit σε καμία από τις εκλογικές περιφέρειες που κρατούν οι Τόρις, ώστε ο αριθμός των υποστηρικτών του Brexit να είναι ο μεγαλύτερος δυνατός.

59

Ο αριθμός των εδρών που διεκδικεί η «Ένωση για την Παραμονή» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μία διακομματική συμμαχία με στόχο την μεγιστοποίηση του αριθμού των βουλευτών που τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος. Σύμφωνα με την συμμαχία ανάμεσα σε Φιλελεύθερους Δημοκράτες, τους Πράσινους και του Ουαλούς εθνικιστές του Plaid Cymru, υποψήφιοι κάθε μίας από τις πολιτικές αυτές παρατάξεις απέσυραν την υποψηφιότητά τους για να αυξήσουν τις πιθανότητες άλλου υποψηφίου που υποστηρίζει την παραμονή στην ΕΕ.

Το Εργατικό Κόμμα και τον Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας επέλεξαν να μην συμμετάσχουν στην συμφωνία.

10

Ο αριθμός των υποψηφίων ηλικίας κάτω των 20 ετών που κατεβαίνουν σε αυτές τις εκλογές. Το ηλικιακό όριο είναι τα 18 χρόνια.

8.Πότε θα είναι γνωστά τα αποτελέσματα;

Η καταμέτρηση αρχίζει αμέσως σε κάθε περιφέρεια και τα αποτελέσματα αρχίζουν να βγαίνουν στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα θα δημοσιοποιήσουν τα exit polls μετά τις 10:00 το βράδυ (τοπική ώρα), ενώ νωρίς το πρωί θα είναι ξεκάθαρο ποιο κόμμα έχει τις περισσότερες πιθανότητες να έχει κερδίσει τις εκλογές.

Keywords
Τυχαία Θέματα