Άρση αμερικανικού εμπάργκο και οι ισορροπίες με Ρωσία

Καλή εξέλιξη η απόφαση για άρση του εμπάργκο, αλλά να μην ξεχνάμε πως οι ισορροπίες για την Κυπριακή Δημοκρατία δεν επιτρέπουν εχθρικές κινήσεις κατά της Ρωσίας. 

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Γιώργο Κέντα, η απόφαση αυτή καθ’ εαυτή είναι θετική, όμως θα πρέπει να περιμένουμε επίσης το τελικό κείμενο της απόφασης του Κογκρέσου για να κρίνουμε εάν η άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι ουσιαστική.  

Ο κ. Κέντας θεωρεί πως η περιοριστική ρήτρα που αφορά την απαγόρευση πρόσβασης

ρωσικών πλοίων για ανεφοδιασμό και εξυπηρέτηση σε κυπριακούς λιμένες, ουσιαστικά αναιρεί την άρση του εμπάργκο. Αυτό, διότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει συνάψει συμφωνία με τη Ρωσία για παροχή τέτοιων υπηρεσιών σε ρωσικά πλοία και οι ΗΠΑ το γνωρίζουν.

«Οι ισορροπίες είναι λεπτές και η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να κάνει εχθρικές κινήσεις εναντίον της Ρωσίας», πρόσθεσε ο καθηγητής. Θεωρεί πως αν ΗΠΑ εκτιμούν και θέλουν να κεφαλαιοποιήσουν στον σταθεροποιητικό ρόλο της Κύπρου και τη συνεισφορά της στην ασφάλεια και την ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων, τότε «οφείλουν να σεβαστούν βασικές παραμέτρους των συμφερόντων της Κύπρου στις διπλωματικές της σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία».

Για τούτο, οφείλει και η Κύπρος να εργαστεί πιο μεθοδικά και συστηματικά για να πείσει τις ΗΠΑ για το δικαίωμά της να κρατά ισορροπίες στην περιοχή.

«Ο ρόλος της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή πρέπει να προσεγγίζεται πιο θετικά», αφού η σταθεροποίηση της Συρίας είναι προς το συμφέρον και των ΗΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα