Πρόεδρος ΕΒΚΑΦ: Oι Ε/κ μπορούν να ενοικιάζουν στο Βαρώσι

Συνεχίζουν τον «αμανέ» τους οι Τ/κ σχετικά με το θέμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, με τον Ιμπραχίμ Μπεντέρ, Γενικό Διευθυντή της Διοίκησης του ΕΒΚΑΦ, να δηλώνει πως οι περιουσίες των Βαρωσίων ανήκουν στο Ίδρυμα. Μάλιστα, προχωρώντας ένα βήμα πάρα πέρα είπε: «Έχει γίνει πολιτικός συμβιβασμός και οι Έλληνες δέχονται ότι αυτός ο τόπος ανήκει στα Ιδρύματα. Είμαστε έτοιμοι να συνάψουμε συμφωνία μίσθωσης. Βάσει της συμφωνίας, μπορούν να πληρώνουν ενοίκιο», δήλωσε.

Μιλώντας στο Πρακτορείο Anadolu, ο Μπεντέρ είπε πως ο Λάλα Μουσταφά Πασάς αγόρασε τη γη το 1571, όταν κατακτήθηκε η Κύπρος,

και την δώρισε στο Ίδρυμα που δημιούργησε ο ίδιος. Είπε, επίσης, ότι βρήκαν τους τίτλους ιδιοκτησίας του Αμπντουλάχ Πασά και του Μπιλάλ Αγά στο Βαρώσι με τις μελέτες καταγραφής.

Δήλωσε ότι 4.500 στρέμματα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων είναι ιδιοκτησία του Ιδρύματος, υπογραμμίζοντας τα εξής:

«Για 300 χρόνια κατά τη διάρκεια της οθωμανικής Διοίκησης, αυτή η περιοχή ήταν γνωστή ως η γη του Ιδρύματος. Η περιοχή μεταβιβάστηκε στους Έλληνες, κατά παράβαση των νόμων του Ιδρύματος, στη διάρκεια της βρετανικής Διοίκησης. Στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, τη δεκαετία του 1990, οι τίτλοι ιδιοκτησίας βρέθηκαν μέσα σε ένα κτήριο. Οι Έλληνες θέλησαν να τους κρατήσουν αλλά δεν τα κατάφεραν», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι είναι προφανές ότι μ' αυτούς τους τίτλους και τις αποδείξεις σχετικά με τα ιδιοκτησιακά στοιχεία της περιοχής, εκδόθηκε απόφαση που καθορίζει ότι η περιοχή ανήκει στο Ίδρυμα.

Το Anadolu ανέβασε και σχετική φωτογραφία από τους λεγόμενους τίτλους ιδιοκτησίας της οθωμανικής περιόδου: 



 

Ο Μπεντέρ πρόσθεσε ότι οι μελέτες διεξήχθησαν από τη Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων της Τουρκικής Δημοκρατίας, δηλώνοντας ότι δεν θα μπορούσαν να διεξάγουν αυτό το ερευνητικό έργο χωρίς την υποστήριξη της Άγκυρας.

«Οι Ελληνοκύπριοι, μετά τις ενέργειες της βρετανικής Διοίκηση, πιστεύουν ότι η περιοχή είναι δική τους επένδυση», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα