Έκκληση Άντρου και Ιζτζάν για επανέναρξη συνομιλιών

Έκκληση για επανέναρξη των συνομιλιών από ΑΚΕΛ και Κόμμα Ενωμένη Κύπρος

Έκκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί να επαναρχίσουν άμεσα τις συνομιλίες στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες και από το σημείο που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά, απηύθυναν από κοινού σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού και ο ΓΓ του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος, Ιζέτ Ιζτζάν.

Αντιπροσωπείες

των δύο κομμάτων συναντήθηκαν σήμερα στα γραφεία του ΑΚΕΛ.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού έκανε λόγο για μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με την αντιπροσωπεία του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος με επικεφαλής τον Ιζέτ Ιζτζάν, κατά τη διάρκεια της οποίας ανέλυσαν και αντάλλαξαν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις τόσο σε σχέση με τη μη ύπαρξη διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό αλλά και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην κυπριακή ΑΟΖ με αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις και επιθετικότητα.

Ο Άντρος Κυπριανού ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ κατήγγειλε την τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα και υπερασπίζεται το κυρίαρχο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρά με την υλοποίηση του ενεργειακού της προγράμματος, προσθέτοντας ότι την ίδια στιγμή εξέφρασε πολύ μεγάλη ανησυχία για την κατάσταση όπως διαμορφώνεται, η οποία επιδεινώνεται από το γεγονός ότι δυστυχώς δεν υπάρχει καμία απολύτως αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα έναντι της τουρκικής προκλητικότητας.

Ανέφερε ακόμη πως στο πλαίσιο της συνάντησης εξέφρασε ανησυχία για τις εξελίξεις στην ίδια την τ/κ κοινότητα όπου πέρα από τον στρατιωτικό έλεγχο που υπήρχε προηγουμένως και τον πολιτικό σε κάποιο βαθμό, αυτή την στιγμή τουρκικά συμφέροντα εξαγοράζουν μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας, υποδεικνύοντας πως αν τα πράγματα αφεθούν να εξελιχθούν όπως εξελίσσονται αυτή τη στιγμή, τότε ενδέχεται να διαμορφωθούν δεδομένα επί του εδάφους που όχι απλά δεν θα επιτρέψουν επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. αλλά θα εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για το μέλλον και την προοπτική και των Ε/κ και των Τ/κ στη γη που μας γέννησε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επανέλαβε πως ως εκ τούτου αυτό που προέχει είναι να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την αποκλιμάκωση της έντασης στην ΑΟΖ και ταυτόχρονα με την ακύρωση των Navtex να επαναρχίσουν αμέσως ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με στόχο τη συντομότερη επίλυση του Κυπριακού.

«Υπάρχει το συμφωνημένο πλαίσιο στο οποίο έχουμε συμφωνήσει Ε/κ και Τ/κ αλλά και η διεθνής κοινότητα από το 1977, υπάρχει το πλαίσιο το οποίο ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έχει καταθέσει ενώπιον των δύο κοινοτήτων στο Κραν Μοντανά» είπε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας πως στη βάση όλων αυτών χρειάζεται να αναληφθούν πρωτοβουλίες για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, με στόχο να καταλήξουμε σε συμφωνία το συντομότερο δυνατό.

«Είναι όλων πατριωτικό μας καθήκον να εργαστούμε με τρόπο που να εξασφαλίζει ότι στην Κύπρο θα επικρατήσει μόνιμη και σταθερή ειρήνη και θα μπορούμε Ε/κ, Τ/κ, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι να ζούμε αρμονικά στη γη που μας γέννησε όλους» δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Είπε τέλος ότι έχουν συμφωνήσει με τον Ιζέτ Ιζτζάν και την αντιπροσωπεία του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος ότι θα εντείνουν τις προσπάθειες τους προς αυτή την κατεύθυνση.

Από την πλευρά του, ο ΓΓ του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος, μιλώντας μέσω διερμηνέα, δήλωσε ότι συζήτησαν με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ τι χρειάζεται να γίνει σε αυτή την κρίσιμη φάση που περνά η Κύπρος και υπέδειξε πως δεν είναι δυνατό να υπάρξουν αποτελέσματα μέσα από καταπίεση, απειλές ή στρατιωτικά μέτρα.

Ο Ιζέτ Ιζτζάν είπε ότι τα δύο κόμματα συμφώνησαν ότι η πολιτική του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κυρίως στην Μεσόγειο, η οποία στηρίζεται σε απειλές, βία και στρατιωτικά μέτρα,. δε λύνει προβλήματα αλλά αντιθέτως περιπλέκει την κατάσταση και μπορεί να οδηγήσει σε χειρότερες καταστάσεις.

«Πρέπει να απομακρυνθούν από αυτή την πολιτική απειλών» είπε και πρόσθεσε ότι την ίδια στιγμή επείγει η επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο στο οποίο έμειναν στο Κραν Μοντανά στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες.

Kάλεσε ως εκ τούτου τους Μουσταφά Ακιντζί και Νίκο Αναστασιάδη να αναλάβουν όσο το δυνατό πιο άμεσα, πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση και να αποφεύγουν το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών και αλληλοκατηγοριών.

Ο ΓΓ του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος σχολίασε επίσης τα όσα ακούγονται για λήψη μέτρων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως η κατάργηση των επίσημων εγγράφων της Κυπριακής Δημοκρατίας από Τ/κ πολιτικούς αξιωματούχους, το πάγωμα της οικονομικής στήριξης της τ/κ κοινότητας από την ΕΕ, άλλα μέτρα όπως το κλείσιμο των οδοφραγμάτων, αναφέροντας πως τέτοια μέτρα εκφράζουν μια πολιτική που θα οδηγήσει σε νέες περιπέτειες και πως μια τέτοια ενδεχόμενη κατάσταση δεν θα ωφελήσει, αλλά αντίθετα θα ενισχύσει τον σωβινισμό, τον φασισμό και τον ρατσισμό.

Δήλωσε ότι τα θύματα της κυπριακής τραγωδίας είναι οι Τ/κ και οι Ε/κ, και πως ως εκ τούτου «καλύτερα να μην αποπροσανατολιστούμε, ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να δουλέψουμε μαζί, να επαναρχίσουμε τις συνομιλίες στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες από το σημείο που είχαν μείνει στο Κραν Μοντανά και να καταλήξουμε σε αποτέλεσμα όσο το δυνατό συντομότερα».

Είπε ακόμη ότι ο πλούτος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανήκει στο σύνολο του λαού και πως αυτό τον πλούτο μπορεί ο λαός μας να τον αξιοποιήσει μόνο σε συνθήκες ειρήνης, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα οδηγηθούμε σε νέες περιπέτειες.

ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα