ΕΚΙΦ: Ανδροκρατούμενη παραμένει η κυπριακή κοινωνία

Η κυπριακή κοινωνία, επιμένει να παραμένει μια ανδροκρατούμενη κοινωνία με παραδοσιακούς ρόλους για τα δύο φύλα και παραδοσιακές αξίες, παρά τη μόρφωση των γυναικών, σε τομείς όπως η πολιτική, η αγορά εργασίας, η εκτελεστική εξουσία και η νομοθετική εξουσία, αναφέρει, σε ανακοίνωση του για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το Ερευνητικό Κέντρο Ισότητας Φύλου (ΕΚΙΦ) .

Όπως σημειώνει, σε όλους αυτούς τους τομείς, η γυναίκα είναι απούσα ή αποτελεί την εξαίρεση του κανόνα, παρόλο που η ισότητα των φύλων περιλαμβάνεται στο Σύνταγμα

του 1960 της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις πολυάριθμες συμβάσεις που η Κύπρος έχει προσυπογράψει.

«Η Κύπρος παραμένει μια χώρα με τον χαμηλότερο δείκτη ισότητας στα δημόσια αξιώματα: Υπουργικό Συμβούλιο: 1 γυναίκα/10 άνδρες, Βουλή των Αντιπροσώπων: 7 γυναίκες/49 άνδρες, Ευρωβουλή: 1 γυναίκα/5 άνδρες, Θέση Δημάρχου: 0 γυναίκες/39 άνδρες. Οι γυναίκες προσφέρουν το 81.3% του χρόνου τους στις δουλειές του σπιτιού και το μαγείρεμα, ενώ οι άνδρες μόλις το 14,2%. Όπως δύναται αβίαστα να συμπεράνουμε, η γυναίκα της Κύπρου απουσιάζει από τα κέντρα λήψης αποφάσεων στον πολιτικό, οικονομικό και νομοθετικό τομέα», προσθέτει.

Το Ερευνητικό Κέντρο Ισότητας Φύλου αναφέρει ότι αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από τον 19ον αιώνα μέχρι σήμερα όσον αφορά την θέση της γυναίκας στην Κύπρο, την Ευρώπη και σε άλλες χώρες και τιμά τους αγώνες των γυναικών για ισότητα και ισοπολιτεία.

«Αλλά δυστυχώς, η θέση της γυναίκας όπως απεικονίζεται από στατιστικές του οργανισμού European Institute for Gender Equality (EIGE) και την πρόσφατη έκδοση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Report on Equality between Women and Men (2016), η οποία επισυνάπτεται, αλλά και την καθημερινή ειδησιογραφία, το χάσμα της έμφυλης ισότητας δεν έχει κλείσει, αλλά σε ορισμένους τομείς, φαντάζει απειλητικό για τις γυναίκες», καταλήγει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα