Διπλασιάστηκαν οι αιμοκαθαρομένοι ασθενείς στην Κύπρο

Την σημαντικότητα της διάγνωσης της νεφρικής νόσου, τόνισε ο Επίτροπος Εθελοντισμού, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού που γιορτάζεται στις 10 Μαρτίου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Επίτροπου Εθελοντισμού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), υπολογίζει, πωςι ένας στους δέκα ανθρώπους πάσχουν από κάποιας μορφής νεφρική βλάβη και 36 εκατομμύρια άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους τα επόμενα δέκα χρόνια από τον συνδυασμό της χρόνιας νεφροπάθειας και ασθενειών που σχετίζονται με την καρδιά και τις αρτηρίες.

Επιπλέον ο Επίτροπος τονίζει ότι η χρόνια νεφρική νόσος αναγνωρίζεται

ως ζήτημα δημόσιας υγείας διεθνώς.

Αύξηση των αιμοκαθαρομένων ασθενών στην Κύπρο

Στην Κύπρο, τα τελευταία χρόνια καταγράφεται σημαντική αύξηση των αιμοκαθαρομένων ασθενών της τάξης του 40%, περίπου. Στη χώρα μας, σύμφωνα με την ανακοίνωση, δραστηριοποιούνται εθελοντικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στον τομέα αυτό οι οποίες επιτελούν πολύτιμο έργο αναφορικά με την διαφώτιση και ενημέρωση του κοινού για τις νεφροπάθειες και τις ανάγκες των νεφροπαθών.

Σημαντική και ουσιαστική επίσης είναι η παροχή διευκολύνσεων εκεί όπου χρειάζεται αλλά και γενικότερα η οικονομική και ψυχολογική στήριξη που προσφέρεται στους ασθενείς και τις οικογένειες τους. Πολύτιμος και καταλυτικός πρέπει να είναι ο ρόλος της Πολιτείας και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και όσον αφορά την διαφώτιση των πολιτών σχετικά με τη δωρεά οργάνων. Η σωστή ενημέρωση γύρω από το θέμα αυτό μπορεί να οδηγήσει στην υπέρτατη προσφορά ζωής καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο Επίτροπος Εθελοντισμού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα