Εκδόθηκαν τα πρώτα πέντε διατάγματα απαλλαγής οφειλών

Εκδόθηκαν τα πέντε πρώτα διατάγματα απαλλαγής οφειλών, ενώ προ των πυλών βρίσκονται και τα επόμενα.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι», ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας Γιώργος Καροτσάκης, ανέφερε ότι η πιο σημαντική διάσταση των συγκεκριμένων διαταγμάτων, είναι ότι απαλλάσσονται όχι μόνο οι οφειλέτες, αλλά και οι εγγυητές.

Όπως είπε, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας είχαν καταχωρηθεί 40 αιτήσεις για απαλλαγή οφειλών μέχρι 25.000 ευρώ, καθώς και τέσσερις αιτήσεις για προσωπικά σχέδια αποπληρωμής συμπεριλαμβανομένου του μηχανισμού προστασίας της κύριας

κατοικίας.

«Συγχαίρουμε τα δικαστήρια που κατάφεραν σε τόσο σύντομο χρόνο να εκδώσουν τα πρώτα διατάγματα, ενώ τώρα αναμένουμε την έκβαση των υπολοίπων», είπε και πρόσθεσε ότι ο ίδιος είναι ικανοποιημένος με τον ρυθμό που κινήθηκε η διαδικασία.

Όσον αφορά στη γνησιότητα των στοιχείων που προσκομούν οι αιτητές, ο κ. Καροτσάκης ανέφερε ότι όλα εξετάζονται εξονυχιστικά και ενδέχεται να ληφθούν μέτρα εναντίον εκείνων που καταθέτουν ψευδή δικαιολογητικά, καθώς θα πρέπει να δοθεί ένα τέρμα σε αυτή τη λογική. «Αν και υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις μέχρι στιγμής, αυτές είναι πολύ λίγες», διευκρίνισε.

Αναδιαρθρώσεις δανείων

Σχετικά με το θέμα των αναδιαρθρώσεων των δανείων από τις τράπεζες, ο κ. Καροτσάκης τόνισε ότι αυτές εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την αποτελεσματικότητα των ίδιων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και το είδος της συνεργασίας που επιδιώκεται.

«Παρόλο που υπάρχουν πολλά προβλήματα και παράπονα, παρατηρούμε ότι υπάρχει μια εξέλιξη στο θέμα, τόσο στην ταχύτητα, όσο και στην αποφασιστικότητα των τραπεζών», ανέφερε.

Εκείνο που συστήνει είναι ο κόσμος να ενημερωθεί από τα εγχειρίδια της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας τα οποία διατίθενται δωρεάν τόσο σε έντυπη, όσο και σε ηλεκτρονική μορφή από την ιστοσελίδα της, ενώ σε περίπτωση που χρειαστεί, μπορεί να αποταθεί στους σύμβουλους αφερεγγυότητας.

«Δεν είναι απαραίτητο κανείς να ενταχθεί στο πλαίσιο αφερεγγυότητας, ήδη χιλιάδες αναδιαρθρώσεις γίνονται με αυτούς τους επαγγελματίες οι οποίοι είναι αδειοδοτημένοι κι έχουν τύχει εκπαίδευσης», επισήμανε.

Follow @christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα