Κενά στο νόμο απαγόρευσης καπνίσματος - Έρχονται πρόστιμα

H νομοθεσία για απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους και κέντρα αναψυχής στην Κύπρο, εφαρμόστηκε στην Κύπρο τον Ιανουάριο του 2010.

Εφαρμόστηκε; Ένα ερώτημα που μπορούν να απαντήσουν πρώτα από όλους οι καπνιστές. Είμαστε όλοι συχνά - πυκνά, μάρτυρες της παρανομίας αφού τα πρόστιμα που επιβάλλονται φαίνεται ότι δεν είναι τόσο αυστηρά για αυτούς που παρανομούν.

Σε παραδοχή της μη τήρησης του νόμου, προέβη εξάλλου σήμερα, ο

βοηθός Αρχηγός Επιχειρήσεων Λάμπρος Θεμιστοκλέους, κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη για την έναρξη της εκστρατείας κατά του καπνίσματος στο Υπουργείο Υγείας, με ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Καπνίσματος που θεσμοθετήθηκε το 1988 και τιμάται την 31η Μαϊου.

Κενά και παραλείψεις

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους υπάρχουν κενά και παραλείψεις στην ισχύουσα νομοθεσία για απαγόρευση του καπνίσματος. Όπως είπε, το θέμα τροποποίησης της εν λόγω νομοθεσίας τυγχάνει χειρισμού από το Υπουργείο Υγείας, ενώ η Αστυνομία έχει προβεί στην υποβολή εισηγήσεων, οι οποίες θα συμβάλουν στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή της.

"Η συμμόρφωση στη νομοθεσία αποτελεί ένδειξη σεβασμού στους εαυτούς μας πρωτίστους αλλά και προς τους συμπολίτες μας. Η Αστυνομία επιδεικνύει μηδενική ανοχή σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της σχετικής επί του θέματος νομοθεσίας".

Ο κ. Θεμιστοκλέους, τόνισε ότι η Αστυνομία δεν είναι ο μοναδικός φορέας επιβολής του Νόμου που αφορά τον περιορισμό του καπνίσματος. "Ο Νόμος εξουσιοδοτεί επίσης και άλλες υπηρεσίες και γι’ αυτό επιβάλλεται η συνεργασία και η συμβολή όλων για εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας αλλά και να συνδράμουν όλοι έτσι ώστε να επέλθουν οι απαιτούμενες αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο".

Οι καταγγελίες - Στο στόχαστρο κυβερνητικά γραφεία και νοσοκομεία

Ενδεικτικά κατά το 2015 η αστυνομία προέβη σε 35180 ελέγχους από τους οποίους προέκυψαν 7827 καταγγελίες. Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, το έργο της Αστυνομίας δεν σταματά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου αλλά την τρέχουσα χρονική περίοδο λόγω της εκστρατείας οι έλεγχοι εντατικοποιούνται.

Φέτος όπως και το 2015 η εκστρατεία κατά του καπνίσματος θα περιλαμβάνει και ελέγχους σε κυβερνητικά γραφεία και νοσοκομεία σε χώρους στους οποίους απαγορεύεται το κάπνισμα

Η φετινή εκστρατεία όπως και η περσινή παρά τη μεγάλη μείωση του ανθρώπινου δυναμικού μας, θα είναι πολύ πιο έντονη και αποτελεσματική, εφόσον θα καλύπτει όλο το εύρος, γεωγραφικά και αριθμητικά, των υποστατικών που εμπίπτουν στη νομοθεσία κατά του καπνίσματος.

Τα πρόστιμα

Η νομοθεσία προβλέπει την επιβολή προστίμου που δεν υπερβαίνει τα 1000 ευρώ σε πρόσωπο που παραλείπει να τοποθετήσει πινακίδα στο χώρο απαγόρευσης του καπνίσματος, καθώς επίσης και πρόστιμο που δεν υπερβαίνει τα 2000 ευρώ σε πρόσωπο που παραβαίνει τις πρόνοιες του νόμου και καπνίζει σε χώρο απαγόρευσης του καπνίσματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα