Φ.Φωτίου: "Συγγνώμη προς τις οικογένειες των ηρώων μας"

«Ένα μεγάλο συγγνώμη, εκ μέρους της πολιτείας» ζήτησε ο Φώτης Φωτίου, «προς τις οικογένειες των ηρώων μας, για τη μεγάλη καθυστέρηση στο να προχωρήσει αυτή η ανασκαφή».

Σε δηλώσεις του μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των επιστημονικών διαδικασιών αναγνώρισης των λειψάνων που εντοπίστηκαν κατά την εκταφή του ΝΟΡΑΤΛΑΣ, ο κ.Φωτίου δήλωσε ότι ταυτοποιήθηκαν, με τη μέθοδο του DNA, λείψανα, κάποια σχεδόν ολοκληρωμένα, που ανήκουν σε 15 Ελλαδίτες καταδρομείς που επέβαιναν στο αεροσκάφος ΝΟΡΑΤΛΑΣ.

Από τους 31 καταδρομείς

και μέλη του πληρώματος, ταυτοποιήθηκαν μέχρι σήμερα 28, πρόσθεσε. Υπολείπεται όπως είπε, ο εντοπισμός και η ταυτοποίηση των λειψάνων ακόμα 3 επιβαινόντων του αεροσκάφους.

Υπολείπεται, συνέχισε ο κ. Φωτίου, ο εντοπισμός και η ταυτοποίηση των λειψάνων ακόμα 3 επιβαινόντων του αεροσκάφους.

«Εκτιμούμε ότι τα λείψανα τους τα κατέχουν άλλες οικογένειες στην Ελλάδα ή περιλαμβάνονται στα λείψανα, που έχουμε στη διάθεσή μας αλλά δεν μπορούν να ταυτοποιηθούν μέχρι σήμερα λόγω επιστημονικών προβλημάτων που προκλήθηκαν από χημικές ουσίες με τα οποία ψεκάζονταν στο παρελθόν. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι οι προσπάθειές μας για επίλυση των επιστημονικών προβλημάτων που αφορούν στα πιο πάνω λείψανα συνεχίζονται, τόσο στην Κύπρο με το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, όσο και με εξειδικευμένα εργαστήρια του εξωτερικού», συμπλήρωσε.

Ο κ. Φωτίου είπε ότι η σημερινή μέρα αποτελεί την αρχή του τέλους του τελευταίου κεφαλαίου της τραγωδίας που βίωσαν οι οικογένειες για σχεδόν μισό αιώνα.

«Οι οικογένειες των ηρώων μας, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση της Ελλάδας, θα ενημερωθούν το συντομότερο για τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση των λειψάνων των αγαπημένων τους προσώπων. Στη συνέχεια θα προβούμε σε όλες τις διευθετήσεις για τη μεταφορά των λειψάνων στην Ελλάδα όπου θα ταφούν με όλες τις τιμές που αξίζουν και δικαιούνται οι ήρωες του έθνους.

Keywords
Τυχαία Θέματα