Εκδηλώσεις στο σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα

Την παρουσίαση του καινούργιου βιβλίου της Ευανθίας Μηλιώτη-Τσόκα “Personal Testimony” φιλοξένησε στις 4 Απριλίου το Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα, στο οποίο πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου και διάλεξη του Αναπληρωτή Καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Χρήστου Δερμεντζόπουλου.

Ανακοίνωση από το Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα

αναφέρει ότι για το βιβλίο και τη συγγραφέα Ευανθία Μηλιώτη-Τσόκα μίλησαν η Μίνα Κατσαρέλη, απόφοιτος του Pierce College, η Φερν Δεληγιάννη, καθηγήτρια του Pierce College και η Βασιλική Παπανδρέου, εικαστικός, καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης.

Η κ. Κατσαρέλη μίλησε για την πολυετή γνωριμία και φιλία της με την Ευανθία Μιλιώτη-Τσόκα, τη δράση του σωματείου «Συμπαράσταση Αγώνα Κύπρου» που διήρκησε 21 χρόνια και τη δημιουργική συνεργασία για τον κοινό σκοπό, για μια Κύπρο ελεύθερη, επισημαίνοντας ότι το βιβλίο είναι μια κατάθεση ψυχής.

Στην τρίτη ενότητα του βιβλίου με τίτλο «Poetry of the soul» αναφέρθηκε η κ. Δεληγιάννη, η οποία διαβάζοντας χαρακτηριστικά αποσπάσματα, υπογράμμισε ότι τα ποιήματα, είτε σύνθετα είτε απλά, είναι βαθιά προσωπικά που μιλούν κατευθείαν από την καρδιά της συγγραφέως, η οποία αποτυπώνει σε αυτά με πάθος, λέξεις και σκέψεις τα μέλη της οικογένειάς της και τους φίλους.

Η κ. Παπανδρέου, η οποία είναι η δημιουργός του εξωφύλλου και των σχεδίων του βιβλίου, μίλησε για τη μακροχρόνια φιλία τους και την κοινή αγάπη για μάθηση και διδασκαλία τονίζοντας την ακεραιότητα του χαρακτήρα της συγγραφέως, τη σταθερότητα στις πεποιθήσεις και αξίες της, την προσήλωση στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες και την ολοκληρωτική αφοσίωση στην προσφορά της για τον τόπο καταγωγής της, την Κύπρο.

Στην αντιφώνησή της, η συγγραφέας ευχαρίστησε φίλους και συνεργάτες που συνέβαλαν στην ολοκλήρωση της έκδοσης, καθώς επίσης και το Σπίτι της Κύπρου για τη διοργάνωση της εκδήλωσης. Με αφορμή ιδανικά όπως η εθνική ανεξαρτησία, η ακεραιότητα και η αξιοπρέπεια, που αναδεικνύονται στο βιβλίο, η κ. Τσόκα μοιράστηκε με το κοινό την πρωταρχική της, όπως είπε, έγνοια που είναι ο αγώνας για την απελευθέρωση της Κύπρου.

Σε άλλη του ανακοίνωση το Σπίτι της Κύπρου αναφέρει ότι “με τη διάλεξη του Αναπληρωτή Καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ακαδημαϊκού Υπεύθυνου του μεταπτυχιακού προγράμματος Πολιτιστική Πολιτική και Ανάπτυξη του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, Χρήστου Δερμεντζόπουλου, συνεχίστηκε για τρίτο μήνα, την Τετάρτη 5 Απριλίου 2017, η Σειρά Διαλέξεων Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου στο Σπίτι της Κύπρου.

Ο Ακαδημαϊκός μίλησε με θέμα “Συμβολικοί πόλεμοι και πολιτισμική ταυτότητα στην Κύπρο και στην Ελλάδα: από την πόλωση στην αυτογνωσία”.

Όπως επεσήμανε ο κ. Δερμεντζόπουλος στη διάλεξη του, πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, γεγονότα που συνδέονται με το πεδίο του πολιτισμού και της κουλτούρας προκαλούν έντονες διαμάχες στον χώρο της δημόσιας, και όχι μόνο, ιστορίας.

Ανέφερε ότι από τα σχολικά βιβλία ιστορίας έως την προβολή της ταινίας του Γαβρά «Παρθενών» στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης στην Ελλάδα και από τη διπλωματική οργή για τη γυμνή Αφροδίτη στα νέα διαβατήρια έως την πρόσφατη διαμάχη για έναν πίνακα ζωγραφικής στο πλαίσιο έκθεσης της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης (Πάφος) στην Κύπρο, “οι πολιτισμικές συγκρούσεις πολώνονται γύρω από ζητήματα που χαρακτηρίζουν τη σχέση έθνους και ιστορίας και αναδεικνύουν έντονα τους ισχυρούς συμβολισμούς στη συγκρότηση των σύγχρονων πολιτισμικών ταυτοτήτων των δύο χωρών”.

Ωστόσο, είπε συμπερασματικά ο κ. Δερμεντζόπουλος, “οι χρήσεις και οι καταχρήσεις της ιστορίας ως βασικής πολιτισμικής πρακτικής στο δημόσιο λόγο και στις συμβολικές συγκρούσεις οδηγούν μονίμως την ελληνική και την κυπριακή κοινωνία στον διχασμό και στην πόλωση χωρίς να διαγράφεται στον ορίζοντα το πέρασμα από το πεδίο της σύγκρουσης στο πεδίο της παρατήρησης και, τέλος, στο πεδίο του αναστοχασμού και της αυτογνωσίας”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα