Δεν αποδίδουν οι εκποιήσεις ακινήτων

«Μηδέν εις το πηλίκον» για τις τράπεζες από τη διαδικασία των εκποιήσεων, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που απέστειλε η Κεντρική Τράπεζα στη Βουλή, καθώς από τα 535 ακίνητα που εκποιήθηκαν μέσα σε 12 μήνες, μόλις 20 κατάφεραν να πωληθούν, εκ των οποίων τα μισά αποτελούν αγροτεμάχια.

Ως εκ τούτου, προς το παρόν, η διαδικασία των εκποιήσεων δεν καθίσταται ιδιαίτερα αποτελεσματικό

εργαλείο για τις τράπεζες, προκειμένου να επουλώσουν την πληγή των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία εξακολουθεί να καίει τους ισολογισμούς τους, αποτελώντας, παράλληλα, μαζί με την ανεργία το σοβαρότερο πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας μετά την κρίση.

Επιπλέον, όπως προκύπτει, ο αριθμός των ακινήτων για τα οποία έχει οριστικοποιηθεί ημερομηνία πρώτου πλειστηριασμού, σημειώνουν σημαντική αύξηση το δεύτερο εξάμηνο του 2016, καθώς ανέρχονται σε 364 από 171 του πρώτου τριμήνου.

Παράλληλα, μέσα από τα νομικά εργαλεία που δόθηκαν στις τράπεζες από τη βουλή το καλοκαίρι του 2015, αυξήθηκε η πίεση στους δανειολήπτες, μέσα από επιστολές που έχουν αποσταλεί για πρόθεση εκποίησης του ακινήτου λόγω μη εξυπηρέτησης των δανείων. Οι επιστολές ανήλθαν στις 1.558 εντός 12μήνου.

Οι αναδιαρθρώσεις πάνε καλά

Την ίδια ώρα, οι αναδιαρθρώσεις των προβληματικών δανείων φαίνεται να αποδίδουν καλύτερα, καθώς από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 αναδιαρθρώθηκαν δάνεια €400 εκ., σημειώνοντας αυξητική τάση, από τα μόλις €100 εκ. σε προβληματικά δάνεια που αναδιαρθρώθηκαν από το προηγούμενο τρίμηνο.

Ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης των αναδιαρθρώσεων έχει αρχίσει να σημειώνει επιβράδυνση από την περίοδο που μεσολάβησε μέχρι το peak του 2015.

Την ίδια άποψη, εξάλλου, εξέφρασε και το ΔΝΤ, το οποίο ολοκληρώνοντας πριν από λίγες ημέρες τον πρώτο του μεταμνημονιακό έλεγχο, διατύπωσε την άποψη ότι μαζί με την ανεργία, τα κόκκινα δάνεια παραμένουν η πιο σοβαρή πληγή της κυπριακής Οικονομίας, σημειώνοντας μεν την καλή πορεία των αναδιαρθρώσεων, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, την επιβραδυντική τάση στον ρυθμό με τον οποίο αυτές πραγματοποιούνται.

Τη σημαντικότητα των αναδιαρθρώσεων ως μέσο αντιμετώπισης του προβλήματος, τόνισε και ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, ο οποίος προέτρεψε τους δανειολήπτες να απαιτούν αναδιαρθρώσεις των δανείων τους από τις τράπεζες, ακόμα και όταν αυτά δεν έχουν χαρακτηριστεί ως ΜΕΔ. Όπως είπε ο Παύλος Ιωάννου, σε περίπτωση που οι δανειολήπτες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση του δανείου τους ή πιστεύουν ότι θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες στο μέλλον, μπορούν να απαιτήσουν να βρεθεί μια εκατέρωθεν βιώσιμη και συμβιβαστική λύση.

Το μεγαλύτερο ποσό αναδιαρθρώσεων για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2014 μέχρι τέλος Δεκεμβρίου 2016, καταγράφεται στην Τράπεζα Κύπρου με €5,3 δισ. και ακολουθούν οι αναδιαρθρώσεις δανείων του Συνεργατισμού με €2,4 δισ.

Υπογραμμίζεται ότι σε σχέση με το ύψος των κόκκινων δανείων, το οποίο διαμορφώνεται στα €21,8 δισ., η Κεντρική Τράπεζα, στην επιστολή της, αναφέρει ότι περιλαμβάνονται μόνο δάνεια τακτής λήξης, από πιστωτικά ιδρύματα που δανειοδοτούν σε ουσιαστικό βαθμό, στην εγχώρια οικονομία.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι αναδιαρθρώσεις δανείων αντιστοιχούν σε ποσοστό 45,35% των κόκκινων δανείων, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016 βρισκόταν στο 41,85%.

Keywords
Τυχαία Θέματα