Ε/κ λειτουργοί ΜΜΕ στα χέρια του Αττίλα-Ιστορικές μαρτυρίες

Στο χρονοντούλαπο της πρόσφατης ιστορίας δεν είναι λίγες οι φορές που εντοπίζει κανείς τις παράνομες συλλήψεις των κατοχικών αρχών εναντίον Ελληνοκύπριων λειτουργών των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας. Οι αφορμές που έβρισκε το κατοχικό καθεστώς, τις πλείστες περιπτώσεις ήταν οι ίδιες. Με πρόφαση την «παράνομη είσοδο» και τη λήψη πλάνων από «στρατιωτικές ζώνες» το κατοχικό καθεστώς συνέλαβε ουκ ολίγες φορές λειτουργούς των Μέσων. Κατά καιρούς και ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της δεκαετίας 1980 – 90 ένεκα και της παράνομης

ανακήρυξης του ψευδοκράτους, οι πορείες διαμαρτυρίας από οργανωμένα σύνολα Ε/κ ήταν έντονες.

Πιο τρανταχτή πορεία στην οποία έγιναν μαζικές συλλήψεις δεν ήταν άλλη από αυτή της Πορείας Γυναικών τον Ιούλιο του 1989 στον Άγιο Κασιανό, παραμονή της ματωμένης επετείου της εισβολής. 101 γυναίκες και 10 άνδρες συνελήφθησαν από τις κατοχικές αρχές. Ανάμεσα στα 111 πρόσωπα αυτά, προσωπικότητες απ' όλα τα μήκη και πλάτη της κοινωνίας. Δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ, ο Μητροπολίτης Κιτίου, γιατροί, άτομα από τον πολιτικό κόσμο. Οι γυναίκες αφέθηκαν ελεύθερες μετά από 24 ώρες κράτησης ενώ οι άρρενες κρατήθηκαν συνολικά για 13 μέρες.

Ο φωτορεπόρτερ που θεωρήθηκε νεκρός κατά την διάρκεια της πορείας και στη συνέχεια μαζί με τους άλλους 9 έμειναν νηστικοί αφού κήρυξαν απεργία πείνας στις φυλακές του Ορτάκογιου μίλησε στο SigmaLive. Ο Στέλιος Παπαστυλιανού, μιλά για τον ψυχολογικό πόλεμο που δέχτηκαν όλοι οι κρατούμενοι της πορείας στις παράνομες φυλακές, για τα γιατροσόφια του γιατρού Κωνσταντινίδη προκειμένου ν' αντέξουν 13 μέρες νηστικοί. Που έκρυψε τις δυο κόλλες χαρτί με τα πρακτικά της «δίκης» και τι γράφει το ημερολόγιό του για τις μέρες αυτές, μπορείτε να διαβάσετε αύριο αποκλειστικά στο SigmaLive σε μια ομολογία ψυχής και ζωής.

Διαφορετική, ήταν η σύλληψη του Πανίκου Τσιακούρμα κοντά στο οδόφραγμα του Πέργαμος το 2001 η οποία έγινε με ένα και μοναδικό σκοπό: τον εκβιασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας προκειμένου ν' απελευθερώσει Τουρκοκύπριο συλληφθέντα για υπόθεση κατοχής ναρκωτικών. Ο εν λόγω Τ/κ συνελήφθη από την ΥΚΑΝ και ακολούθως καταδικάστηκε σε 10ετή φυλάκιση. Η ιστορία του Πανίκου Τσιακούρμα επανήλθε στο φως την περασμένη Κυριακή με αφορμή τη σύλληψη των δυο Ελλήνων στρατιωτών στον Έβρο από τις τουρκικές αρχές.

Δείτε εδώ σχετικά: Όταν οι Τούρκοι άρπαξαν Ε/κ για ανταλλαγή με Τ/κ

Συλλήψεις Ελληνοκυπρίων λειτουργών των Μέσων έγιναν και κατά την δεκαετία του 2000. Οι περιπτώσεις που παρατίθενται πιο κάτω έγιναν σε διάρκεια 2 μηνών, την ίδια χρονιά. Οι συλλήψεις προκάλεσαν αναστάτωση τόσο στην κυπριακή κοινή γνώμη αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Οργανωμένα σύνολα σε τοπικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο με διαβήματά τους εξέφραζαν την απαρέσκεια τους για τις προκλητικές ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος.

Αύγουστος 2006: Σύλληψη δημοσιογράφου και κινηματογραφιστή του ΣΙΓΜΑ

Τέλη Αυγούστου και ενώ δυο λειτουργοί των Μέσων και εργαζόμενοι του ομίλου ΔΙΑΣ και του τηλεοπτικού σταθμού ΣΙΓΜΑ, ο Άδωνις Παλλικαρίδης (δημοσιογράφος) και ο Νικήτας Δαλίτης (κινηματογραφιστής) μεταβαίνουν στην κατεχόμενη Λευκωσία για συνέντευξη, θα παραμείνουν για τρία μερόνυκτα στα «κρατητήρια» ψευδοδικαστηρίου. Προηγουμένως, είχαν «καταδικαστεί» από λεγόμενο στρατοδικείο για παράνομη οπτικογράφηση στρατιωτικής ζώνης κατηγορίας Α.Οι δυο τους, αφού ολοκλήρωσαν συνέντευξη από τον Πρόεδρο του λεγόμενου τουρκοκυπριακού βιομηχανικού επιμελητηρίου Αλί Ερέλ είχαν μεταβεί στη γέφυρα κοντά στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας η οποία είχε εγκαινιαστεί λίγες μέρες πριν, για λήψη πλάνων. Αφού τελείωσαν, ακολούθως πήραν το δρόμο της επιστροφής όταν στο οδόφραγμα τους ανέκοψαν ψευδοαστυνομικοί για να τους ανακοινώσουν ότι βρίσκονται «υπό σύλληψη».

Κατά την παραμονή τους εκεί έτυχαν αρκετά καλής συμπεριφοράς δηλώνει ο κινηματογραφιστής Νικήτας Δαλίτης. Μιλώντας στο SigmaLive για την εμπειρία αυτή αναφέρει ότι η συμπεριφορά των ψευδοαστυνομικών ήταν καλή, ωστόσο η πρώτη νύκτα ήταν αυτή που παραμένει χαραγμένη. «Πρώτη νύκτα στο τσιμέντο», λέει. Όπως συμπληρώνει, το «πρόστιμο» που τους επέβαλαν οι κατοχικές δυνάμεις ήταν 400 τουρκικές λίρες, ποσό το οποίο πληρώθηκε από την Ένωση συντακτών των Τουρκοκύπριων δημοσιογράφων.

Σχετικές δηλώσεις του τότε Υφυπουργού παρά τω Προέδρο και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Χριστόδουλου Πασιαρδή:

«Θα ήθελα, στην αρχή της σημερινής μας συνάντησης, να αναφερθώ στη σύλληψη και στην επικείμενη δίκη του δημοσιογράφου του τηλεοπτικού σταθμού «SIGMA» Αδωνι Παλληκαρίδη και του εικονολήπτη Νικήτα Δαλίτη. Αυτή η νέα παράνομη και προκλητική ενέργεια του κατοχικού καθεστώτος αποδεικνύει, για μια ακόμη φορά, το απολυταρχικό πρόσωπό του και αποκαλύπτει ξανά τις ανελεύθερες και αυταρχικές νοοτροπίες και συμπεριφορές του, θύματα των οποίων είναι κατ΄ εξακολούθηση οι Ελληνοκύπριοι δημοσιογράφοι.

Όπως γνωρίζετε, η Κυπριακή Κυβέρνηση, αλλά και άλλα οργανωμένα σύνολα, έχουν προβεί, από την πρώτη στιγμή, σε διαβήματα τα οποία φαίνεται δεν έπεισαν τους απαγωγείς να απελευθερώσουν τους δύο δημοσιογράφους του «SIGMA». Τα διαβήματα ενός νόμιμου κράτους λαμβάνονται πάντα σοβαρά υπόψη από τις κυβερνήσεις νόμιμων κρατών και όχι από τις αρχές ενός παράνομου ψευδοκράτους.

Άυγουστος 2006: Σύλληψη δημοσιογράφου και κινηματογραφιστή του ΑΝΤ1

Λίγες μέρες νωρίτερα από το πιο πάνω περιστατικό, δυο άλλοι λειτουργοί των Μέσων και πάλι δημοσιογράφος και κινηματογραφιστής, συλλαμβάνονται για «παράνομη» λήψη πλάνων από την κλειστή πόλη της Αμμοχώστου.Ο λόγος για τον δημοσιογράφο τότε του ΑΝΤ1, Σωτήρη Παπαδόπουλο και τον κινηματογραφιστή, Τάσο Δημητριάδη. Οι δυο τους και ενώ έκαναν το ρεπορτάζ, ολοκλήρωναν με πλάνο του δημοσιογράφου να έχει ως φόντο πίσω του την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου όταν τους πλησίασαν μέλη του κατοχικού στρατού. Επί τόπου οι κατοχικές αρχές πραγματοποίησαν εξονυχιστικούς ελέγχους στους δυο για να τους οδηγήσουν σε στρατιωτικό ψευδοδικαστήριο με την κατηγορία της παράνομης λήψης πλάνων. Τους υποβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο ύψους 400 τουρκικών λιρών και παρέμειναν 1 μέρα υπό κράτηση. Κατά τη διάρκεια της κράτησης, δεν αντιμετώπισαν οποιοδήποτε πρόβλημα.

Ιούνιος 2006: Σύλληψη συνεργείου δημοσιογράφων και κινηματογραφιστών του ΡΙΚ

Στέλιος Κρέουζος, Ανδρέας Δημητρίου και Χρίστος Χάσικος συνελήφθησαν και αυτοί από τις κατοχικές αρχές. Κάλυπταν φεστιβάλ στην Αμμόχωστο, μια διοργάνωση στην οποία συμμετείχαν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι. Και οι τρεις οδηγήθηκαν ενώπιον ψευδοστρατιωτικού δικαστηρίου, το οποίο όπως και στις πιο πάνω περιπτώσεις επέβαλε πρόστιμο 400 τουρκικών λιρών με την κατηγορία της «παράνομης» κινηματογράφισης της πόλης της Αμμοχώστου, την οποία οι κατοχικές δυνάμεις χαρακτηρίζουν ως «στρατιωτική ζώνη».

Ο φωτορεπόρτερ που θεωρήθηκε νεκρός κατά την διάρκεια της πορείας Γυναικών στον Άγιο Κασιανό το 1989 και στη συνέχεια μαζί με τους άλλους 9 κρατούμενους έμειναν νηστικοί αφού κήρυξαν απεργία πείνας στις φυλακές του Ορτάκογιου μίλησε στο SigmaLive. Ο Στέλιος Παπαστυλιανού, μιλά για τον ψυχολογικό που δέχτηκαν όλοι οι κρατούμενοι της πορείας στις φυλακές, για τα γιατροσόφια του γιατρού Κωνσταντινίδη προκειμένου να αντέξουν 13 μέρες νηστικοί. Που έκρυψε τις δυο κόλλες χαρτί με τα πρακτικά της «δίκης» και τι γράφει το ημερολόγιό του για τις μέρες αυτές, αύριο στο SigmaLive σε μια ομολογία ψυχής και ζωής που πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσετε.

Keywords
Τυχαία Θέματα