Εισαγγελία Αιγύπτου: Κατάσχεση κεφαλαίων υιών Μουμπάρακ σε Κύπρο

Η Γενική Εισαγγελία της Αιγύπτου ζήτησε από το Ποινικό Δικαστήριο του Καΐρου, το Σάββατο, να κατασχέσει τα κεφάλαια που βρίσκονται στην Κύπρο και ανήκουν στους γιους του πρώην Προέδρου Hosni Mubarak, Alaa και Gamal, αναφέρει η αραβική εφημερίδα Asharq al-Awsat.

Η εφημερίδα δεν διευκρινίζει αν τα κεφάλαια αυτά βρίσκονται στην Κυπριακή Δημοκρατία ή στα κατεχόμενα.

Σε

δίκη στην υπόθεση «χρηματιστηριακών πράξεων», το δικαστήριο άκουσε τις μαρτυρίες των Alaa και Gamal μαζί με άλλους επτά κατηγορούμενους, αναφέρει η Αl-Awsat, προσθέτοντας πως το δικαστήριο αποφάσισε να αναβάλει τη δίκη του στις 23 Μαρτίου, και η εισαγγελία ζήτησε να κληθούν περισσότεροι μάρτυρες στην υπόθεση.

Τον Σεπτέμβριο, το δικαστήριο ενέκρινε την καταγγελία που υπέβαλαν οι Alaa και Gamal Mubarak και οι άλλοι εναγόμενοι κατά της απόφασης φυλάκισης και τους απελευθέρωσε με εγγύηση 100.000 αιγυπτιακών λιρών.

Ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας εξήγησε ότι τα αιτήματά του ήρθαν στο πλαίσιο του νομικού ρόλου για την κίνηση της ποινικής υπόθεσης και κάλεσε τον πρώην επικεφαλής της Εποπτικής Αρχής Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας Sherif Samy και πρώην επικεφαλής του αιγυπτιακού χρηματιστηρίου Mohamed Omran για αμφισβήτηση ορισμένων εγγράφων.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι έρευνες που διεξήγαγε η Αίγυπτος μετά την ανατροπή του Μουμπάρακ το 2011 έδειξαν ότι οι γιοι του είχαν, σε συνεργασία με άλλα μέρη, εταιρείες στην Κύπρο, αλλά η Αίγυπτος δεν είχε ακόμη ανακτήσει τα κεφάλαια.

Η εισαγγελία κατηγόρησε τον Γκαμάλ Μουμπάρακ ότι συμμετείχε στη συνδρομή με τους δημόσιους αξιωματούχους για το έγκλημα της κερδοσκοπίας και την απόκτηση παράνομων χρημάτων για τον εαυτό του και τις εταιρείες του.

Είπε ότι τα μέρη συμφώνησαν να πουλήσουν μία από τις τράπεζες, επιτρέποντάς του να αποκτήσει ένα ποσοστό των μετοχών της τράπεζας μέσω μιας από τις εταιρείες του στην Κύπρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα