Οι εκκωφαντικές απουσίες από τη φετινή διάσκεψη του Νταβός

Ηχηρές θα είναι οι φετινές απουσίες από την ετήσια συγκέντρωση της παγκόσμιας ελίτ στο ελβετικό χιονοδρομικό κέντρο του Νταβός που αρχίζει σήμερα, καθώς ορισμένοι από τους ηγέτες επέλεξαν να παραμείνουν στη χώρα τους, προκειμένου να καταπολεμήσουν τις εσωτερικές τους κρίσεις.

Η απουσία του Ντόναλντ Τραμπ θα είναι η πιο εκκωφαντική, καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος ανακοίνωσε πριν από μια βδομάδα ότι δεν θα παραστεί και θα παραμείνει στην Ουάσιγκτον προκειμένου να αντιμετωπίσει το μερικό

«shut down» της Κυβέρνησης.

Απούσα θα είναι και η Τερέζα Μέι, η οποία προσπαθεί να διαχειριστεί τον πολιτικό κλυδωνισμό του Brexit, ενώ, από την πλευρά του, ο Εμανουέλ Μακρόν δεν θα παραστεί, καθώς θέλει να αποφύγει μια προκλητική ‘‘αυτοκρατορική εικόνα’’ την ώρα που παλεύει να καταπολεμήσει τις αντιδράσεις στους δρόμους της χώρας. Από τη Σύνοδο του Νταβός θα απουσιάζουν, επίσης, ο Πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping, η Narendra Modi τής Ινδίας, οι οποίοι παρακολούθησαν τη συγκέντρωση στο Νταβός το 2018.

Ο Πρόεδρος Emmerson Mnangagwa τής Ζιμπάμπουε δήλωσε την Κυριακή ότι και αυτός θα παρακάμψει το Νταβός και θα επιστρέψει στη χώρα του μετά από διεθνή περιοδεία, για να διαχειριστεί τη βίαιη καταστολή από τις δυνάμεις ασφαλείας του των διαμαρτυριών με αφορμή μια νομισματική κρίση.

Οι διοργανωτές του Νταβός υπόσχονται και φέτος ουσιαστικές συζητήσεις, ιδιαίτερα για το μέλλον της οικονομίας, εν όψει της ταχέως αναπτυσσόμενης τεχνολογίας, της γήρανσης του πληθυσμού και των μεταβαλλόμενων προσδοκιών.

"Υπάρχουν αναδυόμενα ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των σύγχρονων οικονομικών πολιτικών και πρακτικών μας, την κοινωνική σύμβαση μεταξύ πολιτών, επιχειρήσεων και κυβερνήσεων και τις μετρήσεις που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση και αποκρυπτογράφηση της κοινωνικοοικονομικής προόδου", αναφέρει έγγραφο του Φόρουμ.

Απών θα είναι και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καθώς η Βουλή των Ελλήνων θ’ αρχίσει τις διαδικασίες επικύρωσης ή καταψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ούτε και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παραστεί στη Διάσκεψη του Νταβός.

Keywords
Τυχαία Θέματα