Ιωνάς: Αυτά αλλάζουν στα Δικαστήρια – «Λυπηρά τα όσα έγιναν…»

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου ενημέρωσε σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πορεία της μεταρρύθμισης των δικαστηρίων χαρακτηρίζοντάς την ως ιδιαίτερα σημαντική, και λέγοντας ότι αν δεν γίνουν οι μεταρρυθμίσεις θα καταρρεύσει το σύστημα.

Σε δηλώσεις του, ο Ιωνάς Νικολάου ανέφερε ότι υπάρχουν 9 νομοσχέδια συνολικά, με κάποια να έχουν ολοκληρωθεί και κάποια άλλα να βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο. Μερικά εξ αυτών βρίσκονται στη Βουλή, είπε ο Υπουργός, και

κάποια άλλα στη Νομική Υπηρεσία.

Τα νομοσχέδια αυτά, είπε ο κ. Νικολάου, «στοχεύουν στο να μεταρρυθμίσουν τα Δικαστήρια κατά τρόπο ριζικό. Διασφαλίζουν τη δυνατότητα για ταχεία απονομή δικαιοσύνης και, ταυτόχρονα, την προστασία του δικαστικού συστήματος και την αξιοπιστία που πρέπει να εμπνέει στον λαό ως προς τον τρόπο απονομής δικαιοσύνης».

«Η μεταρρύθμιση άρχισε μετά από μελέτη Ιρλανδών τον περασμένο Μάρτη. Η υλοποίηση άρχισε με πρόγραμμα δράσης που έχει στόχο να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2020. Καταρτίστηκε πρόγραμμα δράσης, με τις δράσεις που πρέπει να γίνουν και από ποιους και πότε», συμπλήρωσε.

Ο Ιωνάς Νικολάου έκανε λόγο για ριζικές αλλαγές, για τις οποίες ήδη είναι ενήμερο το Ανώτατο, αλλά και ο Παγκ. Δικηγορικός Σύλλογος και τα κόμματα. Για τις αλλαγές έγινε αναφορά και στον προϋπολογισμό του Υπουργείου. Ο Υπουργός χαρακτήρισε ως λυπηρά τα τελευταία γεγονότα.

Οι αλλαγές

Όπως έγραψε και σε προηγούμενο ρεπορτάζ του το SigmaLive, επικαλούμενο τις αποκαλύψεις του ΣΙΓΜΑ από την περασμένη Παρασκευή, μεταξύ των αλλαγών είναι ο διαχωρισμός Ανωτάτου σε Ανώτατο Συνταγματικό (συνταγματικά θέματα θα εκδικάζονται) και ένα Δικαστήριο που θα έχει για πρώτη φορά τριτοβάθμιο βαθμό Δικαιοδοσίας.

- Θα δημιουργηθεί ένα Εφετείο που θα έχει αρμοδιότητες Ανωτάτου, αλλά και την αρμοδιότητα να δικάζει κατ’ έφεση τις προσφυγές του Διοικητικού. Το Δικαστήριο αυτό θα λειτουργεί σε τμήματα και ο αριθμός των Δικαστών θα είναι τέτοιος που θα διασφαλίζει ταχύτητα στη διεκπεραίωση υποθέσεων που θα εξετάζονται κατ’ έφεση.

- Ρυθμίζεται αναθεώρηση Ανωτάτου, αλλά και Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου. Θα ενισχυθούν με συμμετοχή Επαρχιακών Δικαστών, του Προέδρου της Ένωσης Δικαστών, αλλά και Εκπροσώπου Δικηγορικού Συλλόγου, όπως και του Γενικού Εισαγγελέα. Θα έχει την προηγούμενη σύνθεση προτού περιοριστεί στη σημερινή του μορφή.

- Άλλη αλλαγή είναι ο καθορισμός κριτηρίων αξιολόγησης δικαστών, τόσο σε στάδιο υπηρεσίας όσο και σε πρόσληψη και προαγωγή. Από τον περασμένο Σεπτέμβρη ανατέθηκε μελέτη σε εμπειρογνώμονες από Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι αλλαγές για το Ανώτατο Δικαστικό συμβούλιο περιλαμβάνονται και σε συστάσεις της GRECO και είναι μια γενικότερη διαπίστωση όλων, είπε, μεταξύ άλλων, ο Ιωνάς Νικολάου.

Keywords
Τυχαία Θέματα