Είσαι 18-45 ετών; Αναλύσεις κάθε 5 χρόνια! Νέα οδηγία ΓεΣΥ - Τι λέει ο ΟΑΥ

Μπάχαλο προκλήθηκε τις τελευταίες ώρες μετά από ανακοίνωση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας για καθορισμό περιορισμών και προϋποθέσεων στην διενέργεια αναλύσεων σε ενήλικες δικαιούχους του ΓεΣΥ για σκοπούς πρόληψης.

Ο ΟΑΥ έγινε δέκτης πληθώρας επικρίσεων και επιθέσεων που έκαναν λόγο για προσπάθεια εξοικονόμησης χρημάτων αφαιρώντας το δικαίωμα από τους πολίτες να υποβάλλονται για προληπτικούς λόγους σε εργαστηριακές εξετάσεις κάθε χρόνο.

Το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε κυρίως στην ηλικιακή ομάδα των 18-44 ετών η οποία, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του ΟΑΥ,

θα έχει το δικαίωμα για εργαστηριακές εξετάσεις κάθε πέντε χρόνια.

Πρόληψη για τρεις ηλικιακές ομάδες μέσω ΓεΣΥ

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΟΑΥ προς τους προσωπικούς γιατρούς του ΓεΣΥ που αναρτήθηκε στον ημερήσιο Τύπο, για σκοπούς ενίσχυσης της πρόληψης και σε συνεργασία με την υποεπιτροπή εργαστηριακών εξετάσεων του Οργανισμού και μετά από διαβούλευση με τους εκπροσώπους των επιστημονικών εταιρειών των προσωπικών γιατρών για ενήλικες, ενέταξε τις εξετάσεις ρουτίνας στο ΓεΣΥ.

Για άτομα 18-44 ετών δίνεται το δικαίωμα διενέργειας εργαστηριακών εξετάσεων για σκοπούς πρόληψης κάθε πέντε χρόνια. Στα άτομα 45-64 ετών κάθε δύο χρόνια, και για άτομα 65 ετών και άνω κάθε χρόνο. Ο σχεδιασμός αφορά γενικά τις προληπτικές εργαστηριακές εξετάσεις στις οποίες ο ΟΑΥ περιέλαβε και τις εξετάσεις για καρκίνο του προστάτη σε όλες τις ηλικιακές ομάδες για τους άνδρες καθώς και την εξέταση για θυρεοειδή (TSH) για άνδρες άνω των 60 ετών και γυναίκες άνω των 50 ετών. Για τα άτομα άνω των 65 ετών η εξέταση θυρεοειδούς διενεργείται κάθε δύο χρόνια.

Η θέση του ΟΑΥ

Μιλώντας στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» η ανώτερη λειτουργός του ΟΑΥ, Γνωσία Αχνιώτου ανέφερε ότι ο οργανισμός έχει προσθέσει κατευθυντήριες οδηγίες για να καλύψει την πρόληψη για τις εργαστηριακές εξετάσεις. Οι εξετάσεις για σκοπούς πρόληψης δεν ήταν θεσμοθετημένες μέχρι τώρα.

Σημείωσε ότι, οι οδηγίες αυτές αφορούν ασυμπτωματικούς ενήλικες, δηλαδή άτομα άνω των 18 που δεν έχουν διαγνωσθεί ή δεν είχαν συμπ0τώαματ και δεν λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή.

«Η αντίδραση που δημιουργήθηκε δεν ήταν από γιατρούς αλλά από το κοινό που πιθανόν να είχε κάποιες λανθασμένες εντυπώσεις του τι σημαίνει πρόληψη. Η πρόληψη έχει να κάνει με κατευθυντήρια οδηγίες που βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα».

Σημείωσε ότι, κάποιοι δικαιούχοι μπορεί να μην πήγαιναν καθόλου στον γιατρό και να μην εξετάζονταν ποτέ και κάποιοι ζητούσαν οι ίδιοι από τον γιατρό να τους παραπέμψει σε συγκεκριμένες εξετάσεις.

«Μελέτες έχουν αποδείξει ότι εξετάσεις ρουτίνας όχι μόνο δεν συνδέονται με χαμηλότερη θνησιμότητα αλλά αντιθέτως μπορεί να συνδέονται με υπερδιάγνωση και υπερθεραπεία που καταλήγουν σε αχρείαστες πράξεις όπως για παράδειγμα ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις που τελικά επιβαρύνουν την υγεία μας. Βεβαίως η πρόληψη πρέπει να γίνεται αλλά με βάση συγκεκριμένες οδηγίες και όχι αυθαίρετα».

Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση εδω:

Keywords
Τυχαία Θέματα
Είσαι 18#4545, Αναλύσεις, ΓεΣΥ #45, ΟΑΥ,eisai 18#4545, analyseis, gesy #45, oaf