Ρωσικό αεροσκάφος αναχαιτίστηκε από Βρετανική-Γερμανική αεροπορία του ΝΑΤΟ

Ένα ρωσικό αεροσκάφος αναχαιτίστηκε από βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη της RAF και γερμανικά αφού εντοπίστηκε κοντά στον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ.

Δύο αεροσκάφη Typhoon - ένα βρετανικό και ένα γερμανικό - αντέδρασαν στο ρωσικό αεροσκάφος αφού απέτυχε να επικοινωνήσει με τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας της Εσθονίας κοντά στον εναέριο χώρο του Νατοϊκού κράτους.

Σύμφωνα με το Sky News,

το Βρετανικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι ήταν μια αποστολή ρουτίνας του ΝΑΤΟ .

Επιβεβαιώνοντας αυτό, ένας πιλότος του Typhoon από τη Μοίρα Βομβαρδιστικών της RAF, ο οποίος δεν κατονομάστηκε από το Υπουργείο Άμυνας, είπε: «Ως πιλότος μαχητικού ήταν μια δουλειά ρουτίνας, παρόλο που πετούσα μαζί με έναν Γερμανό συνάδελφο».

Ο πιλότος είπε ότι εντόπισαν και παρακολούθησαν το ρωσικό αεροσκάφος καθώς «περνούσε κοντά στον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ».

Δεδομένου ότι δεν είχε επικοινωνήσει με τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας, το αναχαίτισε για να βεβαιωθεί ότι γνώριζαν "ποιοι [ήταν] και [για να] διατηρήσουν την ασφάλεια των πτήσεων για όλους τους χρήστες του εναέριου χώρου".

Είναι η πρώτη φορά που βρετανικές και γερμανικές αεροπορικές δυνάμεις συνεργάζονται για να περιπολούν τον εναέριο χώρο στην Εσθονία, η οποία μοιράζεται σύνορα με τη Ρωσία και είναι μέρος του ΝΑΤΟ.

Το περιστατικό ακολούθησε  τις εντάσεις μεταξύ της στρατιωτικής συμμαχίας και της Ρωσίας, καθώς η εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία συνεχίζεται

Ο Βρετανός υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Τζέιμς Χίπι δήλωσε: «Το ΝΑΤΟ συνεχίζει να αποτελεί το θεμέλιο της συλλογικής μας ασφάλειας.

«Αυτή η κοινή ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας στη Βαλτική καταδεικνύει ξεκάθαρα τη συλλογική μας αποφασιστικότητα να αμφισβητήσουμε οποιαδήποτε πιθανή απειλή για τα σύνορα του ΝΑΤΟ, επιδεικνύοντας παράλληλα τη συνδυασμένη μας ισχύ».

Αυτή η αναχαίτιση έρχεται μετά τη σύγκρουση ενός ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους με ένα αμερικανικό drone προκαλώντας διπλωματική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας.

Οι αμερικανικές δυνάμεις κατηγόρησαν το αεροσκάφος ότι «απρόσεκτα» συνετρίβη στο drone του, προκαλώντας τη συντριβή του στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Ρωσία αρνήθηκε ανάμειξη, με ανώτερο στέλεχος να περιγράφει το επεισόδιο ως «πρόκληση» και «προβοκάτσια».

Το περιστατικό, σημειώνει το Sky New, απέδειξε τον αυξημένο κίνδυνο άμεσης αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ρωσικό, Βρετανική#45Γερμανική, ΝΑΤΟ,rosiko, vretaniki#45germaniki, nato