Είναι το κράτος «όμηρος» των συνδικαλιστών;

Έντονες είναι οι απόψεις στο πεδίο της αντιπαράθεσης, με αφορμή την ένταση που επικρατεί ανάμεσα στις εκπαιδευτικές οργανώσεις και την Κυβέρνηση λόγω των μέτρων που η τελευταία αποφάσισε με στόχο τον εξορθολογισμό του Εκπαιδευτικού Συστήματος.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο ο κος Αντωνίου επανέλαβε τη θέση ότι το κράτος σε πολλές περιπτώσεις είναι «όμηρος» των συνδικαλιστών, όταν εκείνοι αντιδρούν στις αλλαγές, όντας «αδύναμο» να χειριστεί την κατάσταση και μάλιστα συχνά υπό την πίεση μικρών ομάδων εργαζομένων

«οι οποίοι ελέγχουν ουσιώδη για τη λειτουργία της Οικονομίας και της Πολιτείας υπηρεσίες».

«Μια από αυτές τις περιπτώσεις τη ζούμε σήμερα στην κορύφωσή της. Ελπίζουμε ότι η σημερινή διαδήλωση θα είναι εκτόνωση μιας διαδικασίας που οδηγεί σε αδιέξοδα στην Εκπαίδευση και από αύριο θα μπορούμε με νηφαλιότητα να μπούμε σε μια λογική διαλόγου. Διότι οι ανάγκες είναι τεράστιες, τα μέσα είναι περιορισμένα και κάθε κράτος οφείλει να ιεραρχεί τις προτεραιότητές του και τους πόρους οι οποίοι είναι εξαιρετικά περιορισμένοι», είπε.

Πρόσθεσε δε ότι στην περίπτωση της Κύπρου, το κράτος, έχοντας επίγνωση της αδυναμίας τους και μπροστά στον κίνδυνο της πλήρους παράλυσης και μη έχοντας άμυνες, «υποκύπτει συχνά σε παράλογα αιτήματα και παράλογες αξιώσεις οι οποίες οδηγούν σε ένα συστημικό πρόβλημα», κάνοντας παράλληλα λόγο για «τέρας στρεβλώσεων».

Επιπλέον, εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι το ζήτημα της ρύθμισης της απεργίας στις ουσιώδεις υπηρεσίες είναι θέμα χρόνου, όταν η κοινωνία ωριμάσει.

Όσον αφορά στην κινητοποίηση των εκπαιδευτικών, σύμφωνα με τον κο Αντωνίου αυτή δεν είναι δικαιολογημένη διότι οδηγεί «σε έναν διχασμό τον οποίο ο τόπος δεν χρειάζεται» και σημείωσε ότι «οι διαδηλώσεις υπηρετούν όσους δεν θέλουν μεταρρυθμίσεις».

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, τόνισε ότι «δε νοείται ο ίδιος να προσπαθεί να λύσει μια διαφορά, να υποβάλει εισηγήσεις και η απάντηση να είναι “όχι”. Ο διάλογος δεν σταματά όταν προεδρεύει ο ΠτΔ. Και μόνο αυτό το γεγονός είναι κατάθεση σεβασμού και εκτίμησης στους συνομιλητές του», είπε.

«Είμαστε καταδικασμένοι να συνυπάρξουμε. Δεν μπορεί να υπάρξει ευημερία και συνεργασία μεταξύ των τριών πυλώνων των εργασιακών σχέσεων: της ΟΕΒ, των συνδικαλιστικών οργανώσεων και της Πολιτείας. Οφείλουμε να συνεργαστούμε. Είναι τόσο απλό», επισήμανε.

Κυρίτσης: Προσπάθεια συρρίκνωσης των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας (ΠΕΟ) ανέφερε ότι το κράτος, όπως και κάθε εργοδότης, κάθε άλλο παρά ανίσχυρο είναι μπροστά στους εργαζόμενους, καθώς διαθέτει μηχανισμούς και κατασταλτικά μέσα.

«Εκείνοι που βρίσκονται σε αδυναμία, ιδιαιτέρως όταν δεν είναι οργανωμένοι και δεν εκπροσωπούνται συλλογικά, είναι οι απλοί άνθρωποι και οι εργαζόμενοι. Η μεγάλη μάχη που δίνουν σήμερα οι εκπαιδευτικοί έχει κυρίως αυτή τη διάσταση. Η Κυβέρνηση, ο εργοδότης τους, αποφάσισε από μόνη της να αλλάξει τους όρους και τα δεδομένα της απασχόλησης, χωρίς να έχει προηγηθεί ούτε συζήτηση, ούτε διαπραγμάτευση, ούτε διάλογος», είπε και πρόσθεσε ότι τα εν λόγω ζητήματα είναι κατοχυρωμένα, καθώς η Κύπρος είναι μια δημοκρατική χώρα.

Επιπλέον, έκανε έκκληση για αντικειμενική προσέγγιση των πραγμάτων και όχι κατά τρόπο βολικό, επαναλαμβάνοντας ότι εν προκειμένω η στάση της Κυβέρνηση στο ζήτημα της Παιδείας κινείται «έξω από τα θεσμικά πλαίσια και τις παραδώσεις του δημοκρατικού κοινωνικού διαλόγου».

Μίλησε επίσης για «προσπάθεια απαξίωσης των εργαζομένων και των εκπαιδευτικών», κάτι που ενισχύει των θυμό τους, ενώ έκανε έκκληση να τηρηθούν οι διαδικασίες για να επιλυθούν οι διαφορές.

«Μας προβληματίζει και μας ανησυχεί πάρα πολύ η προσπάθεια που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια και από εργοδοτικούς κύκλους και από την ίδια την Κυβέρνηση –δυστυχώς- για συρρίκνωση και περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, υπό την έννοια ότι τα δικαιώματα αυτά και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, αλλά και η δυνατότητα των εργαζομένων να επανακτήσουν αυτά που έχουν χάσει μέσα από μια σκληρή διαδικασία κρίσης του συστήματος, είναι δυο έννοιες που πάνε μαζί. Περιορισμός των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων σημαίνει περιορισμός των δυνατοτήτων για τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν και να κερδίσουν αυτά που δικαιούνται», ειπε.

Μάτσας: Ο συνδικαλισμός βασικός άξονας στην εργασιακή ειρήνη

Ο Γενικός Γραμματέας της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Κύπρου (ΣΕΚ) Αντρέας Μάτσας ανέφερε ότι ο συνδικαλισμός αποτελεί μέρος της κοινωνίας, βασική παράμετρος στην κοινωνία και παράγοντας διατήρησης της εργασιακής ειρήνης.

«Δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε την άποψη ότι το δικαίωμα στην απεργία θα πρέπει να ρυθμιστεί με τρόπο που θα αποτρέπει το δικαίωμα των οργανώσεων να απεργούν όταν κρίνουν ότι αυτό είναι αναγκαίο. Σίγουρα το δικαίωμα στην απεργία θα πρέπει να αξιοποιείται με φειδώ», είπε.

Στην ερώτηση αν όντως αυτό συμβαίνει, ο κος Μάτσας απάντησε ότι δεν υπάρχουν παραδείγματα μέχρι στιγμής τα οποία να δείχνουν μη τεκμηριωμένες απεργιακές κινητοποιήσεις στην Κύπρο και υπενθύμισε ότι κατά την περίοδο του Μνημονίου έχουν αποφευχθεί ακραίες τοποθετήσεις.

Όσον αφορά στο ζήτημα των εκπαιδευτικών, συμφώνησε πως όταν αναλαμβάνει πρωτοβουλία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και παρόλα αυτά δεν υπάρχει κατάληξη, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα.

«Τίθεται ένα ερωτηματικό ως προς το ποιος θα είναι πλέον ο φορέας που θα αναλάβει μια νέα πρωτοβουλία. Είναι μια διαφορά η οποία θα πρέπει να λυθεί. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δυστυχώς δεν συμβάλουν υποβοηθητικά προς αυτή την κατεύθυνση, μέσα από τις παρεμβάσεις διαφόρων ατόμων τα οποία εμπλέκονται έμμεσα ή άμεσα με την διαδικασία», τόνισε.

Τάχθηκε υπέρ της ύπαρξης μιας σταθεροποιητικής δύναμης που να σταθεροποιεί την διελκυστίνδα όταν αυτή παίρνει λάθος τροπή.

«Τα εργασιακά θέματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για να υπάρξει εργασιακή ειρήνη και γενικότερη προοπτική οικονομικής ανάπτυξης. Το συνδικαλιστικό κίνημα παραμένει σημαντικός άξονας σε αυτή την διαδικασία, μέσα από την σοβαρότητα, τη σύνεση και τη συναίνεση που μας χαρακτηρίζει ώστε να λειτουργούμε υποστηρικτικά και προς τους εργαζόμενους και προς τις επιχειρήσεις», κατέληξε.

*Ακούστε ολόκληρη τη συζήτηση στο Ράδιο Πρώτο στο σχετικό ηχητικό

Keywords
Τυχαία Θέματα