Έφτασαν τις έξι οι ανακαλύψεις στην Κύπρο–«Σημαντική και ιστορική η συγκυρία»

Για τις εξελίξεις γύρω από την νέα ανακάλυψη της ΕΝΙ στο κοίτασμα Zeus1 του οικοπέδου 6 της ΑΟΖ μίλησε στο Πρωτοσέλιδο ο δρ. Κωνσταντίνος Χατζηστάσου.

Αρχικά ανέφερε ότι είναι πάρα πολλές οι ποσότητες. «Μπορούμε να κάνουμε συγκρίσεις με άλλες χώρες. Οι ανακαλύψεις στην Κύπρο έφτασαν τις έξι και μιλάμε για περίπου 20 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Μεταφράζεται σε 566 κυβικά μέτρα».

Συμπλήρωσε

ότι οι ανάγκες της Κύπρου είναι 1 δισεκατομμύριο το χρόνο. «Είναι πολύ μεγάλες οι ποσότητες και πρέπει να εξαχθούν για να μπορούν να αναπτυχθούν αυτά τα πεδία».

Διαβάστε ακόμη: Νέα ανακάλυψη ΕΝΙ στο κοίτασμα Zeus1 του οικοπέδου 6 της ΑΟΖ

Επεσήμανε ότι η συγκυρία είναι πάρα πολύ σημαντική για την Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί προσπαθεί να απεξατροποιηθεί από την Ρωσία. «Επανέρχεται και η συζήτηση για χερσαίο τερματικό ή πλωτό τερματικό υγροποίησης».

Τόνισε ότι η Κυβέρνηση και οι εταιρείες πρέπει να επεξεργαστούν τις επιλογές. «Για να προσπαθήσουμε να μειώσουμε το κόστος και να φέρουμε αυτές τις ποσότητες στις αγορές, πρέπει να υπάρξουν συνέργειες».

Ο δρ. Χατζηστάσου ανέφερε ότι το 2027 είναι ένα ρεαλιστικό σενάριο. «Περαιτέρω καθυστέρηση εγκυμονεί κινδύνους γιατί θα μας προλάβουν άλλες χώρες όπως το Κατάρ και οι ΗΠΑ. Η συγκυρία είναι ιστορική και σημαντική».

Εξήγησε ότι οι ποσότητες είναι αξιόλογες και μπορούν να συνεισφέρουν στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και να αντικαταστήσουν ποσότητες που αφαιρέθηκαν από την αγορά. «Η Κύπρος μπορεί να αξιοποιήσει τις ποσότητες για το καλό της κοινωνίας, για οικονομικούς πόρους και για γεωπολιτική επιρροή».

Μιλώντας για το πλαφόν που επιβλήθηκε στο φυσικό αέριο ανέφερε ότι υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα αν μπορεί η ΕΕ να τιθασεύσει τις αγορές. «Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα και δεν μπορεί να επεμβαίνει στις αγορές». Πρόσθεσε ότι είναι ένα μεγάλο πείραμα και υπάρχουν ανησυχίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα