Ευσταθίου: Η Κύπρος παράδειγμα μεθοδευμένης προσπάθειας διαγραφής κληρονομιάς

Ο Βουλευτής Κωστής Ευσταθίου σε παρέμβαση του κατά την συνεδρία της Επιτροπής Πολιτισμού, Επιστημών, Παιδείας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) στο Παρίσι, ανέφερε ότι η Κύπρος αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της επιδιωκόμενης και μεθοδευμένης διαγραφής από την κατοχική Τουρκία της μοναδικής ταυτότητας και πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Βουλής,

ο κ. Ευσταθίου, στην παρέμβαση του για το θέμα του αφανισμού της πολιτιστικής ταυτότητας εν καιρώ πολέμου και σε συνθήκες ειρήνης, υπογράμμισε ότι η Τουρκία από την εισβολή της στην Κύπρο το 1974 μέχρι σήμερα, έχει συστηματικά βεβηλώσει ή αλλοιώσει θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία, κυρίως ορθόδοξα μνημεία, ενώ πολλές εκκλησιαστικές εικόνες, αντικείμενα και αρχαιότητες έχουν κλαπεί ή εξαχθεί παράνομα από την Κύπρο και σημαντικές συλλογές έχουν εξαφανιστεί. Πρόσθεσε πως οι σημερινές προσπάθειες για αποκατάσταση των μνημείων δεν απαλλάσσουν την Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς από τις τεράστιες ευθύνες που φέρουν για την καταστροφή που υπέστη η πολιτιστική κληρονομιά στον τόπο.

Γενικότερα τόνισε ότι η πολιτιστική κληρονομιά πρέπει σε κάθε περίπτωση να διαφυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού, καθώς η σύλησή και καταστροφή της επιφέρουν ανεπανόρθωτο πλήγμα στην ιστορική μνήμη, την εξέλιξη και τη συνέχεια κάθε χώρας. "Καταδικάζουμε τις προσπάθειες αφανισμού της πολιτιστικής ταυτότητας, είτε αυτή επιχειρείται στην Κύπρο είτε στην Ουκρανία είτε οπουδήποτε αλλού", είπε, και κάλεσε όλα τα κράτη μέλη να επικυρώσουν τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα αδικήματα που σχετίζονται με τα πολιτιστικά αγαθά, γνωστή ως Σύμβαση της Λευκωσίας.

Ο κ. Ευσταθίου ενημέρωσε επίσης τα μέλη της Επιτροπής για την απάντηση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με την Έκθεσή του για τις συνέπειες της πανδημίας στους τομείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Χαιρετίζοντας την προτεραιότητα που δίδουν τα δυο θεσμικά όργανα του Συμβουλίου της Ευρώπης στους τομείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού και τα προγράμματα που έχουν καταρτιστεί στους συγκεκριμένους τομείς, ο κ. Ευσταθίου υπογράμμισε ότι θα πρέπει να δρομολογηθούν εθνικά σχέδια δράσης σε περιπτώσεις κρίσεων, αντλώντας διδάγματα από το πρόσφατο παράδειγμα της πανδημίας.

Ο κ. Ευσταθίου τόνισε περαιτέρω πως οι αρμόδιες αρχές στα κράτη μέλη οφείλουν να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη πρόσβαση στα δύο αυτά βασικά αγαθά των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και δη των παιδιών με αναπηρίες, τα οποία αντιμετωπίζουν πρόσθετες δυσκολίες και προκλήσεις. Υπογράμμισε ότι θα πρέπει παράλληλα να ενισχυθεί ο ρόλος των ανεξάρτητων αρχών για να μπορούν να επιτηρούν και να παρεμβαίνουν έγκαιρα, ώστε να διασφαλίζονται τα καλώς νοούμενα συμφέροντά των ατόμων με αναπηρίες.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ευσταθίου, Κύπρος,efstathiou, kypros