Βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συνταράσσουν από το πρωί το Ισραήλ

Εν μέσω μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση, ο ισραηλινός Υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, ανακοίνωσε ότι απόψε θα παραχωρήσει έκτακτη συνέντευξη Τύπου. Όπως αναφέρουν τα τοπικά ΜΜΕ, πρόθεση του ΥΠΑΜ είναι να ζητήσει από την κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα κάθε κοινοβουλευτική διαδικασία ψήφισης των νομοσχεδίων της δικαστικής μεταρρύθμισης.

Στο επίκεντρο των διαδηλώσεων είναι το Τελ Αβίβ και η Χάιφα, όπου η αστυνομία έχει συλλάβει πάνω από 50 πολίτες.

Συγκεκριμένα,

οι σημερινές κινητοποιήσεις άρχισαν νωρίς το πρωί ότι διαδηλωτές έκαψαν λάστιχα στην είσοδο του λιμανιού του Ασντόντ στο νότιο Ισραήλ. Στη συνέχεια μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις εκδηλώθηκαν στο κέντρο του Τελ Αβίβ αποκλείοντας όλους τους κύριους συγκοινωνιακούς κόμβους της πόλης, τη στιγμή που η αστυνομία προσπαθούσε να διαλύσει τις συγκεντρώσεις με ρίψεις νερού.

Διαδηλώσεις σημειώθηκαν στο κέντρο της Χάιφα και γύρω από την επίσημη πρωθυπουργική κατοικία στην Ιερουσαλήμ. Γυναίκα διαδηλωτής επιτέθηκε κατά του βουλευτή του Λικούντ, Άβι Ντίχτερ, ο οποίος κατά το παρελθόν είχε διατελέσει αρχηγός της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας («Σιαμπάκ»), κτυπώντας τον με τη σημαία που κρατούσε, γεγονός που προκάλεσε δηλώσεις κατά των διαδηλωτών εκ μέρους του Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων κατά της αντιπολίτευσης, την οποία κατέστησαν υπεύθυνη για «τις αναρχικές διαδηλώσεις», όπως τις χαρακτήρισαν.

Παράλληλα, στις διαδηλώσεις συμμετείχαν ομάδες εφέδρων, εκπρόσωποι των οποίων χθες δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι «δεν προτίθενται να προσέλθουν στις εφεδρείες, όσο η παρούσα κυβέρνηση επιδιώκει να επιβάλει δικτατορικό καθεστώς στη χώρα». Έξω από την έδρα της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφαλείας στο Τελ Αβίβ πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ομάδα γονέων και συγγενών στρατιωτικών που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Αργότερα απόψε έχει προγραμματισθεί κεντρική αντικυβερνητική διαδήλωση στο κέντρο της συνοικίας Μπνέι Μπρακ, που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Τελ Αβίβ και κατοικείται κατά συντριπτική πλειοψηφία από Υπερορθόξους Εβραίους. Ενόψει της αποψινής πραγματοποίησης της διαδήλωσης, η οποία είναι η πρώτη του είδους που θα πραγματοποιηθεί από εκκοσμικευμένους Εβραίους σε συνοικία Υπερορθοδόξων, ο Πρόεδρος της χώρας, Ιτσχάκ Χέρτσογκ, κάλεσε τους κατοίκους της συνοικίας να αποφύγουν σημεία έντασης και να μην παρασυρθούν από προβοκατόρικες ενέργειες.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου μετέθεσε την αποψινή του αναχώρηση για το Λονδίνο, στο πλαίσιο προγραμματισμένης επίσημης επίσκεψης στο Ηνωμένο Βασίλειο, και ανακοινώθηκε ότι θα αναχωρήσει αύριο, τις πρώτες πρωινές ώρες.

Το πολιτικό θερμόμετρο μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης αυξήθηκε ήδη από χθες, ημέρα κατά την οποία η Κνέσετ υπερψήφισε με οριακή πλειοψηφία 61 εδρών τον νέο νόμο που ορίζει τις προϋποθέσεις και την διαδικασία κήρυξης έκπτωτου του Πρωθυπουργού από τα καθήκοντά του. Σύμφωνα με τον νέο νόμο, η έκπτωση του Πρωθυπουργού από τα καθήκοντά του δύναται να γίνει είτε οικειοθελώς – με δήλωση του Πρωθυπουργού στην οποίαν θα διευκρινίζει τους λόγους που δεν του επιτρέπουν να συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του – είτε με απόφαση του 75% των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από τα 2/3 του όλου αριθμού των βουλευτών της Κνέσετ.

Η διαδικασία τελικής ψήφισης του νομοσχεδίου διήρκησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα εν μέσω δριμείας αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Νωρίς το πρωί σήμερα, μετά το πέρας της ψηφοφορίας, ο ηγέτης του κόμματος «Παράταξη Εξουσίας» και τέως Υπουργός Άμυνας, Μπένι Γκαντς, χαρακτήρισε τον νόμο ως «φωτογραφικό» και κάλεσε τους πολίτες «να συρρεύσουν στις σημερινές διαδηλώσεις» για να υπερασπιστούν το δημοκρατικό πολίτευμα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα