Εφεδροι ισραηλινοί πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας αρνούνται να υπηρετήσουν

Εκατόν έξι έφεδροι πιλότοι της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας δήλωσαν απόψε ότι αρνούνται να υπακούν στα φύλλα πορείας και στις τακτικές ασκήσεις επειδή διαφωνούν με την δικαστική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση.

Ήδη σήμερα, έφεδρος πιλότος και εκπαιδευτής στη στρατιωτική σχολή πιλότων δήλωσε σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση ότι δεν θα υπακούσει σε κανένα φύλλο πορείας που θα του αποσταλεί ενώ ήδη πάνω από δέκα έφεδροι πιλότοι δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να προσέλθουν σε τακτική εκπαίδευση που καθορίστηκε την ερχόμενη εβδομάδα . Ισραηλινοί στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι,

εάν ένας τόσο μεγάλος αριθμός εφέδρων πιλότων δεν προσέλθει να υπηρετήσει, η πολεμική αεροπορία της χώρας δεν θα είναι σε θέση να φέρει εις πέρας τρέχουσες επιχειρήσεις, χαρακτηρίζοντας το γεγονός ως πρωτοφανές στα χρονικά.

Από την άλλη, ο προεδρεύων της κοινοβουλευτικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής και βουλευτής του ακροδεξιού εθνοθρησκευτικού κόμματος «Θρησκευτικός Σιωνισμός», Σίμχα Ρότμαν, ανακοίνωσε ότι την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί η τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής για τον καθορισμό του τελικού κειμένου του νομοσχεδίου με το οποίο περιορίζεται η ακυρωτική αρμοδιότητα του Ανώτατου Δικαστηρίου κατά νόμων, πράξεων της διοίκησης και αποφάσεων της κυβέρνησης επί τη βάσει παραβίασης της αρχής της αναλογικότητας και κατά τη συνεδρίαση της ερχόμενης Δευτέρας θα κατατεθούν τυχόν ενστάσεις. Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι περιορίζεται στο ελάχιστο η προβλεπόμενη νομοπαρασκευαστική διαδικασία με αποτέλεσμα το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο υπολογίζεται να υποβληθεί προς δεύτερη και τρίτη (τελική) ψηφοφορία ενώπιον της Ολομέλειας της Κνέσετ το αργότερο εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν, ωστόσο, ότι ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου πραγματοποιεί παρασκηνιακές διαβουλεύσεις προκειμένου το περιεχόμενο του νομοσχεδίου να αναθεωρηθεί, προκειμένου να διατηρηθούν μερικές υπό κατάργηση ακυρωτικές αρμοδιότητες της δικαστικής εξουσίας επί πράξεων της εκτελεστικής εξουσίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα